Cele mai „verzi” case din lume: De la clădiri în formă de dom, la pădurea verticală GALERIE FOTO

Casele eco au devenit noua pasiune a arhitecţilor: arată deosebit, şi sunt extrem de inteligente şi de prietenoase cu mediul. În plus, aceste clădiri produc energie, în loc să o consume.

10 mai 2012, 04:31
Cele mai „verzi” case din lume: De la clădiri în formă de dom, la pădurea verticală GALERIE FOTO

Deşi câteva dintre ele includ mai multe caracteristici futuristice, precum casele care se rotesc, şi elemente extrem de scumpe, cele mai multe utilizează materiale şi idei pe care le puteţi implementa cu uşurinţă în casele dumneavoastră.

1. zeroHouse

zeroHouse este o casă prefabricată – costă 350.000 de euro, care este creată pentru a fi autonomă, adică nu are nevoie de utilităţi din afară. zeroHouse produce energie solară prin intermediul panourilor sale solare şi o înmagazinează în baterii, îşi colectează apa şi chiar transformă deşeurile în compost. Toate acestea funcţionează cu senzori care pot fi controlaţi cu un laptop.

2. Casa Dom

The International Dome House Co. construieşte aceste clădiri prefabricate care pot fi folosite drept case, birouri sau orice se doreşte. Forma clădirii economiseşte energie prin circulaţia mai bună a aerului, este stabilă structural şi ajută la împrăştierea energiei vântului. În plus, este construită din polistiren expandat, un material foarte curat, care nu contribuie la defrişări şi nu produce deşeuri.

3. Casa Orhidee

Aflată într-o rezervaţie naturală din Anglia, această de 731 metri pătraţi face parte dintr-un proiect de clădiri verzi denumit Lower Mill Estate, specializat în construcţia caselor de vacanţă ecologice. Aceasta este considerată drept cea mai scumpă casă verde din lume, întrucât a fost vândută cu 14,2 milioane de dolari. Printre caracteristicile sale verzi se numără şi încălzirea geotermală. Casa generează mai multă energie decât consumă.

4. Aqua Liana

În 2009, Frank McKinney a făcut istorie prin construcţia primului „conac verde” – un conac de 4.500 metri pătraţi, în Palm Beach, cu terase plutitoare, o spa cu cascadă şi un bar cu un acvariu gigantic. Vila este autonomă din punct de vedere al energiei.

5. Pădurea verticală

Această pădure verticală din Milano este considerată drept o „împădurire metropolitană”, care regenerează mediul şi biodiversitatea urbană. Nu este doar plină de copaci, pe exterior, ea a fost construită cu un anumit scop. Potrivit arhitecţilor, fiecare turn este echivalent cu 16.000 km pătraţi de pădure şi produce o grămadă de energie. Copacii filtrează aerul, produc oxigen şi protejează de poluare.

6. Officina Roma

Această vilă incredibilă va mai exista doar până pe 29 aprilie, însă este opera remarcabilă a unor elevi de liceu italieni, care au construit-o doar din deşeuri, într-o singură săptămână. Ei au folosit materiale precum sticle vechi pentru bucătărie, uşi de maşini pentru pereţi sau butoaie de ulei pentru acoperiş.

7. Casa Woodland

Casa Woodland din Wales a fost construită de proprietar, cu ajutorul familiei şi prietenilor, cu materiale naturale precum pietre, noroi, paie şi lemn reciclat. Are un sistem natural de ventilaţie a aerului, panouri solare pentru energie şi un sistem pentru apă, care provine dintr-un izvor natural din apropiere, precum şi o toaletă care transformă deşeurile în compost.