Cerere fără precedent a Rusiei pentru Ucraina. Kievul a refuzat categoric: „Cinic și fără valoare”

Rusia nu se dezice și lansează noi amenințări, evocând cereri fără precedent față de țara pe care o bombardează de mai bine de doi ani. Oficialii ruși cer extrădarea unui important om de stat.

01 apr. 2024, 09:10
Cerere fără precedent a Rusiei pentru Ucraina. Kievul a refuzat categoric: „Cinic și fără valoare”

Rusia a anunţat duminică, 31 martie, că a cerut Ucrainei extrădarea şefului Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU) şi a altor persoane care ar fi implicate în „atacuri teroriste” pe teritoriul său. Aceste cereri vin ca urmare a tragediei din 22 martie de la o salî de concerte din Rusia.

Citește și: Kremlinul admite pentru prima dată că se află în stare de război în Ucraina. Rusia lansează cel mai mare atac asupra infrastructurii energetice ucrainene

Cerere fără precedent a Rusiei pentru Ucraina

Ministerul rus de Externe a făcut cunoscut într-un comunicat că a cerut autorităţilor ucrainene „să aresteze şi să extrădeze imediat” pe şeful SBU, Vasil Maliuk, şi pe alte persoane, invocând două convenţii internaţionale împotriva terorismului. După ce Rusia a cerut extrădarea și arestarea oficialului, Kievul a respins imediat doleanțele țării rivale, considerate „fără valoare” şi „cinice”.

Potrivit diplomaţiei ruse, Maliuk a recunoscut că „a organizat bombardarea podului din Crimeea, în octombrie 2022, şi a dezvăluit detalii despre organizarea altor atacuri teroriste în Federaţia Rusă. Partea rusă cere ca regimul de la Kiev să înceteze imediat orice sprijin pentru activităţile teroriste, să îi extrădeze pe cei responsabili şi să despăgubească victimele pentru prejudiciul cauzat”, acestea arătându-se într-un comunicat.

Nu se știe încă în ce fel și formă a transmis Rusia aceste mesaje, căci Kievul a întrerupt relaţiile diplomatice cu Moscova la scurt timp după invadarea Ucrainei în februarie 2022. SBU a numit cererile Moscovei „fără valoare” şi „cinice”: „Declaraţiile despre terorism sunt deosebit de cinice provenind de la ţară teroristă”.

În cursul săptămânii, Maliuk, 41 de ani, care conduce SBU de peste un an, a luat în derâdere un ordin de arestare emis împotriva sa de un tribunal rus, în cadrul unei anchete asupra unei explozii mortale din 2022 pe podul Crimeei, care leagă Rusia de peninsula anexată, dar este recunoscută la nivel internaţional ca parte a Ucrainei.

Într-un interviu difuzat luni seară pe postul ucrainean ICTV, Maliuk a oferit detalii despre atacurile foarte mediatizate comise în Rusia. Aceste schimburi de răspunsuri au loc în contextul în care Moscova continuă să afirme că Kievul este implicat în atacul asupra unei săli de concerte pe 22 martie în suburbiile Moscovei, fără a furniza dovezi şi în timp ce gruparea Stat Islamic l-a revendicat.

Citește și: Rusia bombardează furibund Kievul, au pornit sirenele de război în capitala Ucrainei