Celebrul creator de modă Ottavio Missoni a murit

Celebrul creator italian de modă Ottavio Missoni a decedat joi, la vârsta de 92 de ani, în locuinţa sa din localitatea Sumirago, în provincia Varese, regiunea Lombardia, potrivit unui comunicat difuzat de familie şi preluat de mass-media din Peninsulă.

09 mai 2013, 09:47
Celebrul creator de modă Ottavio Missoni a murit

Ottavio Missoni fusese internat câteva zile la spital, începând cu data de 1 mai, din cauza unei aritmii cardiace. Missoni trăise pe data de 4 ianuarie 2013 o tragedie în familie după ce fiul său, Vittorio, născut în 1954, director comercial al Casei de modă Missoni, a fost dat dispărut în Venezuela, după ce se pierduse legătura cu avionul în care se afla, scrie Agerpres.

La bordul avionului, un bimotor britanic, se aflau Vittorio Missoni, soţia sa Maurizia Castiglioni, doi prieteni ai lor, pilotul şi copilotul. Aeronava a dispărut pe data de 4 ianuarie, după ce decolase din insulele venezuelene Los Roques în direcţia capitalei Caracas, unde Vittorio Missoni se afla în vacanţă.

Ottavio Missoni a fost grav afectat de această tragedie familială, în urma căreia nu şi-a mai revenit şi care a provocat, probabil, agravarea stării sale de sănătate.

Casa de modă Missoni, fondată în 1953 de Ottavio Missoni şi de soţia sa, Rosita Jelmini, este condusă în prezent de ceilalţi doi copii ai acestuia, Luca, născut în 1956, şi Angela, născută în 1958.

Născut pe 11 februarie 1921 la Ragusa di Dalmazia, în Croaţia, Ottavio Missoni este considerat unul dintre cei mai mari creatori de modă din lume.

În tinereţe a fost şi un apreciat atlet, în 1948 reprezentând Italia la Olimpiada de la Londra, în proba de 400 de metri obstacole, la care s-a clasat pe locul al şaselea. A fost de opt ori campion italian de atletism, în probele de 400 de metri şi 400 de metri obstacole. O pasiune pe care a continuat să o cultive, participând, până la vârsta de 80 de ani, la numeroase competiţii de atletism, în Italia.

Primele succese în lumea modei au sosit în anul 1960, când numele lui Ottavio Missoni apare pentru prima oară în revistele de modă din întreaga lume. Missoni a creat celebrul imprimeu denumit „Chevron”.

În anul 1973 Missoni a primit la Dallas prestigiosul premiu ‘Neiman Marcus Fashion Award’, considerat ‘premiul Oscar’ al modei. În 1976 a deschis primul magazin la Milano, în 1983 a creat costumele de scenă pentru opera Lucia di Lammermoor la Teatrul La Scala din Milano, iar în 1986 a primit o medalie pentru merite artistice şi sportive din partea Republicii Italiene.

Tot din partea preşedintelui Republicii Italiene a primit în 1993 medalia de ‘Cavaliere al Merito del Lavoro’.

În 1990 a primit un premiu la New York, pentru întreaga carieră, şi numeroase expoziţii şi retrospective i-au fost dedicate în ultimii ani de muzeul Metropolitan din New York.

Imprimeul „Chevron” de la Missoni: