Cercetătorii au reuşit să oprească pierderea memoriei în faza iniţială a maladiei Alzheimer

Cercetătorii spanioli de la Universitatea Autónoma din Barcelona (UAB) au reușit, pentru prima oară, să oprească procesul pierderii memoriei la șoareci bolnavi de Alzheimer. Potrivit EFE, specialiștii au folosit o terapie genetică după identificarea unei proteine care, dacă se blochează, provoacă astfel pierderea memoriei.

24 apr. 2014, 05:56
Cercetătorii au reuşit să oprească pierderea memoriei în faza iniţială a maladiei Alzheimer

După descoperirea proteinei implicate în procesul păstrării memoriei, cercetătorii au dezvoltat o terapie asupra genei care conține proteina și au reușit să oprească pierderea memoriei în cazurile cu Alzheimer la șoareci, în stadii inițiale. În laborator, șoarecilor le-a fost injectată într-o zonă a creierului semnificativă pentru procesare memoriei o genă care provoacă producerea proteinei blocate la pacienții diagnosticați cu Alzheimer. Proteina, denumită ‘Crtc1’ (CREB regulated transcription coactivator—1), refăcută prin terapie genetică, permite declanșarea semnalelor necesare pentru activarea genelor implicate în păstrarea memoriei pe termen lung, scrie Agerpres.

Rezultatele cercetării au fost publicate miercuri pe prima pagină a revistei științifice The Journal of Neuroscience. Ele sunt considerate un avans în cercetarea mecanismelor celulare care afectează transmiterea semnalelor nervoase și implică pierderea memoriei în fazele inițiale ale bolii Alzheimer, prima cauză a demenței senile.

Pentru identificarea proteinei în cauză, cercetătorii au comparat cum se exprimă genele în zona menționată din creier la șoareci sănătoși și la cei cărora li se inoculase boala. Astfel cercetătorii spanioli au putut să observe că toate genele implicate în procesul menținerii memoriei erau cele care condiționau proteina Crtc1, aceeași implicată în metabolismul glucozei sau al apariției cancerului. Afectarea acestui grup de gene ar putea provoca pierderea memoriei în stadiile inițiale ale bolii Alzheimer, după cum au conchis specialiștii. La acești bolnavi, procesul care dezlănțuie boala împiedică acțiunea normală a proteinei menționate.

„Când este afectată proteina Crtc1, nu pot fi activate genele responsabile de conexiunea dintre neuronii din hippocampus, astfel că individul nu poate îndeplini corect sarcinile legate de memorie”, după cum explică doctorul Carlos Saura, care s-a ocupat de cercetare. Potrivit lui, „acest studiu oferă noi perspective pentru prevenirea și tratarea bolii Alzheimer, de vreme ce am demonstrat că o terapie care activează proteina Crtc1 este eficientă pentru a preveni pierderea memoriei la șoareci”.