Cele mai NEOBIŞNUITE obiceiuri de Paşte din Europa

Sarbatorile Pascale de pretutindeni inseamna, de obicei, vopsitul oualor, iepurasi, ciocolata si deserturi traditionale. Dar de la tara la tara se intalnesc anumite obiceiuri destul de neobisnuite care ne uimesc peste masura.

11 apr. 2015, 11:34
Cele mai NEOBIŞNUITE obiceiuri de Paşte din Europa

Iata o lista a celor mai bizare traditii de Paste careau loc de-a lungul Europei:

In orasul grecesc Corfu, exista o ceremonie in cadrul careia se sparg oale de lut – oamenii arunca oale de lut de la geam sau de la balcon, care se lovesc cu mare zgomot de strada. De ce crezi ca fac acest lucru? Nu este foarte clar care sunt inceputurile acestui obicei: unii spun ca traditia ar fi fost preluata de la venetieni care obisnuiau sa arunce lucrurile vechi la inceputul unui an nou, in timp ce altii sustin ca aceasta traditia are origini biblice.

Portughezii strang bani si mancare pentru nevoiasi– la fel ca in Spania, in Portugalia sarbatorile Pascale sunt dominate de reguli vechi de sute de ani. Multi localnici se costumeaza pentru a pune in scena evenimente legate de Invierea Domnului. Altii, organizeaza procesiuni in sate sau orase pentru a aduna donatii care le sunt oferite vaduvelor sau vaduvilor.

In Polonia si Romania, ouale de Paste sunt transformate in adevarate opera de arta – pictatul oualor de Paste poate fi foarte distractiv pentru copii, insa in Polonia este considerata o adevarata forma de arta. Urmand reguli si motive traditionale, artizanii polonezi au capacitatea de a transforma mii de oua in minunate picturi ovale. Partea cea mai interesanta este faptul ca cei mai multi dintre ei au o experienta de peste 10 ani si pot realiza versiuni in miniatura a picturilor religioase pe suprafata oualor.

Norvegienii citesc romane politiste in timpul weekendd-ului de Paste – aceasta traditie nu are nimic de-a face cu originile religioase ale Sarbatorilor Pascale. Pur si simplu se datoreaza faptului ca norvegienii sunt obsedati de romane politiste. Editurile lanseaza colectii speciale de carti numite „Thrillere de Paste” sau „Påskekrim”. In fiecare an, de Pasteaproape fiecare canal TV sau radio difuzeaza filme sau programe despre cazuri criminale. Exista pana si un producator de lapte care printeaza povesti politiste pe ambalajele sale pentru a atrage mai multi consumatori.

In majoritatea regiunilor Germaniei, este ilegal sa dansezi de Paste – daca adori sa dansezi, atunci ar trebui sa te gandesti de doua ori inainte de a petrece Sarbatorile Pascale in Germania. De Vinerea Mare, dansatul si muzica tare sunt interzise aproape in toata Germania. Aceasta lege exista de mai bine de 60 de ani si a devenit extrem de controversata.