Cercetătorii au speranțe mari în tratarea cancerului! Cum ar putea fi folosiți lupii mutanți de la Cernobîl împotriva nemiloasei boli

Lupii mutanți umblă pe străzile goale de la Cernobîl. Cercetătorii susțin că animalele par să fi dezvoltat rezistență la cancer, ceea ce face să crească și speranța că viitoarele descoperiri îi pot ajuta pe oamenii de știință să găsească leacul împotriva acestei boli.

10 feb. 2024, 15:34

Lupii mutanți care umblă pe străzile pustii de la Cernobîl par să fi dezvoltat rezistență la cancer – ceea ce face să crească speranța că descoperirile îi pot ajuta pe oamenii de știință să lupte împotriva acestei boli la oameni.

Citește și Vladimir Putin: „România şi Ungaria ar putea revendica teritorii din Ucraina”

Este bine știut faptul că un reactor nuclear a explodat la centrala electrică de la Cernobîl, în Ucraina, în 1986, iar peste 100.000 de oameni au fost evacuați din oraș în timp ce explozia a eliberat radiații cancerigene.

De atunci, zona a rămas abandonată, dar animalele sălbatice, precum lupii și caii, cutreieră terenurile pustii ale orașului evacuat la mai bine de 35 de ani de la dezastru.

Cara Love, biolog evoluționist și ecotoxicolog la Universitatea Princeton din SUA, a studiat modul în care lupii de la Cernobîl supraviețuiesc în ciuda generațiilor de expunere la particule radioactive, potrivit Sky News.

Lupii de la Cernobîl au un sistem imunitar alterat

O echipă de cercetători a vizitat CEZ în 2014 și au pus coliere radio pe lupi, astfel încât să le poată fi monitorizate mișcările.

Acestea oferă echipei ”măsurători în timp real ale locului în care se află lupii și a cantității de radiații la care sunt expuși”.

Oamenii de știință au descoperit că lupii de la Cernobîl sunt expuși la o radiație de peste 11,28 millirem în fiecare zi, pe parcursul întregii lor vieți, ceea ce reprezintă de peste șase ori limita legală de siguranță pentru un om.

Citește și Florin Chilian a trăit cu teama că va muri înainte de a împlini 50 de ani. Coșmarul trăit de artist în timpul exploziei de la Cernobîl: „Ne-au dezbrăcat și de chiloți”

S-a descoperit că lupii au un sistem imunitar alterat, similar cu cel al pacienților cu cancer care urmează un tratament cu radiații, dar, mai important, a identificat și părți specifice ale informațiilor genetice ale animalelor care par să reziste la un risc crescut de cancer.