Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion. Lucian Bode, numit interimar la Ministerul Justiţiei

Preşedintele Klaus Iohannis a semnt joi decretul privind revocarea lui Stelian Ion din funcţia de ministru al Justiţiei, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

02 sept. 2021, 12:02
Klaus Iohannis a semnat decretul de revocare a lui Stelian Ion. Lucian Bode, numit interimar la Ministerul Justiţiei

Stelian Ion a fost demis de la conducerea Ministerului Justiţiei. Preşedintele Klaus Iohannis a semnat joi decretul de revocare a lui Stelian Ion din funcţia de ministru, la propunerea premierului Florin Cîţu.

De asemenea, şeful statului a semnat joi şi decretul de desemnare a lui Lucian Nicolae Bode, ministrul afacerilor interne, ca ministru al justiției, interimar, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Ştirea iniţială:

„Preşedintele a primit cererea de revocare şi o analizează. Revenim cu informaţii”, au transmis reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale cu privire la cererea premierului Florin Cîţu de revocare a lui Stelian Ion de la Ministerul Justiţiei.

Revocarea lui Stelian Ion este posibilă doar dacă preşedintele Klaus Iohannis semnează decretul în acest sens, care este apoi publicat în Monitorul Oficial.

Stelian Ion a fost revocat din funcţia de ministru al Justiţiei.

„Am semnat cererea de revocare din funcție a ministrului Justiției, Stelian Ion. Nu permit nimănui să șantajeze poporul român. I-am informat pe liderii coaliției despre revocarea lui Stelian Ion. Am trimis președintelui României documentul cu revocarea ministrului Stelian Ion. Îmi doresc ca partenerii noștri de la USR PLUS să nu aleagă ieșirea de la guvernare. Vă asigur că această guvernare continuă”, a declarat Florin Cîţu, după şedinţa de Guvern.

Stelian Ion este al doilea ministru USR PLUS revocat, după Vlad Voiculescu, demis de la Ministerul Sănătăţii.

Citeşte şi: Stelian Ion, demis din funcţie cu o zi înainte să anunțe lista candidaților pentru șefia DIICOT. Iohannis îl voia afară încă din august pentru că nu l-a consultat

La acel moment, liderii coaliţiei au convenit asupra unui act adiţional la protocolul alianţei care prevede că deciziile politice majore se iau colegial, cu acordul formaţiunilor din coaliţie şi că responsabilitatea politică se asumă împreună, cu participarea la decizie a tuturor membrilor coaliţiei şi a premierului. Prerogativa constituţională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către Preşedinte se exercită după informarea prealabilă a formaţiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier şi după o dezbatere în coaliţie, se arată în document.

La rândul său, USR PLUS a anunţat, după o şedinţă de câteva ore a conducerii formaţiunii, că îşi retrage sprijinul politic pentru premierul Cîţu, „care a aruncat ţara în criză politică”.

„USR PLUS nu a girat şi nu va gira niciodată jaful din bani publici, în nicio formulă de guvernare”, afirmă reprezentanţii formaţiunii, care cer negocieri pentru un nou premier şi adaugă că, dacă discuţiile eşuează, vor susţine o moţiune de cenzură împotriva lui Florin Cîţu.

Citeşte şi: Stelian Ion a răbufnit după ce Florin Cîţu l-a dat afară din Guvern: Premierul şi-a semnat plecarea din fruntea Executivului