CNCD: Cele mai frecvente discriminări sunt cele legate de vârstă, gen, etnie şi dizabilităţi

Președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), Asztalos Csaba, a declarat joi, la Alba Iulia, că cele mai vizate discriminări sunt cele legate de criteriul de vârstă, de gen, de etnie și de dizabilități, în timp ce la nivel de percepție cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, al consumatorilor de droguri și al celor cu probleme mentale.
Iulian Tudor
15 oct. 2015, 16:02
CNCD: Cele mai frecvente discriminări sunt cele legate de vârstă, gen, etnie şi dizabilităţi

„Cele mai vizate discriminări — în special criteriul de vârstă, criteriul de gen, etnic, dizabilitate. Dar, la nivel de percepție, cel mai marginalizat grup este cel al persoanelor infectate cu HIV/SIDA, consumatori de droguri și cu dizabilități mentale, mai ales în accesul la muncă”, a spus, într-o conferință de presă, președintele CNDC, potrivit Agerpres.

Asztalos Csaba a subliniat că o ‘problemă serioasă’ este și cea privind condiția femeii în raporturile de muncă, mai ales dacă aceasta își asumă o sarcină.

„Există practici discriminatorii chiar și în mass media. Sunt exemple de posturi de televiziune care practică contracte de muncă pe perioadă determinată, 3 luni, 6 luni, iar în momentul în care o angajată rămâne însărcinată, nu i se mai prelungește contractul de muncă. Și asta în presă e foarte prezent”, a susținut președintele CNDC.

El a adăugat că astfel persoanele în cauză nu pot beneficia de o protecție socială și de un posibil concediu de creștere a copilului.

Avem practici în zona bancar-financiară. În momentul în care femeia se întoarce din concediul de creștere a copilului, efectiv este hărțuită, nu mai primește aceleași atribuții sau, brusc, i se schimbă localitatea unde își desfășoară munca. De exemplu, dacă a lucrat la Alba Iulia e posibil să o trimită la Galați și, atunci, cu siguranță va ceda contractul de muncă, pentru că nu-și va asuma această schimbare”, a declarat Asztalos Csaba.

El a subliniat că discursul de ură este, de asemenea, o problemă.

„Discursul de ură este, de asemenea, o problemă reală. Aici avem în special o dinamică a discursului de ură pe internet”, a spus președintele CNDC, menționând că există o decizie a Înaltei Curți de Casație și Justiție potrivit căreia rețelele de socializare constituie spațiu public.

Asztalos Csaba a menționat că există o uniformitate a regiunilor de dezvoltare în ceea ce privește numărul de plângeri adresate CNDC.

Avem o ‘hartă’ a plângerilor pe care le înregistrăm la CNDC, care se realizează pe regiuni de dezvoltare. Avem aproape o uniformitate. Cam din toate cele opt regiuni de dezvoltare primim cam același număr de plângeri”, a spus Asztalos. El a menționat că un număr ceva mai mare este în Regiunea București-Ilfov.

Președintele CNDC a mai spus că din mediul rural sunt mai puține plângeri, mediul urban fiind mult mai activ în acest sens.

Asztalos Csaba a menționat, totodată, că a crescut numărul de cazuri în care s-a constatat fapta de discriminare.

„Numărul de plângeri se situează undeva între 800 și 900 pe an, dar numărul de cazuri în care s-au aplicat sancțiuni a crescut. De exemplu, anul trecut am avut 143 de sancțiuni, raportat la anul precedent, când am avut 103 sancțiuni”, a precizat președintele CNDC.

Conform acestuia, dacă un cetățean se adresează direct instanței de judecată, judecătorul are obligația să solicite un punct de vedere consultativ pe problemele de discriminare de la instituția specializată, CNDC emițând anual în jur de 4.000-4.500 de puncte de vedere în toată țara.

Asztalos Csaba a participat joi la Alba Iulia la cea de-a VIII-a Conferință EuRoQuod — Rețeaua națională a judecătorilor coordonatori în materia dreptului Uniunii Europene, manifestare organizată de Curtea de Apel Alba Iulia și Institutul Național al Magistraturii.

Citeşte şi CNCD, apel la un limbaj şi un comportament nediscriminatorii privind criza refugiaţilor

 

DailyBusiness
Pensii 2025. Cu cât vor scădea pensiile de peste 3000 de lei, de la 1 august, după taxarea CASS
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Irina Columbeanu a spus tot despre iubitul francez! „Sunt deschisă!“
Fanatik.ro
Bărbatul care a lovit o femeie de faţă cu fiica ei rupe tăcerea: „M-a lovit și m-a mușcat!” Scandalul din parc explodează la Cluj. Exclusiv
Capital.ro
Decizie fără precedent pentru cei care au cont la bancă. Se dau banii înapoi. Taxele au fost declarate ilegale
Playtech.ro
Anunț oficial de la PPC România. Cât vor plăti clienții acum pentru energia electrică
DailyBusiness
Gigi Becali, afectat de măsurile de austeritate anunțate de Guvernul Bolojan. Ce pensie va avea de la 1 august
Adevarul
Momentul în care un tânăr de 18 ani vandalizează un semafor pietonal în Pitești
wowbiz.ro
Anna, soția lui Mihai Leu, interviu în lacrimi: „I-am spus să se odihnească… și el mi-a răspuns cu o lacrimă, deși era în comă profundă”. Ultimele clipe ale campionului povestite în exclusivitate
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Inflația accelerează: Românii, tot mai afectați de valul scumpirilor
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
FOTO. Arată ca un manechin, dar a fost livratoare de mâncare
kanald.ro
Incident șocant la o nuntă din Vâlcea: O mireasă a fost bătută de mire în mijlocul petrecerii, pentru că a supărat-o pe soacră
Cancan.ro
Milionarul Mihai Bizu, care a încercat să-și înece soția în jacuzzi, și-a primit SENTINȚA! Cât va sta în spatele gratiilor
Playsport.ro
Dacă routerul WiFi are port USB, atunci ai o comoară. Iată cum îl transformi într-un...
Capital.ro
Elena Udrea, răzbunată?! Ce se întâmpla, de fapt, după gratii. Abia acum se află adevărul
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV care întoarce toate privirile la 34 de ani e fericită, după ce iubitul cu 11 ani mai mic decât ea a semnat contractul vieții
stirilekanald.ro
Infern după inundațiile din Texas: crește bilanțul la 82 de morți. Mai multe fete din tabăra de vară, încă dispărute
Primul semn neobișnuit de cancer de colon, potrivit medicilor
MediaFlux
Amendă fără precedent pentru românii care stau la bloc!
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Satul care a devenit „capitala trandafirilor” din România