Cele trei ingrediente din SHAORMA cu de toate care sunt o bombă pentru sănătate: „Sosurile sunt cea mai mare problemă”

Cât de periculoasă este, de fapt, shaorma pentru sănătate. Acest produs adorat de români poate conține ingrediente care nu sunt tocmai cele potrivite
Alina Costache
29 iun. 2024, 08:37
Cele trei ingrediente din SHAORMA cu de toate care sunt o bombă pentru sănătate: „Sosurile sunt cea mai mare problemă”
Cele mai periculoase ingrediente din shaorma

Sorin Gadola, fondatorul festivalului Untold și fiul milionarului Ștefan Gadola, a vorbit despre cât de periculoasă este shaorma. Acest declicios preparat adorat de toți românii este, de fapt, un inamic al sănătății. Ce ingrediente din acest produs trebuie să eviți pentru a rămâne sănătos.

Mulți sunt de părere că shorma nu este periculoasă, pentru că are carne coaptă și legume proaspete, dar există ingrediente mai puțin sănătoase.

Diana Gadola, soția findatorului Untold, a atras atenția, în primul rând, asupra lipiilor. Este foarte important să știm ce ingrediente conțin acestea.

„Partea bună este că, mai nou, suntem obligați să punem în meniuri toate ingredientele. Și pentru mine este un deliciu să mă uit în meniuri. Nu știu dacă ați avut vreodată curiozitatea să vă uitați… Să ne gândim, de exemplu, la shaorma. Vorbim despre lipie… dacă lipia este făcută clasic merge, însă de obicei sunt din acelea cumpărate, cu vreo 15 ingrediente. Trebuie să aibă doar vreo trei patru ingrediente, nu 15! Iar carnea din comerț, nu mai este un secret să vorbim despre hormoni, furaje…”, a explicat Diana Gadola.

Citește și: Shaorma gratis cu de toate pentru elevii din Vaslui care obțin nota 10 la BAC: „Vrem să le oferim un mic moment de relaxare”

Mai mult, și cartofii reprezintă un pericol pentru sănătate din cauza modului în care sunt preparați. Aceștia sunt, de obicei, scufundați în ulei rafinat, care poate fi toxic și este adesea refolosit, ceea poate conduce la compuși nocivi. Acest mod de preparare poate fi asociat chiar cu o formă de boală, spune Diana Gadolea.

Ea sugerează că ne putem bucura de alimentele pe care le iubim, de tip fast-food (pizza, șnițele, shaorma), și dacă le preparăm acasă într-un mod sănătos.

„Dacă o facem acasă, sau dacă facem pizza sau transformăm șnițelele clasice la cuptor, cu carne sănătoasă, dacă transformăm toată această mâncare în ceva homemade, fără prăjeală, făcut la cuptor, cu o lipie, o pâinică, este o variantă mult mai sănătoasă. Și îți satisfaci o poftă”, spune Gadola.

Sorin Gadola a subliniat și el de ce sosurile sunt foarte problematice în dieta noastră. El susine că sosurile folosite în industria alimentară sunt pline de ingrediente nocive, precum amidonul modificat, potențiatorii de aromă și uleiuri rafinate, care sunt extrem de dăunătoare pentru sănătate.

Una dintre cele mai mari probleme este că aceste sosuri dau dependență. De exemplu, ketchupul conține cantități mari de sirop de porumb bogat în fructoză, zahăr și potențiatori de arome. Aceste ingrediente stimulează creierul și ne fac să dorim mai mult. Astfel, consumatorii devin consumatori fideli, fidelitatea lor fiind menținutță prin utilizarea de sare, grăsimi și zahăr în sosuri.

Citește și: Mihaela Bilic, regim atipic! Ce consumă medicul nutriționist, de fapt: „Shaorma și pizza, atunci răspunsul este da”

Consecințele consumului excesiv de sosuri nu se opresc la creșterea dependenței alimentare. Gadola avertizează că aceste ingrediente nocive pot duce la o multitudine de probleme de sănătate. Sarea în exces poate contribui la hipertensiune arterială și probleme cardiace, în timp ce grăsimile și zahărul rafinat pot fi factori de risc pentru obezitate, diabet și alte afecțiuni metabolice.

„Sosurile sunt cea mai mare problemă atât la fast food cât și la majoritatea restaurantelor. Cu toții știm că o salată fără sos, un kebab sau o shaorma fără sos, nu are niciun gust. De ce?

Pentru că se pune amidon modificat, potențiator de arome, foarte mult ulei rafinat ca să dea impresia de grăsime, de consistență, și uleiul acela rafinat este foarte nociv. Cum îi spunem noi, ulei de candelă…

Sosurile sunt și adictive și duc la un produs foarte adictiv, de acolo și multitudinea de probleme. Ketchupul, de exemplu, are foarte mult porumb sau sirop de porumb, zahăr, nu foarte multe roșii, și potențiator de arome. Pentru combinația asta care conține zahăr, creierul percepe că este bun și mai vrei. Și devii client fidel.

Prin sare rafinată, prin grăsimi, prin uleiul rafinat și prin zahărul rafinat, prin astea trei elemente îmi fac clienți fideli. Nu ar fi o problemă dacă toate aceste lucruri nu ar duce la boală”, a explicat și Sorin Gadola în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN.

DailyBusiness
Românii riscă amenzi. Costurile asigurărilor locuințelor împotriva calamităților sunt acum publice!
Spynews
Prietenii fiicei lui Ioan Crișan ar fi fabricat și amplasat bomba care l-a ucis pe omul de afaceri din Arad. Noi informații în cazul morții milionarului
Bzi.ro
Unde vor pleca Monica Bîrlădeanu şi Valeriu Gheorghiţă în luna de miere: Actrița a divulgat ce vacanţă de lux au plănuit cei doi
Fanatik.ro
Patru zodii cu noroc ceresc până pe 15 noiembrie. Balanțele au șansa vieții
Capital.ro
Se renunță la schimbarea orei? Decizie la nivel european. Rămânem la ora de iarnă sau de vară?
Playtech.ro
Când se dă drumul la căldură în blocurile din Capitală. Oficialii au anunțat că...
DailyBusiness
Decizie oficială! Ce impozit vor plăti românii în 2025
Adevarul
„E de la țară”. Starleta TV Alina Ceușan, criticată dur pentru o fotografie controversată făcută la teatru
wowbiz.ro
Fiica afaceristului Ioan Crișan, ucis în atentatul cu bombă din Arad, printre suspecții principali
Spynews
„Mie dacă nu îmi deschidea proces, nu știa nimeni”. Pepe îi dă replica Ralucăi Pastramă cu privire la filmulețele indecente. Ibrahim neagă că i le-ar fi trimis artistului
Spynews
Ce afaceri are Nicolai Tand de la Asia Express. Care este proiectul de suflet al celebrului bucătar
Evz.ro
Se termină un mare chin pentru șoferi. Proiectul a fost aprobat
Ego.ro
Elena Udrea, de nerecunoscut!!! Fosta blondă de la Cotroceni, extrem de slabă și cu părul creț
Prosport.ro
FOTO. Imagini incendiare cu cea mai frumoasă participantă la Power Slap
kanald.ro
BREAKING NEWS Atac terorist la Ankara. Mai mulți morți și răniți după explozii și focuri de armă la o fabrică de avioane și drone
Cancan.ro
Câte mii de euro ar fi plătit Laura Crișan pentru uciderea tatălui său! Așa ar fi prins-o poliția... Ce a spus iubitul ei, care a mers cu ea în vacanțe de lux
Playsport.ro
Bomba bombelor! Marica, încă o lovitură după scandalul monstru cu „prosopul”: e acuzat că a „marcat” la nevasta lui Tamaș, în timp ce el bea în hotel! Bătaie cu pumnii și picioarele în ușa camerei, Săpunaru a intervenit și a vrut să-l bată pe Marica
Capital.ro
Se schimbă harta României? Maghiarii nu ne vor permite: Va trebui să oprim
StirileBZI
Bursele școlare intră în cont după 20 noiembrie! Cine va primi până la 3.000 lei lunar
Prosport.ro
FOTO. Femeia despre care bărbații nu cred că e reală când o văd cum arată
stirilekanald.ro
Adevărul despre asasinarea omului de afaceri Ioan Crișan! Breaking news
substantial.ro
Mesaj RO-Alert pentru locuitorii din Tulcea: Posibilitate de cădere a unor obiecte în apropierea graniței cu Ucraina
MediaFlux
Dosarele de pensii BLOCATE. Cine sunt pensionarii care riscă să rămână FĂRĂ BANI
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Războiul din Ucraina mai absoarbe niște bani. Marii perdanți sunt studenții beneficiari de Erasmus+ și Orizont Europa