Certificatul energetic teoretic obligatoriu, practic mai are de aşteptat

Legea care prevedea ca proprietarii de locuinte unifamiliale si apartamente din blocurile de locuinte trebuie să pună la dispoziţia potenţialilor cumpărători sau chiriaşi certificatul de performanta energetică a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2011. Practic, cei care nu o respectau legea nu riscau nicio pedeapsă întrucât nu există încă un sistem de control, contraventii şi sanctiuni pentru lipsa certificatului energetic.

08 nov. 2011, 10:06
Certificatul energetic teoretic obligatoriu, practic mai are de aşteptat

Cumpărătorul lua la cunoştinţă în faţa notarului că imobilul cumpărat nu are certificatul energetic, iar tranzacţia se încheia fără probleme. La fel s-a întâmplat şi cu cei care şi-au construit o casă. Au putut face recepţia lucrării, dar la obiecţii s-a făcut menţiunea că actul care atestă eficienţa energetică a imobilului nu există.

„Nu se ştie încă de când va fi obligatoriu certificatul energetic, dar până la sfârşitul acestui an Ministerul Dezvoltării va stabili data de la care legea va intra în vigoare”, a declarat pentru RTV.net Dan Berbecaru, vicepreşedintele Asociaţiei Auditorilor Energetici pentru Clădiri (AAEC).

Astfel, pe viitor, tranzacţiile imobiliare ar putea fi contestate ulterior în justiţie de părţile care au încheiat contractul sau de către terţi dacă schimbul de proprietate sau închirierea nu sunt însoţite de certificatul de eficienţă energetică al imobilului, arată un proiectul elaborat de Ministerul Dezvoltării.

Preţurile pentru obţinerea certificatului energetic, prin care noul propietar sau chiriaş poate face o estimare a cheltuielilor de întreţinere, variază între 400 şi 600 de lei pentru apartamente.

„Pentru case-vile, preţurile variază între 1-2 euro pentru metrul pătrat, în funcţie de suprafaţa imobilului. Cu cât suprafaţa va fi mai mare cu atât preţul este mai mic”, a precizat Dan Berbecaru. Certificatul energetic are şapte calificative notate cu litere de la A la G şi indică efiecienţă termică a clădirii. În primele 10 luni ale acestui an au fost eliberate aproximativ 1.000 de certificate energetice, cele mai multe fiind în Capitală.

Ministerul Dezvoltării propune şi o serie de contravenţii, precum nerespectarea unor obligaţii din partea auditorilor energetici şi experţilor tehnici, nerespectarea obligaţiei de afişare a certificatului de către proprietarii/administratorii clădirilor publice sau neîndeplinirea, la termenul stabilit, a măsurilor dispuse de Inspectoratul de Stat în Construcţii la controlul anterior. În aceste cazuri, amenzile sunt cuprinse între 250 lei şi 1.000 lei.

În schimb, întocmirea şi eliberarea de certificate şi rapoarte de audit energetic, precum şi rapoarte de inspecţie, pentru care auditorul energetic sau expertul tehnic nu are competenţe de elaborare, semnare şi ştampilare, conform prevederilor legale în vigoare, este sancţionată cu amenzi cuprinse între 5.000 lei şi 10.000 lei.