Cerere tot mai mare la Bursă pentru SIF-uri. De ce sunt vânate acţiunile lor?

Perspectiva unor dividende mari şi randamentele bune faţă de preţurile actuale, relativ mici, au sporit atractivitatea societăţilor de investiţii financiare (SIF). Indicele bursier BET Fi, care le urmăreşte evoluţia, a închis şedinţa bursieră de azi în creştere cu 0,71%, iar tranzacţiile cu acţiunile SIF au acoperit peste o treime din rulajul total de peste 35 mil. lei.

19 ian. 2012, 16:48
Cerere tot mai mare la Bursă pentru SIF-uri. De ce sunt vânate acţiunile lor?

SIF-urile şi-au reluat creşterea astăzi, la Bursa de Valori Bucureşti (BVB) după ce, ieri, investitorii  întrerupseseră seria anterioară de 6 zile de preţuri tot mai mari, Creşterile anterioare au declanşate de intrarea în vigoare a legii care a ridicat la 5% pragul maxim până la care este permisă acumularea de acţiuni ale SIF-urilor.

 

 

Indicele BET Fi, care face  media ponderată a preţurilor acţiunilor SIF-urilor şi ale Fondului Proprietatea, a crescut cu peste 7% de la începutul anului, până la 20.719 puncte.

 

 

SIF-urile sunt vânate pentru dividendele lor, care au toate şansele să fie cel puţin la fel de mari ca anul trecut, din cauză că în conturile societăţilor au intrat banii pe pachetele de acţiuni BCR vândute Erste Bank.

 

 

Dividendele ar putea fi alimentate din depozitele bancare , a căror valoare aproape că s-a dublat, la 31 decembrie anul trecut faţă de sfârşitul anului 2010, până la 394,4 mil. lei, cu toate că valoarea activelor nete (averea) a scăzut cu 8,6% fata de finele anului 2010, până la 6,3 miliarde de lei.

 

 

 

 

Cea mai mare creştere a depozitelor bancare în anul trecut (+132%) a înregistrat-o SIF Moldova (simbol bursier SIF2), iar cea mai mica SIF Muntenia (SIF4), SIF Oltenia (SIF5) încă nu a finalizat tranzacţia cu Erste Bank.

 

 

Acţiunea SIF Moldova este cea mai căutată dintre cele 5, astăzi înregistrându-se o tranzacţie specială de 6,1 mil. lei, aproape cât valoarea tuturor tranzacţiilor celorlalte SIF-uri. SIF Moldova este favorita mai ales a investitorilor străini instituţionali (fonduri de investiţii), inclusiv pentru transparenţa şi pentru aplicarea principiilor de guvernanţă corporatistă cu care aceştia sunt obişnuiţi la marile burse străine.

 

 

Acţiunea SIF Moldova are preţul cel mai apropiat de valoarea activelor sale unitare (VANU, averea totală raportată la numărul de acţiuni), dar chiar şi aşa, discountul (diferenţa dintre VANU şi preţul acţiunii) tot este de 48,9 %. Toate celelalte SIF-uri se vând la preţuri cu peste 50% mai mici decât ar valora averea lor, potrivit calculelor Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF). SIF Muntenia este cel mai slab preţuită (discout de -62,76%), urmată de SIF Banat Crişana (-61,79%) şi SIF Oltenia (-56,73%). SIF Transilvania are a doua cea mai bună cotaţie după SIF Moldova, cu un discount de -53,48%.

 

 

 

Analiştii consideră fireşti discount-urile în cazul fondurilor de investiţii, considerându-se că sunt justificate de gradul de risc al SIF-urilor, căci trăiesc de pe urma plasamentelor (riscante) pe piaţa de capital. De aceea sunt „sancţionate“ mai mult decât companiile obişnuite, mai ales în condiţii de piaţă nefavorabile.

 

 

SIF-urile nu vor fi tranzacţionate niciodată cu un discount mai mic de 30 – 40%, potrivit analiştilor care le compară cu fondurile de investiţii străine de pe alte pieţe.