Cele mai noi elemente din tabelul periodic au primit nume

La începutul acestui an, a fost anunţat că patru elemente noi au obţinut un loc permanent în tabelul periodic, cu numerele 113, 115, 117, 118.

12 iun. 2016, 10:07
Cele mai noi elemente din tabelul periodic au primit nume

În ianuarie, elementele aveau denumiri şi simboluri temporare: ununtrium (Uut), ununpentium (Uup), ununseptium (Uus) şi ununoctium (Uuo). Logica UUS a luat sfârşit pentru că acum au fost inventate nume pentru toate cele patru elemente chimice, anunţă descopera.ro.

Echipele de cercetători din SUA, Rusia şi Japonia au fost acreditate pentru descoperirea acestor noi elemente, astfel încât acei cercetători au primit dreptul de a le denumi. Denumirile vin cu anumite criterii foarte specifice.

După cum este prevăzut de Uniunea Internaţională de Chimie Pură şi Aplicată (IUPAC) – organizaţia responsabilă de confirmarea descoperirii unor elemente noi – orice element nou trebuie să fie numit după următoarele criterii:

– Un concept sau caracter mitologic (inclusiv un obiect astronomic);

– Un mineral sau substanţe similare;

– Un loc sau o regiune geografică;

– O proprietate a elementului;

– Un om de ştiinţă.

Mai jos veţi găsi denumirile propuse pentru noile elemente chimice descoeprite:

  • nihonium – cu simbolul Nh, pentru elementul cu Z = 113,
  • moscovium – cu simbolul Mc, pentru elementul cu Z = 115,
  • tennessine – cu simbolul Ts, pentru elementul cu Z = 117, şi
  • oganesson – cu simbolul Og, pentru elementul cu Z = 118.

După cum relatează Brian Resnick pentru Vox, nihonium este derivat din „Nippon”, cuvântul japonez pentru Japonia, iar moscovium onorează capitala rusească, Moscova. Tennessine este numit după statul Tennessee, cunoscut pentru cercetarea sa de pionierat în domeniul chimiei.

„Tennessine este în semn de recunoaştere a contribuţiei regiunii Tennessee, inclusiv Laboratorul Naţional Oak Ridge, Universitatea Vanderbilt şi Universitatea Tennessee din Knoxville la cercetarea acestui element super greu”, a anunţat IUPAC.

Citeşte şi Patru elemente chimice noi au fost adăugate în Tabelul lui Mendeleev