Cele mai stupide întrebări la interviurile pentru angajare

Aspiri la un loc de muncă avantajos? Trebuie să treci prin teste complicate pentru a-l obţine? Află la ce întrebări dintre cele mai neobişnuite şi, aparent, stupide, ai putea fi obligat să răspunzi!

24 mart. 2012, 08:41
Cele mai stupide întrebări la interviurile pentru angajare

Dacă ai trecut cu bine de testele profesionale, ai un CV care a impresionat şi a fost acceptat, ai trecut şi de proba ţinutei corespunzătoare pentru locul în care ar urma să lucrezi, nu e cazul, totuşi, să respiri uşurat, pentru că interviul pe care îl mai ai de dat ar putea să-ţi ruineze planurile.

Nu e obligatoriu, dar, uneori, se întâmplă. Britanicii au selectat câteva întrebări-capcană, prin care evaluatorii tăi încearcă să afle şi ceea ce tu nu le-ai spus sau nu ai de gând să le spui.

Pe un ton plin de umor, tabloidul britanic Daily Mail a prezentat o selecţie a celor mai stupide întrebări, după cum s-au plâns unii dintre candidaţi, cu care ai şansa să te confrunţi la un interviu.

Cu titlul „Interviul-Dinozaur care poate duce la extincţia carierelor”, publicaţia britanică dă câteva exemple „stupide” de asemenea întrebări, precum şi de răspunsuri şi aprecieri ale celor care s-au confruntat cu astfel de interviuri.

De pildă, dacă evaluatorul de la HR (Resurse Umane) te întreabă hodoronc-tronc „dacă ai fi un dinozaur, ce fel de dinozaur ţi-ar plăcea să fii?”, stăpâneşte-ţi uimirea, trage aer în piept şi caută calm un răspuns pe măsura acestei întrebări.

Nu uita că deşi angajatorul afirmă că la asemenea teste important este cum reacţionează candidatul şi nu răspunsul în sine, nu trebuie să te laşi păcălit şi să spui orice. S-ar putea să spui, de pildă, că ai vrea să fii un Tyrannosaurus Rex, dar s-ar putea să nu treci interviul, dacă angajatorului i-ai sugera în acest fel că ai avea un comportament asemănător unui animal de pradă feroce.

Nici dacă i-ai spune că ai vrea să fii un Diplodocus nu te-ar ajuta mai mult. Cel mai bine ar fi să i-o întorci şi tu celui care te intervievează, întrebându-l detaşat la rândul tău dacă este cumva „sexist”. Aşa, măcar pentru amuzament, dacă simţi că pierzi teren.

Britanicii mai dezvăluie că tehnica de intervievare preferată de cei din City – „inima financiară” a Londrei – este exact „Tehnica Dinozaurului”, iar răspunsul de succes al candidatului este chiar „Tyrannosaurus
Rex”. Normal, ca să faci bani mulţi trebuie să fii ca un animal de pradă, în varianta modernă a lumii finanţelor.

Şi Google are tehnici dure la interviuri, iar dosarul cu întrebări poate avea chiar şi 50 de pagini. De pildă, unuia dintre candidaţii care au trecut recent printr-un interviu la această companie i s-a pus următoarea întrebare: „Dacă ar trebui să fii izolat pe o insulă pustie, răspunde în 60 de secunde care sunt cei zece oameni cu zece profesii diferite pe care i-ai lua cu tine?

Compania Hewlett Packard are şi ea, la rândul ei, preferinţe “ciudate” în materie de interviuri. De pildă, să nu te mire dacă vei fi întrebat “de ce sunt germanii cei mai înalţi din lume?”. Aici este vorba despre aluzia care se face la primele versuri din Imnul lor Naţional, “Deutschland, Deutschand uberalles”.

Ideea interviurilor extreme a fost aceea de a le testa candidaţilor la un loc de muncă viteza şi modul de gândire, de acţiune.

Steve Jobs, co-fondatorul Apple, a fost unul dintre “pionierii” acestui gen de interviuri, pe care le-a dezvoltat ulterior. Unul dintre “episoadele” lui preferate când avea în faţă un candidat despre care credea că nu-l prea duce mintea sau că este mai morocănos, era să îşi îndoaie braţele ca pe nişte aripi de pui, să “bată“ din ele şI să “cotcodăcească, ca să vadă ce atitudine are.

David Moyle, un “vânător de creiere” de la Eximius Group, din Londra, este un alt adept al “interviurilor-dinozaur”. “Încercăm să le descoperim mai degrabă personalitatea, decât să vedem cum se descurcă într-un interviu obişnuit”, spune el.

Iată o selecţie cu unele dintre cele mai “stupide” întrebări, aşa cum le-au considerat unii dintre candidaţii la un job, care au trecut prin teste asemănătoare :

  • Dacă ai fi un biscuit, ce fel de sortiment ţi-ar plăcea să fii?

  • Care ar fi 5 moduri de folosire a unui capsator fără capse?

  • Spune-mi trei melodii ale lui Lady Gaga!

  • Cum poţi să măsori 9 minute cu exactitate, având o clepsidră de 4 minute şi alta de 7 minute?

  • Pe o scală de la 1 la 10, cât de ciudat consideri că eşti?

  • Cu care personaj de televiziune crezi că semeni cel mai mult?

  • Expiri aer cald?

  • Te fascinează viaţa?

  • Între camera ta, birou sau maşină, pe care ai curăţa-o prima?

  • Ce părere ai despre piticii de grădină?

Iată şI câteva păreri ale celor care au trecut prin asemenea teste sau au avut ocazia să afle despre aceste interviuri :

“Aş vrea să fiu, cu siguranţă, unul dintre dinozaurii care îl mănâncă pe cel care îi intervievează …”, spune o tânără din Carolina de Nord.

O franţuzoaică din Paris se întrebă dacă nu cumva este o reîntoarcere la “acei ciudaţi ani ’80, când angajatorii concediau o jumătate din forţa de muncă pentru a face loc celeilalte jumătăţi”.

Un englez spune că astfel de interviuri fac parte din seria “Exploatazaurus”. “Dar ca să treci de un asemenea interviu trebuie mai întâi să ştii exact ce fel de dinozaur eşti. Angajatorii moderni folosesc din ce în ce mai multde intervievare a candidaţilor la un loc de muncă, incluzând întrebări de acest gen, cu … dinozauri. Dar mă întreb ce ar răspunde un chinez la o asemenea întrebare!…”

Un altul trage concluzia că englezii sunt “la pământ şi de aceea companiile de top din Marea Britanie ajung să importe manageri”. “Când am dat eu prima oară interviu pentru slujbă, acum vreo 40 de ani, angajatorii căutau esenţa şi ceea ce era relevant din punct de vedere profesional pentru funcţia respectivă”, a mai spus el.

Dacă ai trecut prin astfel de interviuri ce ţi s-au părut bizare, poţi să ne povesteşti câte ceva din experienţa ta!