Cele mai importante descoperiri medicale din 2013

Ne apropiem de finalul anului, prilej de a trage linie şi de a face statistici, topuri şi bilanţuri. Iată cele mai importante descoperiri medicale din 2013.

30 dec. 2013, 07:10
Cele mai importante descoperiri medicale din 2013

Detectarea precoce a maladiei Parkinson

Cercetătorii sunt convinşi că boli neurodegenerative precum Parkinson şi Alzheimer ar putea avea răspunsuri pozitive la tratament dacă acesta s-ar începe mai devreme. Aşa s-au descoperit câţiva biomarkeri care pot ajuta la detectarea precoce a bolii, încă înainte de manifestarea simptomelor. Este nevoie de alte studii pentru a se observă cât de eficace sunt actualele tratamente la pacienţii la care se depistează mult mai devreme boala.

Genele care cauzează Alzheimer

Cercetătorii au descoperit 24 de gene asociate cu dezvoltarea Alzheimerului. În prezent se lucrează la realizarea unor medicamente care să acţioneze exact pe acele zone pentru a ameliora simptome precum demenţă şi pierderea de memorie.

Îmbunătăţirea calităţii ovulelor

Slaba calitate a ovulelor este principala cauza a infertilităţii la femei. Cercetătorii de la Universitatea Stanford au descoperit o tehnică prin care femeile cu insuficientă ovarian pot produce ovule sănătoase şi mature. Procedeul, denumit activarea în vitro, presupune prelevarea unui ovar sau doar a unui ţesut din el, tratarea acestuia în laborator cu proteine şi alte substanţe care să ajute la producerea ovulelor. Apoi ţesutul respectiv este reimplantat. Până acum 27 de femei s-au oferit voluntare în acest studiu. Dintre acestea, 5 au început să producă ovule viabile, una este însărcinată, iar una a născut un bebeluş sănătos.

Citeşte şi DESCOPERIREA ANULUI 2013: imunoterapia anticancer

Tratarea Clostridium difficile

Pilulele pentru a trata infestarea cu Clostridium difficile sunt făcute din bacteria găsite în fecale. Însă nouă descoperire ajută persoanele infestate cu Clostridium difficile, o bacterie care poate duce la inflamatia, uneori fatală, a colonului, să scape de această problema.

Transplantul de foliculi de păr

Cercetătorii de la Universitatea Columbia au creat un procedeu prin care se pot transplanta foliculii de par. Mai exact, foliculii şi celulele care îi înconjoară se implantează cu susul în jos, pentru a stimula creşterea unor noi fire de păr.

Citeşte mai mult pe sfatulpărinţilor.ro.