Cele șase alimente care scad riscul de moarte prematură sau de a face boli de inimă. Avertismentul dur al OMS

Organizația Mondială a Sănătății a tras un semnal de alarmă după ce 18 milioane de oameni au murit în doar un an din cauza bolilor cardiovasculare, ceea ce înseamnă 32% din totalul deceselor la nivel mondial.

12 iul. 2023, 10:02
Cele șase alimente care scad riscul de moarte prematură sau de a face boli de inimă. Avertismentul dur al OMS

Cele șase alimente care scad riscul de moarte prematură. Studiul a fost realizat de Universitatea McMaster din SUA pe aproximativ 250.000 de oameni și a concluzionat că un consum insuficient din șase alimente-cheie e asociat cu un risc crescut de boli de inimă și o mortalitate prematură ridicată.

Secretul pentru reducerea riscului de boli cardiovasculare, atacuri de cord și accident vascular cerebral e consumul de fructe, legume leguminoase, nuci, pește și produse lactate cu grăsime integrală.

Citește și La ce preț se vor vinde carnea de porc și uleiul, după plafonarea prețurilor la alimentele de bază. Diferențe semnificative la rafturi

Studiul arată că o dietă sănătoasă poate fi ținută în diverse moduri, inclusiv prin includerea unor cantități moderate de cereale integrale sau carne neprocesată.

Lactatele integrale fac parte din lista celor șase alimente-cheie pentru reducerea riscului de atacuri de cord și accident vascular cerebral. De asemenea, peștele nucile, leguminoasele și legumele au fost enumerate în urma unei analize ce a implicat circa 250.000 de persoane.

Carnea roșie poate ajuta la o dietă sănătoasă, însă doar atâta timp cât e consumată cu moderație.

Studiul a apărut în revista European Heart Journal pe 6 iulie 2023 și pune accentul pe o dietă sănătoasă, numită PURE, care conține trei până la patru porții săptămânale de leguminoase, șapte porții de nuci, două până la trei porții de pește și 14 porții de lactate bogate în grăsimi – inclusiv lapte, iaurt sau brânză.

„Mâncărurile cu conținut scăzut de grăsimi au ocupat centrul atenției publicului, industriei alimentare și factorilor de decizie, cu etichetele nutriționale concentrate pe reducerea grăsimilor și grăsimilor saturate. Descoperirile noastre sugerează că prioritatea ar trebui să fie creșterea alimentelor de protecție, cum ar fi nucile, adesea evitate ca fiind prea dense de energie, peștele și lactatele, mai degrabă decât limitarea lactatelor, în special a grăsimilor integrale, la cantități foarte mici”, a spus autorul principal al studiului, dr. Andrew Mente.

Citește și Lista alimentelor de bază reduse, la control! ANSVSA anunţă verificări stricte „de la furcă la furculiță”

„Rezultatele noastre arată că până la două porții pe zi de lactate, în principal grăsimi întregi, pot fi incluse într-o dietă sănătoasă. Acest lucru este în concordanță cu știința modernă a nutriției care arată că lactatele, în special grăsimile integrale, pot proteja împotriva hipertensiunii arteriale și a sindromului metabolic”.

În 9,3 ani au fost înregistrate 15.707 decese și 40.764 de atacuri de cord și accidente vasculare cerebrale.  Cei care au avut cel mai sănătos scor în dietă au avut cu 30% mai puține șanse de a muri în timpul perioadei de studiu.

Potrivit OMS, circa 18 milioane de oameni sunt uciși de această afecțiune anual, ceea ce înseamnă peste 30% din toate decesele la nivel mondial.