Cele mai insolite biblioteci, în locuri unde nu te-aştepţi să le găseşti GALERIE FOTO

Sfârşitul cărţilor printate nu a venit şi este încă departe. O demonstrează o revoluţie surprinzătoare a cărţilor tipărite şi a unei serii de biblioteci insolite, realizat de jurnalistul Alex Johnson, numită "Improbable Libraries".
Sânziana Stancu
25 apr. 2015, 10:18
Cele mai insolite biblioteci, în locuri unde nu te-aştepţi să le găseşti GALERIE FOTO

Bibliotecile lui Alex Johnson fac parte din mişcarea Little Free Library, înfiinţată în 2009, în statul american Wisconsin. Multe dintre bibliotecile propuse de el se găsesc în cele mai neaşteptate locuri, de la parcuri, până la foste cabine de telefon amplasate pe străzi sau aeroporturi.

Regulile care le guvernează sunt total diferite de cele ale bibliotecilor clasice, nefiind nevoie, de exemplu, de un bibliotecar sau de calitatea de membru al bibliotecii respective pentru clienţii care cer cărţi cu împrumut. În unele cazuri, nici măcar nu se specifică obligaţia returnării volumului împrumutat de către cititor.

Adăpost cu cărţi

În 2013, arhitecţii din New York, cu aprobarea municipalităţii, au înfiinţat aşa-numitele adăposturi cu cărţi. Cititorii intră sub rafturile circulare pe care se gasesc volumele de literatură şi îşi aleg de-acolo cartea dorită pe care o pot răsfoi stând pe scaunele de alături sau chiar în picioare.

Cabina circulară este dotatată şi cu senzori solari, astfel încât cititorii să beneficieze de plăcerea cititului şi pe timp de noapte.

Biblioteca suspendată

Librăria Urbană a lui Didier Muller funcţionează ca o bibliotecă suspendată: vizitatorii pot frunzări paginile cărţii alese şi chiar pot lua orice carte doresc, înlocuind-o pe cea luată cu o carte a lor. Instalarea de cabine suspendate este unul din multele proiecte de artă care transformă fiecare zi într-un refugiu al iubitorilor de cărţi.

Idei asemănătoare au ajuns şi pe partea cealaltă a Oceanului. În Noua Zeelandă, de pildă, un frigider a fost transformat într-o biblioteca, iar artistul portughez Marta Wengorovius a avut o idee şi mai interesantă, proiectând o biblioteca mică într-un şopron în care încape numai o singură persoană.

Biblioteca spaţială

Arhitecţii din toată lumea se întrec în proiectarea cladirilor care îmbină cărămida şi mortarul în fel şi fel de forme, pentru a construi clădiri care să sdăpostească biblioteci. Biblioteca Universităţii Seikei, din Japonia, este viziunea câştigătorului Premiului Pritzker, Shigeru Ban.

Bibliotecile construite după proiectele sale au  fel şi fel de forme şi au un „numitor comun” sunt din sticlă izolată fonic şi sunt aşezate de postamente de beton sau cărămidă.

Biblioteca socială într-o fostă gară

Într-un alt proiect, la Magdeburg, în Germania, a apărut o nouă bibliotecă publică, pe locul unei staţii de cale ferată dezafectată, din fosta RDG.


Planificată ca o „structura socială” de catre firma de arhitectura Karo, construcţia în aer liber, cu trei laturi deschise, are 20.000 de carăi pe rafturi de sticla. Este deschisă 24 de ore pe zi zi funcţioneaza pe bază de onestitate.

Bibliotecă ambulantă pe patru picioare

În ciuda Internetului, de pe care se poate descărca aproape orice carte, transportul „pe patru picioare” este incă mijlocil preferat de a aduce carţi în unele zone îndepartate ale lumii. Astfel de biblioteci trase de magari, de cămile, de bizoni sau de alte animale de tracţiune pot fi gasite în Zimbabwe, Etiopia şi Columbia.

De asemenea, o societate de caritate din Laos aduce carţi pentru unele grupuri folosind un elefant. Scriitorul Jambin Dashdondog (foto) a distribuie carţi copiilor din deşertul Gobi, din Mongolia, de 20 de ani, pe spatele unei camile.

Bibliotecă în cort

Bibliotecile Pop-up sunt în creştere: Turnul Story din Letonia a fost creat ca un înlocuitor temporar pentru o biblioteca publică locală. Are un acoperiş făcut din containere Tetra Pak pliate şi bookmobile Biblio Taptap care au fost înfiinţate în taxiuri, după o serie de dezastre naturale din Haiti.

Unele dintre acestea au mai multe obiective: Biblioteca Poporului (foto) a fost creată de catre protestatarii pe  mişcării Occupy Wall Street, în New York, în timpul campaniei lor din 2011. Biblioteca Pop-up dispune de 5.500 de cărţi şi au fost introduse într-un cort donat de cântareaţa Patti Smith înainte de a fi fost distrus într-un raid al poliţiei.

Biblioteca cu leagăn

Designerul de mobilier Sallie Trout, din Austin, Texas dispune de o bibliotecă de 12 metri înălţime, construită chiar în propria sa casă.

Desfăşurată pe trei nivele, pentru a ajunge la cele suoerioare, cititorii folosesc un scaun cu chingi, asemănătoare celor care spală pe dinafară ferestrele marilor clădiri şi care sunt acţionate prin comandă de la distanţă.

 

DailyBusiness
Adolescenții români care învață să fie responsabili și se angajează pe timpul verii. Ce vor să-și cumpere cu banii câștigați
Spynews
Un cioban a fost atacat de urs, într-o comună din Argeș. Un incident asemănător a avut loc în aceeași zonă în urmă trei zile
Bzi.ro
Mădălina Ghenea, devastatoare la Paris! A făcut furori cu rochia aleasă – GALERIE FOTO
Fanatik.ro
Lacul din Ungaria care atrage mai mulți turiști decât toate stațiunile de pe litoralul românesc. Este cel mai mare lac din Europa Centrală
Capital.ro
Doliu în televiziune. Marele prezentator a murit. Toți copiii l-au iubit. A fost un pionier
Playtech.ro
Anunţul momentului despre vremea în august! Va fi o lună cum nu am mai avut de ani de zile, spun meteorologii
DailyBusiness
Lene pe bani publici: bugetarii din România, codașii Europei la productivitate, arată un STUDIU al Uniunii Europene
Adevarul
Gestul devenit viral al unui agent de pază de la Beach, please!: „Definiția umanității”
wowbiz.ro
Mama tinerei ucisă în Mureș face declarații tulburătoare! Modul înfiorător în care Anda a fost lăsată fără viață de bărbatul de care încerca să scape de luni întregi: „L-am implorat să se oprească”. Criminalul, dat în urmărire națională
Spynews
Iubita lui Iustin Petrescu, dezvăluiri exclusive la Un Show Păcătos! Hara a spus cum era influencerul când l-a cunoscut și a vorbit și despre Marilu Dobrescu: "A dat în el"
Spynews
Iustin Petrescu a ajuns la tribunal, alături de iubita lui. Astăzi are loc primul termen din procesul cu Marilu Dobrescu
Evz.ro
Gustări de vară. Pasta de dovlecei și icrele false din fasole vor arăta spectaculos pe platourile festive
Ego.ro
Ion Iliescu NU a purtat niciodată verighetă! Secretele căsniciei cu Nina Iliescu FOTO
Prosport.ro
L-a părăsit când el era plecat de acasă. N-a avut nicio remușcare
kanald.ro
Cine sunt femeile celebre care au fost în viața lui Lucian Viziru. Cel mai dorit burlac din România a cucerit celebrități precum Catrinel Sandu sau Gabriela Spanic
Cancan.ro
Mihaela și soțul ei au lucrat 16 ani în Italia, timp în care au trimis 235.000 € părinților soțului. Ce au făcut socrii cu banii
Playsport.ro
Bolojan schimbă harta României. Comasarea primăriilor din țară și reducerea...
Capital.ro
Codul Rutier 2025. Obligatoriu pentru cei care dau de permis. E cea mai importantă regulă
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Nici că-i pasă de gura lumii. Georgina a postat imagini din vacanța cu Cristiano Ronaldo, la câteva zile după scandalul absenței de la funeraliile lui Diogo Jota
stirilekanald.ro
VIDEO Primul caz de malarie luat din România. Pacientul, internat la Spitalul Victor Babeș
Atenție, posesori de carduri bancare: riscuri majore pentru conturile voastre!
MediaFlux
Pensionarii care vor plăti 2.430 de lei pe an. Calcul exclusiv de la Casa de Pensii
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Planta care alungă căpușele din curte. Ce ar trebui să ai neapărat în grădină ca să scapi de musafirii nepoftiți