Centru cultural francez din Niger, incendiat din cauza caricaturilor din Charlie Hebdo

Centrul cultural francez din oraşul Zinder a fost incendiat de protestatarii furioşi din cauza publicării caricaturii cu Profetul Mahomed în revista Charlie Hebdo.

16 ian. 2015, 20:01
Centru cultural francez din Niger, incendiat din cauza caricaturilor din Charlie Hebdo

„Aproximativ 50 de manifestanţi au distrus poarta de la intrarea în curte şi au incendiat cafeneaua, centrul media şi birouri administrative ale Centrului cultural francez. Doi poliţişti au tras în aer focuri de avertisment, dar acestea nu au avut efect”, a declarat Kaoumi Bawa, directorul institutului francez din oraşul Zinder, Niger, potrivit AFP.

Trei biserici – una catolică şi două protestante – au fost atacate de manifestanţi tot în oraşul Zinder.

Jurnaliştii de la revista satirică Charlie Hebdo au lansat primul număr al publicaţiei după masacrul comis de un comando terorist, săptămâna trecută, chiar în sediul redacţiei săptămânalului francez.

La o săptămână după atacul împotriva sediului său de săptămâna trecută (soldat cu 12 morți), revista satirică a anunțat un tiraj de 3 milioane de exemplare (față de cele 60.000 în mod obișnuit), între care şi versiuni în limbi străine.

25 de jurnalişti şi caricaturişti care au venit în redacţia ziarului Liberation au realizat noul număr al revistei satirice „Charlie Hebdo” ce a apărut la chioşchiuri la exact o săptămână după masacru. „Am petrecut o zi foarte, foarte deosebită, pentru că este primul număr pe care îl scoatem fără jumptate din redacţie, fără directorul publicaţiei, fără toate talentele, toate creioanele care desenau în Charlie (Hebdo – n.r.) de zeci de ani.”

Din Europa până în Australia, numeroase ziare din lume au reprodus această pagină întâi a unui număr special, pregătit în sediul cotidianului de stânga Liberation. Deasupra caricaturii profetului pe fond verde, culoarea islamului, titlul ‘Totul este iertat’ contrastează cu conținutul adesea feroce al revistei, informează Agerpres.

Dar portretul profetului ținând pancarta ‘Je suis Charlie’, agitată de aproape 4 milioane de manifestanți duminică pe străzile din Franța, provoacă deja reacții în lumea musulmană.

Publicarea acestor desene ‘insultătoate la adresa profetului’ va ‘ațâța ura’, a estimat marți seara Al-Azhar, una dintre cele mai prestigioase instituții ale islamului sunnit, cu sediul în Egipt.