CENTRALELE TERMICE de apartament vor dispărea. Legea care le INTERZICE este aproape gata

Ministrul Mediului a atras atenția asupra faptului că, în următoarea perioadă, vrea să introducă proiectul de lege pentru interzicerea centralelor de apartament în circuitul de avizare din Parlament.

29 ian. 2022, 10:32
CENTRALELE TERMICE de apartament vor dispărea. Legea care le INTERZICE este aproape gata

CENTRALELE TERMICE de apartament nu vor mai putea fi montate în blocurile şi casele noi. Legea prin care a urma să fie interzisă instalarea de centrale individuale în majoritatea locuințelor noi ar urma să fie prezentată săptămâna viitoare în guvern, într-o primă formă. Anunțul a fost făcut chiar de ministrul Mediului, Tanczos Barna.

Ministrul Mediului a declarat, la Europa FM că „dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare”.

TOP 4 probleme BANALE la centralele termice care îţi bubuie factura la gaze

„Centralele termice de apartament existente nu pot fi afectate de nicio reglementare legală și nici retroactiv nu se mai poate face mai nimic sau este foarte greu să revenim la sisteme centralizate acolo unde toți s-au debranșat și fiecare apartament are propria centrală”, a explicat ministrul Mediului.

„Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc”, a mai afirmat Barna.

Potrivit calculelor făcute de specialiști și dezvoltatori imobiliar, introducerea obligativității centralelor de bloc în locul celor de apartament în clădirile noi ar duce la scumpirea cu câteva mii de euro a locuinței.

„Centralele termice  de apartament existente rămân. Eu cred că schimbarea va fi lină și îngrijorările nu sunt fundamentate pentru că sunt foarte multe blocuri unde se folosesc aceste tehnologii de centrală la comun la nivel de scară sau bloc. Ele oferă exact aceeași flexibilitate la nivel de apartament. Oferă exact același confort: atât temperatura, cât și perioada pot fi setate în apartament ca și cum ai avea o centrală individuală, doar că nu este la tine în casă și este la nivel de bloc.

Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi. Specialist: Nu vă mai montaţi centrale pe gaz, va fi mai scump decât energia electrică
Poluarea este mult mai mică, poluare are loc la o înălțime mult mai mare la zeci de metri cu un tiraj forțat, iar dispersia este mult mai bună; la nivelul solului, unde circulăm, nu va genera aceeași poluare și intrăm în rândul statelor civilizate unde lucrurile sunt organizate. În cazul unei case individuale, acolo se va merge în continuare pe centrale individuale. Săptămâna viitoare o să prezentăm o variantă de text de lege coaliției în următoarea ședință a coaliției și dacă acest lucru se susține și la nivelul coaliției, putem să intrăm pe un circuit de avizare. În primăvară. Nu va exista retroactivitate nu se va aplica pentru proiectele care sunt deja în dezvoltare – care au fost începute, care au deja certificatul de urbanism emis”, a spus ministrul Mediului.


loading...
Partenerii noștri