Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine „la pauşal”. Cine va mai putea deţine centrală proprie, explicaţii din Senat

Comisia Europeană precizează că directiva care prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili nu interzice sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente, dar în cele noi nu vor mai putea fi montate.
Filip Stan
16 mai 2024, 16:38
Centralele de apartament devin istorie, încălzirea revine
Centralele de apartament nu vor fi interzise. Comisia Europeană: „A fost o dezinformare”

Centralele de apartament nu vor fi interzise. Comisia Europeană precizează că directiva care prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili nu interzice sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente.

Citește și: Aparatul din gospodărie care îți umflă factura cu 150 de lei lunar. Ce să faci pentru a nu avea un consum în plus

Centralele de apartament deja existente nu vor fi interzise

Comisia Europeană a prezentat în 2020 strategia privind valul de renovări ale clădirilor ca parte a pactului verde european, iar revizuirea directivei privind performanţa energetică a clădirilor este o iniţiativă-cheie, se arată într-un comunicat al Comisiei. Recent Parlamentul European a adoptat prevederile convenite cu Consiliul care vor contribui la reducerea consumului de energie şi a emisiilor de gaze cu efect de seră din sectorul clădirilor, mai spune sursa citată.

Dispoziţiile directivei privind performanţa energetică a clădirilor vor sprijini eforturile Uniunii Europene de a scădea emisiile de carbon, enumerând beneficiile pentru cetăţeni:

  • îmbunătăţirea calităţii vieţii oamenilor, acasă şi la locul de muncă;
  • creşterea comfortului locuintelor şi reducerea facturilor la energie.

„Concret, Directiva privind performanţa energetică a clădirilor convenită de Parlamentul European şi statele membre ale UE prevede eliminarea treptată până în 2040 a cazanelor/sistemelor de încălzire alimentate cu combustibili fosili. Prin urmare, nu se interzic sistemele de încălzire pe gaz din clădirile existente”, potrivit comunicatului citat.

După intrarea în vigoare a directivei, guvernele vor avea posibilitatea de a elimina treptat centralele de apartament sau alte anumite dispozitive de încălzire pe baza emisiilor acestora, a tipului de combustibil utilizat sau a ponderii minime a energiei din surse regenerabile folosite.

În plus, guvernele vor trebui să stabilească măsuri specifice pentru eliminarea treptată a combustibililor fosili utilizaţi pentru încălzire şi răcire până în 2040.

„Directivele UE lasă guvernelor naţionale flexibilitate în ceea ce priveşte îndeplinirea de către acestea a aspiraţiilor şi a obiectivelor generale agreate. Legislaţia este concepută astfel încât să ţină seama de toate particularităţile naţionale ale parcului imobiliar şi ale mixului energetic din fiecare ţară”, mai precizează sursa citată.

Antal Lóránt, președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senatul României, a explicat, într-un interviu pentru Gândul, ce prevede Directiva Parlamentului European cu privire la centralele de apartament.

Conform documentului adoptat, fiecare stat membru va trebui să elaboreze un plan propriu. Un plan cu măsuri pentru a decarboniza sistemele de încălzire și a elimina treptat combustibilii fosili din instalațiile de încălzire și răcire. Obiectivul este eliminarea completă a centralelor termice pe bază de combustibili fosili până în 2040. Așadar, documentul nu creează o obligație pre-formulată prin care din 2040 se vor interzice centralele pe gaz. Statele trebuie să vină cu propriul lor plan de acțiune.  Asta având în vedere orizontul acesta de 16 ani. Subvenționarea centralelor individuale pe bază de combustibili fosili va fi interzisă începând din 2025„, spune Antal Lorant.

Centralele de apartament nu vor fi interzise. Comisia Europeană: „A fost o dezinformare”

„Acest lucru înseamnă că statele nu vor putea acorda niciun fel de ajutor financiar pentru achiziția acestor centrale. Dar nu înseamnă și interzicerea acestora în 2025. Va fi în continuare posibil să se acorde stimulente financiare. Stimulente pentru sistemele de încălzire în condominiu (precum centralele pe bloc) sau pentru sistemele de încălzire hibride.  Ar vorba  fi cele care combină o centrală pe combustibili fosili cu o instalație termică solară sau o pompă de căldură. Nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise. Decizia privind interzicerea acestor centrale revine statelor membre prin planurile pe care trebuie să le elaboreze. în România nu există deocamdată vreun plan formulat pe această temă. Așadar,  nu se poate preciza o dată anume de la care centralele pe bază de gaz natural sau alte produse petroliere să fie interzise. În România, doar în Cluj Napoca, printr-o hotărâre a Consiliului Local există o astfel de prevedere. Aceasta interzice montarea de centrale individuale în imobilele noi cu mai mult de șase unități locative.

Pur teoretic, dacă luăm exemplul altor state din Europa – unde există alte condiții și deci deciziile de acolo nu ar trebui transpuse mot-a-mot în România – printre care Belgia, Germania, Franța sau Austria, printre modalitățile de instituire a unei astfel de hotărâri, putem vorbi de:

  • interzicerea treptată a centralelor individuale doar pentru imobilele noi construite după o anumită dată;
    obligația cuplării unor astfel de sisteme convenționale cu sisteme de încălzire verzi, precum panourile solare sau pompele de căldură;
    interzicerea racordării noilor imobile la rețeaua de gaz;
    introducerea de limite de emisii de CO2 pentru clădiri, sau interzicerea reparării centralelor cu tehnologie veche și montarea unor centrale noi mai economice”.

Antal Lóránt are şi laternative: „În România, gazul natural ocupă un loc crucial în ceea ce privește consumul de energie al populației, iar odată cu finalizarea proiectului Neptun Deep și startul exploatării resurselor din Marea Neagră în 2027, țara noastră va deveni cel mai mare producător de gaze naturale din UE. Extinderea rețelelor de transport al gazelor naturale este de asemenea o prioritate strategică a României și avem numeroase proiecte incluse în Programul Național de Investiții „Anghel Saligny” privind construcția de noi rețele la nivelul întregii țări.

Decizia de a ne extinde producția și de a introduce gazele naturale în cât mai multe localități vine, de asemenea, în concordanță cu trendurile pe care le vedem la nivel global: între 2017 și 2019, producția de gaze naturale a crescut cu 8,01%, iar consumul cu 6,94%, iar după o ușoară scădere în 2020, pe fondul pandemiei Covid-19, începând cu 2021, producția și consumul au înregistrat din nou creșteri stabile, depășind nivelurile din 2019. Ceea ce ne demonstrează următorul fapt: lumea, economia și oamenii de asemenea, au nevoie de gaze naturale. Așadar toate aceste măsuri cerute prin Directiva nou adoptată trebuie stabilite luând în vedere și interesele României. Dacă vorbim de înlocuirea centralelor de apartament, trebuie să ne gândim și la ce alternative avem:

  • populația are nevoie de programe de sprijin (scutiri de taxe și impozite, Casa Verde, Casa eficientă energetic etc.) pentru montarea de noi tipuri de instalații;
    întărirea rețelelor electrice pentru a face față nevoii de electricitate care ar fi utilizată pentru încălzire;
    dezvoltarea tehnologiei hidrogenului, dacă este fezabilă implementarea acestuia în uz casnic.

 

Antal Lóránt, despre centralele de apartament: „Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată”

În contextul în care documentul a fost votat în martie de către PE, adoptat de către Consiliu pe 24 aprilie și publicat în Jurnalul Oficial al UE în data de 8 mai, va fi de datoria noii legislaturi europene, aleasă pe 9 iunie, să revizuiască această directivă. Nu ne opunem tranziției energetice, dar nu vom sprijini o tranziție implementată în mod grăbit sau forțat. Europa și România au nevoie de o tranziție echilibrată, parte a căreia trebuie să fie și gazele naturale.

Începând cu investirea sa, noul Parlament European va trebui să dea dovadă de chibzuință și de înțelepciune, iar definirea unor așteptări mai realiste prin regândirea planurilor Green Deal și Fit for 55 ar trebui să fie un obiectiv principal. UE trebuie, de asemenea, să înțeleagă că impunând cetățenilor și companiilor europene să suporte costurile tranziției, nu va face altceva, decât să ne slăbească economia și să înstrăineze oamenii.

Butonul de la centrala termică de apartament pe care să îl apeşi când pleci de acasă. Aşa scuteşti mulţi bani!

Iată principalele puncte al Directivei Parlamentului European privind schimbările climatice:

  • Reducerea semnificativă a emisiilor de gaze cu efect de seră și a consumului de energie al clădirilor din UE până în 2030 și transformarea clădirilor în clădiri neutre din punct de vedere climatic până în 2050.
    Toate clădirile noi trebuie să fie cu emisii zero începând cu 2030, iar clădirile publice trebuie să îndeplinească această cerință până în 2028.
    Pentru locuințe, sunt stabilite obiective specifice de reducere a consumului de energie și sunt impuse cote de renovare.
    Reducerea emisiilor pentru clădiri cu 20-22% până-n 2035 și neutralitate până 2050.
    Statele membre vor trebui să renoveze 16% din clădirile nerezidențiale cu cele mai slabe performanțe energetice până în 2030, respectiv 26% dintre acestea până în 2033.
    Dacă este posibil din punct de vedere tehnic și economic, țările Uniunii ar trebui să introducă treptat utilizarea panourilor solare în clădirile publice și nerezidențiale, în funcție de dimensiunea lor, și în toate clădirile rezidențiale noi până în 2030.
    Scutiri: Clădirile agricole și de patrimoniu pot fi scutite de la aplicarea noilor norme. Țările Uniunii pot decide să excludă și clădirile protejate pentru calitățile lor arhitectonice sau istorice speciale, clădirile utilizate temporar, precum și bisericile și lăcașurile de cult.

DailyBusiness
Poșta Română introduce plata cu cardul. Românii vor putea plăti direct la poștaș
Spynews
Declarațiile dureroase ale familiei lui Armando, unul dintre tinerii morți în accidentul din Ploiești: „Mama lui nu știe că a murit”. Tânărul ar fi participat la o cursă ilegală
Bzi.ro
Moment rușinos pentru artista! Andreea Bănică a fost dată afară din restaurant!
Fanatik.ro
Trei nativi care își schimbă viața complet până la finalul anului. Urmează o perioadă agitată pentru ei
Capital.ro
Mașinile blocate de la circulație în România. RAR nu le dă voie pe șosele. Nu treci de înmatriculare
Playtech.ro
Toboșarul trupei VUNK găsit mort în apartamentul său. Detalii de ultimă oră
DailyBusiness
Selena Gomez a spus DA! Logodnă de vis cu Benny Blanco și un inel spectaculos care a cucerit internetul
Adevarul
Surse: dosar penal pentru fiul lui Gigi Corsicanu, după incidente produse la o gală depravată
wowbiz.ro
Irina este tânăra care a murit fulgerător într-un tramvai din Iași. Ce au descoperit medicii legiști
Spynews
Mary Borca de la Chefi la cuțite, prima reacție după ce a fost eliminată. Ce mesaj i-a transmis cuțitul de aur al lui Ștefan Popescu
Spynews
Vlad Gherman, vacanță în Dubai fără soția lui. Ce fotografie a publicat actorul dintr-o locație superbă / FOTO
Evz.ro
Amenda care îți strică sărbătorile. Ajunge la 12.000 de lei dacă încalci această regulă
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Modelul a rămas la bustul gol pe stadion. Cât de frumoasă e tânăra
kanald.ro
Câte persoane primesc pensii speciale în România. Numărul lor a scăzut de la o lună la alta, potrivit CNPP
Cancan.ro
Alexia Eram se răzbună cum știe mai bine. Sărutări pasionale pe stradă cu noul iubit
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Obligație UE impusă României. Noua măsură se aplică din 1 ianuarie. Devine separat
StirileBZI
Scumpiri de la 1 ianuarie 2025! Pentru ce produse și servicii vom plăti mai mult
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
stirilekanald.ro
VIDEO Părinții lui Armando, tânărul șofer care a pierit în cumplitul accident de la Ploiești, se întorc în țară după tragedie: „Mama lui nu ştie că a murit”
substantial.ro
Consiliul Local Sector 1 aprobă finanțare de 10 milioane de lei pentru Catedrala Mântuirii Neamului
MediaFlux
Rusia AMENINȚĂ iar România! OMUL lui Putin a spus-o CLAR: ”Va fi neutră sau A NOASTRĂ”
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cristian Gațu: „Să vă fie rușine că ați transformat CSA Steaua București într-o grupare de amatori!”