Ceremonie restrânsă în Capitală de Ziua Națională a României. Președintele Iohannis: Pandemia ne obligă să onorăm această zi în alte registre decât cele obișnuite

Astăzi, de Ziua Națională a României, o ceremonie oficială în format restrâns, la care participă președintele Iohannis, premierul, membri ai Guvernului și alte oficialități, a avut loc în Piața Arcului de Triumf din Capitală.

01 dec. 2020, 11:45

Update.

Președintele Klaus Iohannis, premierul și mai multe autorități au ajuns la Arcul de Triumf de Ziua Națională a României. S-a cântat imnul național al României, iar apoi șeful statului a depus o coroană în numele eroilor români care au luptat pentru reîntregirea țării și în numele victimelor virusului SARS-CoV-2.

„În această Piaţă, care a fost martora a atâtor sărbători, azi suntem mult mai puţini ca de obicei. Cadenţa militarilor, bucuruia din ochii copiilor ridicaţi în braţe de părinţi sau bunici emoţionaţi sunt imagini de care ne e dor şi pe care vrem să le revedem cât mai curând posibil. În acest cadru în care suntem acum, vegheaţi la fel ca în anii precedenţi, de Arcul de Triumf, acest simbol al sacrificiului şi al speranţei, urez românilor La Mulţi Ani, oriunde s-ar afla ei, sănătate şi optimism.

Niciodată, în ultimele decenii, nu am avut 1 Decembrie cu atâta îngrijorare. Criza sanitară și pandemia ne obligă să marcăm Ziua națională în alte registre. În fiecare zi, bărbați și femei curajoși luptă cu pandemia. De la începutul crizei, suntem fizic distanțați unii de alții, ne vedem mai rar și resimțim absența interacțiunii cu cei dragi, iar granițile par din nou a ne despărți. Și totuși nimic nu ne poate ține departe în spirit pentru a putea rememora marea realizare de acum mai bine de 100 de ani. Nimic nu ne împiedică să ne aducem aminte astăzi de toți care au contribuit la desăvârșirea statului român modern”, a declarat Klaus Iohannis.

Știre inițială.

Evenimentul nu este deschis publicului. După-amiază, la Palatul Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis decorează personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

”Aproximativ 150 de militari din Ministerul Apărării Naţionale vor participa marţi, 1 Decembrie, începând cu ora 11.00, la ceremonia oficială în format restrâns, organizată cu ocazia Zilei Naţionale a României în Piaţa Arcul de Triumf, din Bucureşti. Pe timpul ceremoniei se va ţine un moment de reculegere în memoria eroilor români căzuţi pe câmpurile de bătălie pentru reîntregirea neamului românesc şi a victimelor virusului SARS-CoV-2, vor fi trase 21 de salve de tun, iar Preşedintele României, Klaus Iohannis, va depune o coroană de flori şi va susţine o alocuţiune”, a transmis MApN.

De Ziua Națională  a României, reprezentanţi ai Armatei României vor participa, la solicitarea şi cu sprijinul autorităţilor locale, la pregătirea, organizarea şi desfăşurarea de ceremonii de mică amploare în unele garnizoane în care sunt dislocate mari unităţi şi unităţi militare, iar militarii aflaţi în misiune în afara teritoriului naţional vor desfăşura ceremonii militare în cadru restrâns.

De asemenea, drapelul naţional va fi arborat în toate instituţiile militare din ţară, iar la bordul navelor maritime şi fluviale se va ridica Marele Pavoaz.

Evenimentul de Ziua Națională a României se va desfășura cu respectarea strictă a regulilor referitoare la prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

La ora 18:00, la Palatul Cotroceni, are loc o ceremonie de decorare a unor personalităţi civile din domeniul medical care au contribuit la gestionarea epidemiei de COVID-19.

Klaus Iohannis, anunț legat de Ziua Națională a României: Fără paradă militară de 1 Decembrie!

Klaus Iohannis a anunțat, în urmă cu câteva zile, că anul acesta va fi doar o ceremonie scurtă, fără paradă militară şi fără participarea publicului larg, în contextul pandemiei de coronavirus. Șeful statului a subliniat faptul că recomandarea experţilor este de a renunţa la orice fel de reuniune publică.

„În acest an vom onora curajul și sacrificiile înaintașilor noștri prin sacrificile noastre de a nu participa la serbările tradiționale. Va fi o ceremonie scurtă, fără paradă militară și, din păcate, fără participarea publicului larg. Recomandarea experților e de a renunța la orice fel de reuniuni publice fiindcă acestea contribuie la răspândirea virusului.”, a declarat preşedintele României.

 

 


loading...
Partenerii noștri