Cele mai mari CUTREMURE care au zguduit omenirea

Cutremurele mari intră direct în cartea de istorie, printre războaie şi guvernări. Cele mai catastrofale hazarde naturale, cutremurele, însoţite adesea de tsunami, au provocat sute de milioane de morţi şi pagube materiale de miliarde de dolari, scrie tvr.ro.

08 mai 2015, 09:43
Cele mai mari CUTREMURE care au zguduit omenirea

1906 – ECUADOR. MAGNITUDINEA 8,8 PE RICHTER. Pământul s-a despicat pe o distanţă de 630 de kilometri

Puternicul seism a provocat un tsunami care a curmat viata a aproape 1.500 de persoane. Valurile au ajuns până în San Francisco şi Japonia. Cutremurul a lovit la câteva minute după ora 7 dimineaţa, la graniţa dintre Ecuador şi Columbia. A fost atât de violent încât pământul s-a despicat pe o distanţă de 630 de kilometri.

1950 – TIBET. MAGNITUDINE 8,6 GRADE PE RICHTER. 1.500 de victime

Cel puţin 1.500 de oameni au murit în Tibet şi Assam, India, din cauza acestui seism. Tibetul se dezvoltă pe unul dintre vechile scuturi precambriene ale Terrei, puternic fragmentat de falii în urmă orogenezei alpine, ceea ce provoacă numeroase cutremure cu magnitudine medie şi mare. Formarea sa este legată strâns de mişcarea orogenetică puternică, determinate de coliziunea subcontinentului indian de continental asiatic, ce a dat naştere celui mai impunător lanţ muntos al Terrei – Himalaya. Relieful este foarte variat, alternând suprafeţele netede, sub formă unor şesuri ocupate de lacuri sărate, cu lanţuri muntoase de peste 6.000 de metri, aproape toate orientate pe direcţia vest-est. Situat la o altitudine medie de peste 4.500 m, Tibetul este cel mai înalt podiş din lume, desfăşurându-se pe o suprafaţă de peste 1,22 milioane km pătraţi, având un aspect accidentat, datorită numeroaselor lanţuri muntoase care-l brăzdează pe lungimi de sute de kilometri şi cu înălţimi ce trec frecvent de 6-7.000 de metri, uneori chiar 8.000 de metri.

1952 – RUSIA. MAGNITUDEA DE 9 GRADE PE RICHTER. PAGUBE DE 8 MILIOANE DE DOLARI

Cutremurul a lovit peninsula Kamchatka şi s-a soldat cu puţine victime omeneşti. Efectele s-au putut vedea şi în Hawaii şi Japonia, însă fără victime. Pierderile totale ar fi însemnat, astăzi, 8 milioane de dolari.

1960 CHILE. 9,5 GRADE. PAGUBE DE MILIARDE DE DOLARI. Cel mai mare cutremur înregistrat în ultima sută de ani

Cel mai puternic cutremur din istorie a cauzat alunecări de terenuri, tsunami-uri, inundaţii şi erupţii vulcanice. Suma daunelor, ajustată la valoarea inflaţiei de acum, au fost de 5,8 miliarde de dolari. Valuri de 24 de metri au izbit Chile, Japonia, Hawaii, Noua Zeelandă, Filipinele, Alaska şi Australia.

Astăzi, Chile a învățat bine lecția și și-a făcut conștiincios temele după ce a fost lovită în 1960 de cel mai puternic cutremur înregistrat de debutul măsurării magnitudinii cutremurelor. Are norme stricte în privința construcțiilor, o capacitate robustă de răspuns la dezastre și cu o istorie îndelungată de gestionare a catastrofelor seismice.

1964 ALASKA. 9,2 GRADE. SEISMUL A AFECTAT ÎNTREAGA PLANETĂ. Insula Latouche a fost deplasată cu 18 m

Cel mai puternic cutremur din istoria Statelor Unite a lovit Alaska intr-o vineri, la ora 5:36 p.m. Activitatea seismica a fost atât de puternică încât, în unele locuri, solul s-a lichefiat.
131 de oameni au murit, în urma celor 106 tsunami-uri care s-au format. Daunele au fost estimate la 2,2 miliarde de dolari, în banii actuali.

Cutremurul din 1964 a produs modificari enorme in geologia regiunii. Cutremurul a afectat o suprafaţă de 130.000 km pătraţi. Insula Kodiak şi multe alte areale au suferit mişcări pe verticală de circa 15 m. Cutremurul a produs un eveniment ieşit din comun – deplasarea unei intregi insule (Latouche) cu 18 m la sud de pozitia sa initiala. Aşezările umane au suferit, la rândul lor pagube.

Cel mai grav afectat oraş a fost Anchorage, situat la 120 km de epicentru. Aici au murit nouă persoane. S-au prăbuşit mai mult de 30 de clădiri din centrul oraşului. Toate şcolile din oraş au fost distruse. Într-un cartier vecin cu zona centrală, Turnagain Heights, pagubele au fost şi mai mari. Alunecările de teren au luat cu ele 75 de case. Oraşul Portage s-a scufundat cu aproape 3 m. Disperaţi, locuitorii l-au abandonat pentru totdeauna.

Cea mai mare parte a pagubelor nu au fost produse de cutremur, ci de tsunami-ul cauzat de acesta. Seismologii consideră că seismul a afectat întreagă planetă. După cutremur, s-au semnalat mişcări ale crustei terestre timp de mai bine de un an.

Fenomene legate de cutremur s-au succedat în cele mai diferite locuri. În Africa de Sud, nivelul apei din fântâni s-a ridicat şi a coborât fără explicaţii. Cutremurul şi tsunami-ul din 1964 au intrat în istorie drept cele mai violente din America de Nord.

2004 SUMATRA, INDONEZIA. 9.1 GRADE PE RICHTER

Cutremur în Indonezia, a doua zi de Crăciun a anului 2004. Un seism uriaş de 9.1 are loc în apropierea insulei Sumatra, Indonezia. În total, 227.898 de oameni sunt ucişi sau daţi dispăruţi, iar apoi prezumaţi morţi şi 1,7 milioane sunt afectaţi de cutremur şi de tsunami-ul care l-a urmat în 14 ţări din Asia Sud şi Africa de Est.

2005 INDONEZIA. 8,7 GRADE PE RICHTER

Un seism de 8,7 în apropiere de insula Nias, în largul Sumatrei, provoacă moartea a 900 de persoane şi rănirea altor 6.000. Indonezia se confrunta frecvent cu seisme, fiind localizată pe „Cercul de Foc” al Pacificului, o zona unde se intersectează mai multe plăci tectonice.
2010 CHILE. MAGNITUDINEA DE 8,8 GRADE PE RICHTER. CUTREMURUL A CAUZAT PAGUBE PÂNÂ ÎN SAN DIEGO, SUA

Cutremurul a provocat seisme în Antartica. Marele cutremur care a zguduit Chile a provocat seisme la 4.700 kilometri distanță, în ghețurile profunde ale Antarcticii, potrivit unui studiu elaborat de Georgia Institute of Technology, din SUA.

Seismul din 27 februarie 2010 din Chile, produs în regiunea Maule, a fost urmat de un tsunami care a provocat moartea a 500 de persoane și pagube materiale evaluate la 30 de miliarde de dolari.

Cutremurul a provocat „microseisme” în locuri atât de îndepărtate precum America de Nord, generate de un impact asupra plăcilor tectonice active.

2011 – JAPONIA. 8,8 GRADE. CUTREMURUL A ÎNCLINAT AXA PĂMÂNTULUI

Cel mai puternic cutremur din istoria Japoniei a fost urmat de 19 replici. A fost resimţit pâna la Tokio, care se află la cateva sute de kilometri de epicentru. Un avertisment de tsunami a fost trimis catre coasta de Vest a Statelor Unite, America de Sud, Alaska si Canada. În plan terestru, coasta Japoniei a fost modificată prin mișcarea principalei insule a țării cu câțiva metri.

Cutremurul din 11 martie 2011 a fost cel mai puternic în istoria înregistrată a Japoniei. Conform unui reprezentant al Observatorului Pământului LaMont-Doherty din cadrul Columbia University, cutremurul a fost „de sute de ori mai puternic” decât cel din Haiti, 2010. Valul care i-a urmat a traversat întregul Ocean Pacific. Nu mai puțin de 50 de țări au primit alertă de tsunami. Cutremurul a avut peste 160 de replici în primele 24 de ore, 141 dintre acestea fiind de o magnitudine mai mare de 5 grade Richter, iar 25 cu o magnitudine de peste 6.

2015 NEPAL. 7,9 GRADE PE RICHTER. SEISMUL, MAI PUTERNIC DECÂT BOMBA DE LA HIROSHIMA

Este cel mai mare din ultimii 80 de ani. Seismul s-a resimţit în India şi în Bangladesh. Seismologii spun că, deşi cutremurul din Nepal a făcut mii de victime, nu se află în topul celor mai mari cutremure înregistrate în lume. Pe primul loc este cel din Chile, din 1960.

Cutremurul din Nepal a fost de 700 de ori mai puternic decât bomba de la Hiroshima, conform unui profesor de geologie de la Universitatea din Atena, expert în seisme. Cel mai recent bilanţ al autorităţilor arată că aproape 7.600 de oameni au murit, iar alţi 14.000 au fost răniţi.