Celebrele vase de ceramică de la Horezu nu se mai fabrică în România. 80% sunt importate și nu au calitatea legendară

Localitatea Horezu a devenit celebră pentru vasele din ceramică pe care meșterii elgendari le produs. Din păcate, aceștia sunt pe cale de dispariție, astfel că multe obiecte sunt fabricate în afară și importate în România.

25 ian. 2024, 09:26
Celebrele vase de ceramică de la Horezu nu se mai fabrică în România. 80% sunt importate și nu au calitatea legendară
Celebrele vase de ceramică de la Horezu nu se mai fabrică în România. 80% sunt importate și nu au calitatea legendară

Localitatea Horezu, din județul Vâlcea, este recunoscută la nivel mondial pentru vasele de ceramică pe care meșterii olari le produc.

Citește și: UE, lovitură uriașă la adresa românilor! De când va fi interzis aragazul în bucătării

Celebrele vase de ceramică de la Horezu nu se mai fabrică în România

Directorul Muzeului Astra susține însă că 80% dintre vasele și obiectele de ceramică de la Horezu sunt aduse din China, iar asta pentru că nu mai există decât foarte puțini meșteri olari în localitate. Din păcate, vasele importate din China nu au aceleași proprietăți precum cele produse manual de către meșterii români în olărit.

Trebuie să fie o obligație pentru noi, instituțiile de cultură cu profil, etnografic din România, în așa fel încât să ne protejăm meșteșugarii care duc mai departe valorile identitare. Vă dau un exemplu Horezu, în Horezu cred că vorbim de 15-20% meșteri care produc ceramica corect, după tipar, cu materiale, cu instrumentar, decorațiuni. Dacă mergeți în Horezu o să rămâneți surprinși să vedeți că 80% din marfa expusă la standurile de pe marginea drumului este adusă din China, ceea ce nu este în regulă. Mai avem șapte sau opt olari în Horezu care realizează această ceramică care oricând poate să fie plasată în sectorul Horeca. Că toată lumea vorbește despre o gastronomie tradițională, doamne ce frumoasă și ce gustoasă e, vă garantez că e gustoasă, dar nimeni nu are grijă de toate componentele inclusiv partea de instrumentar folosit pentru ca această gastronomie a noastră tradițională să fie cu adevărat tradițională și autentică”, a spus Ciprian Ștefan, directorul muzeului.

Muzeul Astra de la Sibiu este primul din Europa care certifică, începând din acest an, meşteri populari din domenii diferite, ceea ce înseamnă că aceştia vor putea dovedi că sunt cei mai potriviţi pentru o lucrare de restaurare executată corect.

Vreau să vă spun în premieră că Muzeul ASTRA este prima instituţie muzeală din România acreditată ca centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale pentru următoarele ocupaţii – tâmplar artizanal, muncitor constructor, bârne, chirpici şi piatră şi confecţioneri obiecte artizanale din lemn. (…) La nivel european, suntem singura instituţie muzeală care oferă aceste certificări şi vreau să vă spun că ecourile sunt fabuloase, mai ales prin proiectele existente”, a mai explicat Ciprian Ştefan.

Citește și: Noul tip de magazin de care românii s-au îndrăgostit iremediabil. Majoritatea oraşelor mari au un asfel de loc