Cele mai frumoase fotografii realizate de Robert Gilka, fostul editor de la National Geographic

Figură emblematică a artei fotografice, Robert Gilka a încetat marţi din viaţă, la vârsta de 97 de ani. A lăsat în urmă instantanee uimitoare realizate în sânul naturii, dar şi-a adus timp de mai bine decenii contribuţia la rezvoltarea şi recunoaşterea internaţională a revistei National Geographic.

26 iun. 2013, 15:37

Robert Gilka s-a născut în anul 1916, în apropierea oraşului Milwaukee, din statul american Wisconsin. Şi-a început activitatea de jurnalist şi fotograf în anul 1939, însă a trebuit să-şi întrerupă activitatea de reporter la ziarul Zanesville Signal din cauza celui de-al doilea Război Mondial.

Reîntors acasă, în 1945, a refuzat funcţia de editor la Zanesville Signal şi s-a întors în oraşul natal, lucrând ca jurnalist sportiv la Milwaukee Journal. Începând cu anul 1952 a condus departamentul foto al acestei publicaţii, iar din 1958 s-a alăturat redacţiei National Geographic, în calitate de editor foto.

A fost numit în funcţia de şef al departamentului foto în 1963 şi a părăsit National Geographic în 1985.

După ce a părăsit revista, a devenit profesor de fotojurnalism la Universitatea Syracuse, unde a predat până în anul 1992.