Certificat verde obligatoriu în şcolile din Italia. Mihaela, profesoară româncă la o şcoală din Milano: „Nu avem niciun cadru didactic nevaccinat”

Mihaela, o profesoară româncă în Italia, spune că 99% dintre cadrele didactice din Peninsulă sunt vaccinate în momentul de faţă. Aceasta a precizat că profesorii au preferat să facă vaccinul împotriva coronavirusului înainte ca certificatul verde să fie obligatorie în şcoli, deoarece au o responsabilitate faţă de elevi.

21 sept. 2021, 16:39
Certificat verde obligatoriu în şcolile din Italia. Mihaela, profesoară româncă la o şcoală din Milano: „Nu avem niciun cadru didactic nevaccinat”

Certificat verde obligatoriu în şcolile din Italia. Mihaela Moroşan este profesoară la o şcoală din Milano şi spune că în instituţia în care lucrează toate cadrele didactice sunt vaccinate împotriva coronavirusului.

Certificat verde obligatoriu în şcolile din Italia

Mihaela a declarat că la demararea campaniei de vaccinare a cadrelor didactice, toți au dorit să se vaccineze pentru a nu pune în pericol sănătatea elevilor.

„În Italia, eu țin minte, în martie-aprilie când au dat drumul la vaccinarea cadrelor didactice, dar toți voiam să ne vaccinăm, să avem posibilitatea să ne vaccinăm pentru a nu pune în pericol copiii noștri din clasele noastre. Cred că a funcționat ceva de tipul: nu am avut și atunci ne-am dorit.

În acest moment, clar că 99% dintre cadrele didactice au preferat să facă vaccinul, dar, în luna iunie, cadrele didactice din Italia, 85% erau vaccinate, fără a ține cont, nu se știa prea bine în acel moment despre acest green pass. În general, ca și cadre didactice, având în vedere că în luna mai când au început vaccinarea în Italia lipseau, a fost o mare afluență a persoanelor care au dorit să se vaccineze. Noi aveam față de copii o foarte mare responsabilitate încât fără foarte mari discuții, cadrele didactice au preferat de la bun început, înainte de a fi vorba de green pass, să se vaccineze. În momentul de față eu lucrez într-o școală foarte mare din Milano. Nu avem nici măcar un cadru didactic nevaccinat. (…)”, a spus profesoara româncă, potrivit Digi24.ro.

Citeşte şi Toţi angajaţii ar putea fi obligaţi să se vaccineze, după model italian. Anunţul lui Arafat

Mihaela Moroșan a povestit că anul trecut, în luna octombrie, clasa sa a fost prima închisă, pentru că unul dintre elevi fusese depistat pozitiv cu Covid. Copilul a avut nevoie de două luni de spitalizare.

„Anul trecut, în octombrie, clasa mea a fost un dintre primele clase închise la Milano pentru un copil cu Covid, copil care a rămas în spital 2 luni de zile și cu care noi vorbeam la telefon pe cât se putea și prin alte mijloace. Și atunci experiența pe care am trăit-o noi, ca personal, profesori, educatori ai acelei clase, nu ne-am pus problema în aprilie-mai când au dat drumul posibilității de a ne vaccina, nu ne-am pus prea multe probleme”, a povestit profesoara.

Cadrul didactic a precizat că în Italia „a fost o informare făcută mult mai bine decât ceea ce s-a făcut în ultimele luni în România”.

Italia a devenit joi prima ţară din Europa care a impus obligativitatea certificatului verde pentru toţi angajaţii. Măsura va fi introdusă din 15 octombrie şi va rămâne în vigoare până la sfârşitul anului.

Italia nu renunță la regulile de prevenție de anul trecut: ore decalate de începere a cursurilor, distanțare, mască de protecție obligatorie pentru copiii care au peste 6 ani și capacitate redusă în autobuzele școlare, potrivit wantedinrome.com.

De asemenea, angajații unităților de învățământ și părinții care intră în școli trebuie să aibă certificatul verde digital, care să ateste că au fost vaccinați, că au fost testați negativ sau că au trecut prin boală.

Certificatul nu este obligatoriu și în cazul elevilor, dar este necesar pentru studenți și pentru personalul universităților.

Citeşte şi Italia şi Cehia încep administrarea celei de-a treia doze de vaccin. Rată uriaşă de vaccinare în comparaţie cu România