CEO-ul ING România anunță criza financiară care deja a început! Ce s-a întamplat cu creditele romanilor în aprilie și mai?! Una dintre cele mai profitabile bănci din țară anunță vremuri grele

CEO ING Bank România, Mihaela Bîțu, a declarat că a observat o ușoară decelerare și la creditele ipotecare, mai ales la cele Noua Casă, cu dobânzi doar variabile. "Acolo este sub aşteptări cererea", a explicat Bîțu.

20 mai 2022, 13:29
CEO-ul ING România anunță criza financiară care deja a început! Ce s-a întamplat cu creditele romanilor în aprilie și mai?! Una dintre cele mai profitabile bănci din țară anunță vremuri grele

„În rest vedem o uşoară decelerare. Acum să vedem cât de mult se va accentua în perioada următoare”, a mai spus șefa ING.

Decelerarea creditării în perioada următoare este o certitudine, mai ales din cauza inflaţiei care afectează solvabilitatea persoanelor, a spus Mihaela Bîtu, CEO al ING Bank România, la ZF Live.

„O decelerare a creditării cu siguranţă o aşteptăm. Acum să vedem cât de mare va fi. Unii vorbesc de reducerea producţiei noi de credite poate până la 50%. Eu fiind mai optimistă nu cred că vom ajunge acolo, dar putem să avem o decelerare cu 15%, 20% sau 25% a producţiei noi de credite. Vom vedea. O anumită parte a cererii la persoane care au venituri mai mici dat fiind impactul din inflaţie, li se va reduce sau li s-a redus deja capacitatea de îndatorare. O parte a cererii care poate acum un an era solvabilă, la acest moment nu este solvabilă prin simplul fapt că nu există spaţiu în bugetul personal sau cel al gospodăriei. Acesta este un fenomen care va fi acolo pentru ceva vreme.“, a explicat Mihaela Bîtu.

ROBOR continuă să crească. De la începutul anului indicele s-a majorat cu aproape 90%

Veşti proaste pentru românii cu credite în lei. Indicele ROBOR continuă creşterea, iar acest lucru va duce la o nouă majorare a dobânzilor. De la începutul anului indicele s-a majorat cu aproape 90%

ROBOR la trei luni a crescut la 5,71%, faţă de 5,62%, nivelul din şedinţa precedentă, și a ajuns la cea mai ridicată valoare din 4 martie 2013 şi până acum.

ROBOR la şase luni a crescut la 5,95%, faţă de 5,87%, nivelul din şedinţa precedentă, şi a atins cea mai mare valoare din 26 februarie 2013 şi până acum, potrivit Economica.net.

La începutul anului 2022, ROBOR la trei luni se afla la 3,02%, iar ROBOR la şase luni era la 3,14%.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.