Cercetătorii au realizat PRIMA HARTĂ A CREIERULUI la rezoluţie microscopică

O echipă internaţională de cercetători a dezvăluit, joi, primul model tridimensional al creierului uman realizat la rezoluţie microscopică, de 50 de ori mai detaliat decât imaginile obţinute până acum, relatează AFP.

21 iun. 2013, 14:40
Cercetătorii au realizat PRIMA HARTĂ A CREIERULUI la rezoluţie microscopică

Această nouă hartă a creierului, creată de cercetători germani şi canadieni şi care a fost denumită „BigBrain”, conţine de 100.000 de ori mai multe date decât un RMN (imaginile obţinute prin rezonanţă magnetică), scrie Agerpres.

„BigBrain este primul model al creierului uman în format 3D care este o reprezentare realistă a acestui organ, cu celulele sale şi cu toate structurile cerebrale”, a explicat Karl Zilles, profesor la Julich Aachen Research Alliance din Germania, unul din principalii coautori ai lucrării făcute publice în ediţia din 21 iunie a revistei americane Science.

Modelul de creier virtual are la bază informaţii provenind din peste 7.400 de mostre de ţesut cerebral de doar 20 de microni /o milionime de metru/ din creierul unei femei de 65 de ani, un „eşafodaj anatomic” de structuri şi circuite nervoase cerebrale pe care cercetătorii îl vor putea completa în continuare şi îl vor putea folosi în cercetări privind o serie de boli cum sunt Alzheimer şi Parkinson.

„Am ameliorat considerabil reprezentarea creierului, dincolo de ce era posibil la sfârşitul secolului 20”, a subliniat Alan Evans, profesor la Institutul de neurologie al Universităţii McGill din Montreal, Canada, unul din coautorii proiectului. „BigBrain ne va revoluţiona capacitatea de a înţelege organizarea internă a creierului”, a insistat acesta.

BigBrain face parte din proiectul european privind creierul uman lansat în ianuarie 2013 şi care vizează crearea celei mai mari instalaţii experimentale din lume pentru o modelizare ultraprecisă a creierului, pentru studierea funcţionării acestuia şi, în cele din urmă, pentru obţinerea de tratamente împotriva patologiilor neurologice.

Statele Unite au lansat în aprilie un proiect concurent, iar China lucrează de asemenea la un proiect similar.

În martie, cercetători americani au publicat primele imagini pe atunci cele mai detaliate ale creierului uman, de ordinul milimetrilor, în cadrul unui proiect internaţional de cercetare vizând înţelegerea modului în care structurile cerebrale determină personalitatea şi talentele. Respectivul proiect, numit „Human Connectome”, la care iau parte zece centre de cercetare din SUA şi Europa, are ca obiectiv colectarea unei vaste cantităţi de date, prin sisteme de imagistică, de la un total de 1.200 de adulţi sănătoşi, date la care urmează să aibă acces cercetătorii din întreaga lume.

Citeşte şi Incredibil: Cercetătorii au reuşit să facă un CREIER TRANSPARENT VIDEO