Centralele termice, interzise în blocurile noi. Soluţia INGENIOASĂ propusă de specialişti

Ministrul Mediului a anunţat că montarea de centrale individuale de apartament nu va mai fi permisă în blocurile noi. Deja, la Cluj s-a adoptat o hotărâre care le interzice.

20 ian. 2022, 14:38
Centralele termice, interzise în blocurile noi. Soluţia INGENIOASĂ propusă de specialişti

Centralele termice de apartament nu vor mai putea fi montate în blocurile noi începând cu luna ianuarie sau februarie, cel târziu, spune ministrul Mediului, Tanczos Barna. Regula va fi montarea de centrale termice comune.

Între timp, prin actualizarea Planului Urbanistic General Municipal în ședința din 18 ianuarie 2022 de către Consiliul Local al Primăriei Cluj-Napoca s-a interzis instalarea centralelor de apartament pe gaze naturale în blocurile noi.

„La clădirile noi cu mai mult de șase unități locative, se interzice montarea instalațiilor individuale de gaz pentru încălzire/apă caldă menajeră.

Anunț de ultimă oră despre centralele de apartament. Cum se vor schimba prețurile locuințelor dacă se renunță la acest lucru!

Aceste clădiri vor fi racordate la sistemul centralizat de încălzire/apă caldă sau la instalații de încălzire/apă caldă de scară, bloc sau cvartal” spune noua prevedere adăugată la regulamentul deja existent.

Primarul Emil Boc anunțase că se va introduce noua reglementare încă de anul trecut. Potrivit preambulului proiectului de Hotărâre de Consiliu Local, se vizează o îmbunătățire a calității aerului, prin înlocuirea mai multor centrale termice individuale pe gaze cu una de scară, bloc sau cvartal care funcționează pe bază gaze naturale.

Soluţia buzoiană la centralele de apartament

Autoritățile au anunțat deja că centralele de apartament pe gaz ar putea fi interzise în acest an, pentru că poluează. În Cluj-Napoca, măsura deja se aplică. Iuliean Horneţ, inventator şi întreprinzător, a vorbit însă, despre o soluție mult mai bună. Este vorba despre centralele pe bază de peleți. Avantajul acestora este că sunt ecologice, iar prețul căldurii devine mult mai ieftin decât în cazul celor pe gaz. Proiectul este deja implementat în Buzău.

„Avem la Buzău trei centrale, un punct termic de cartier. Au cinci blocuri, 460 de garsoniere, s-au mai făcut apartamente dintre ele și au rămas vreo 400 în total și cam 1.000 de locuitori. Centralele funcționează pe peleți categoria B2, adică peleți din resturi, după ce decojești copacul, tot ce rămâne, faci o categorie inferioară de peleți. Noi nu trebuie să tăiem niciun copac, noi trebuie să facem din toate resturile, sunt buruieni, ne lasă Dumnezeu  terenurile necultivate, ne dă câte 7-8 tone, fără să facem altceva decât să cosim.”, a spus Iuliean Horneț.

Centralele de apartament, interzise din 2022 în blocurile noi. Specialist: Nu vă mai montaţi centrale pe gaz, va fi mai scump decât energia electrică

„Prețul s-a redus la jumătate. Era mult mai mic, față de gaz vorbesc, pentru că s-a întâmplat și aici o nebunie, s-a creat o criză de peleți acum, pur și simplu nu mai găsești nici în supermarketuri și a trebuit să intervin personal să găsim peleți ca să putem funcționa cu centrala montată de domnul Horneț la Buzău pentru 411 apartamente, o stație pilot dacă vreți, ca să verificăm încrederea și ca să vedem dacă putem extinde acest sistem. Practic acest sistem a fost confirmat în două ierni. Nu poluează și, într-adevăr, tehnologia este foarte bună și ar merita făcută.

Mă uit acum în acest ordin nr.146 din 29 decembrie 2021, e vorba despre Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, ei vorbesc de pompe de căldură, de tot felul de alte chestii. Deci, încălzirea cu peleți este o opțiune, zic eu, și în București. Se pot transforma acele punte termice, să nu mai alimenteze de la CET-urile alea imense și să se meargă pe zone pentru că mai e un avantaj colosal aici, nu mai trebuie să înlocuiești acele rețele de mii de kilometri. Sunt 564.000 de apartamente, Dumnezeule, păi să înlocuiești atâtea conducte, fizic, logistic nu e posibil în 20-40 de ani.(…) orice uscături pot fi transformate în peleți și sunt convins că dacă cererea va fi mare vor apărea multe fabrici de peleți în România.”, a declarat Constantin Toma, primar la Buzău, pentru DC News.