Cele mai importante legi de pe agenda aleşilor în sesiunea parlamentară de toamnă

A doua sesiune parlamentară din 2017 va începe vinerea aceasta, astfel că deputații și senatorii au pe agendă mai multe propuneri importante de acte normative ce ar putea deveni legi în partea a doua a acestui an. Dintre proiectele semnificative ce ar putea primi votul decisiv în următoarele luni, le amintim, de exemplu, pe cele pentru creșterea plafonului de scutire de TVA, eliminarea mai multor comisioane aferente conturilor bancare de bază ale românilor, extinderea obligației magazinelor de a accepta plăți cu cardul, împărțirea dividendelor către asociații unei firme și redefinirea familiei în Constituția țării noastre.

31 aug. 2017, 15:32
Cele mai importante legi de pe agenda aleşilor în sesiunea parlamentară de toamnă

„Camera Deputaţilor este convocată în a doua sesiunea ordinară a anului 2017 în ziua de vineri, 1 septembrie 2017, ora 12”, se arată în decizia preşedintelui Liviu Dragnea, publicată luni în Monitorul Oficial.

Cealaltă Cameră, Senatul, a fost convocată de către preşedintele Călin Popescu-Tăriceanu în cursul zilei de vineri, tot pentru 1 septembrie, ora 12.

Care sunt cele mai importante propuneri legislative care au șanse să fie adoptate și să devină efectiv legi în a doua jumătate a anului 2017. De menționat este că proiectele incluse în listă deja au trecut de una dintre Camerele Parlamentului, astfel că mai au nevoie doar de votul favorabil al celeilalte Camere pentru a putea deveni legi.

Pentru a deveni lege, un proiect trebuie să treacă de votul Camerei decisive a Parlamentului (care poate fi, în funcție de domeniul de reglementare, fie Senatul, fie Camera Deputaților), de președintele țării și apoi să apară în Monitorul Oficial.

1. Plafonul de scutire de TVA va crește de la 220.000 la 300.000 de lei

Plafonul actual de 220.000 de lei, de la care firmele sunt obligate să se înregistreze în scopuri de TVA, va fi majorat la 300.000 de lei. Pentru ca noua măsură să poată fi aplicată, autoritățile au cerut o aprobare în acest sens din partea Comisiei Europene, în condițiile în care nu se dorește doar prelungirea situației actuale, ci și creșterea plafonului maxim, arata avocatnet.

2. Băncile nu vor mai putea să ceară comision pentru interogarea soldului

Persoanele fizice care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de comisioanele pentru administrare și depuneri și, într-o anumită limită, de cele pentru plăți și transferuri.

3. Cotele contribuțiilor pentru pensii ar putea scădea

Cotele contribuţiilor la pensii vor fi reduse cu cinci puncte procentuale, dintre care două puncte procentuale la angajator şi trei la angajat. În esență, inițiatorii proiectului spun că scăderea cotelor ar duce la o creștere a salariilor și, implicit, a puterii de cumpărare, plus că economia va înregistra un trend pozitiv.

4. Clădirile noi ar putea fi scutite de plata impozitului

Dezvoltatorii imobiliari ar putea scăpa de plata impozitului pentru clădirile noi pe care le construiesc. Concret, scutirea de impozit s-ar aplica în perioada cuprinsă între finalizarea construcției (adică de la recepție) și vânzarea, închirierea sau începerea folosirii clădirii respective.