Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

Expertizarea tehnică a unei clădiri care să ateste gradul de risc sesimic al imobilului costă în jur de 1.000 de euro pentru o locuinţă de aproximativ 100 de metri pătraţi şi durează în jur de o lună. Cu cât locuinţa este mai mare, cu atât preţul şi timpul până la eliberarea certificatului vor fi mai mari.
Nicu Stan
16 oct. 2013, 08:05
Cât costă şi cum poţi obţine certificatul care atestă gradul de risc seismic al casei

În prezent, expertizarea tehnică a clădirii, care să arate cât de sigură este clădirea în cazul unui cutremur, nu poate fi făcută decât de experţii tehnici autorizaţi de Inspectoratul de Stat în Cosnstrucţii (ISC). Potrivit unui proiect al Primăriei Capitalei, dar şi a unei propuneri legislative, toţi propietarii de clădiri ar putea fi obligaţi să îşi elibereze un certificat care să ateste gradul de risc seismic al clădirii.

Gradul de risc seismic al locuinţei ar urma să fie stipulat în cartea tehnică sau cartea funciară a clădirii. Propunerile arată că dacă acest certificat nu există, proprietarul nu va putea vinde sau închiria clădirea. În schimb va putea locui în ea.

Cum se face evaluarea seismică

Expertizarea unei clădiri presupune efectuarea mai multor paşi, printre care prelevarea de probe din toate elementele de siguranţă ale clădirii, studierea lor în laboratoare speciale sau simplu, prin vizualizare.

„În funcţie de cât de mare este casa, în funcţie de materialele folosite la construcţie, există nişte paşi care trebuie urmaţi. În principal, se urmăresc elementele de siguranţă ale unei clădiri, aici intrând fundaţia, stâlpii de susţinere, centura de siguranţă, precum şi pereţii. Acoperişul casei se studiază mai întâi vizual, dacă se remarcă probleme şi acesta va fi analizat”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Nicolae Aleman, expert tehnic atestat de ISC.

Probele prelevate sunt duse la laborator.

„Probele luate din fundaţie, din pereţi, din planşee, din stâlpi, vor fi duse la labortor unde vor fi supuse la încercări. Ţinând cont şi de acest fapt expertizarea unei case să zicem că ar dura aproximativ o lună”, a precizat Nicolae Aleman, adăugând că în cazul unui bloc se iau ca probă aproximativ 3% din elementele de siguranţă ale blocului.

Şi în cazul evaluării seismice a blocurilor se procedează ca şi în cazul unei case. „Se prelevează probe, se duc în laborator şi se studiază, numai că necesită mult mai mult timp. În vederea evaluării unei construcţii existente, colectarea datelor se obţine şi din surse cum sunt: documentaţia tehnică de proiectare şi de execuţie a construcţiei examinate, reglementările tehnice în vigoare la data realizării construcţiei, pe lângă investigaţiile pe teren”, a spus pentru ROMÂNIATV.NET, Andrei Maslaev, administrator al expertiza-tehnica.ro.

Cât costă evaluarea seismică

Evaluarea seismică a casei va păgubi de ceva bani proprietarul. „Evaluarea sesimică a unei case cu o suprafaţă de aproximativ 100 de metri pătraţi costă în jur de 1.000 de euro, fără eventuale propuneri de consolidare”, a precizat Andrei Maslaev, adăugând că este un preţ mic ţinând cont că pot fi salvate mai multe vieţi.

Evaluarea unui bloc costă de peste zece ori mai mult. „Evaluarea seismică a unui bloc ajunge la minim 15.000 de euro”, a amintit Andrei Maslaev.

În cazul în care aveţi nevoie şi de un „sfat” pentru consolidarea imobilului evaluat, va trebui să mai scoateţi nişte bani din buzunar.

„Doar propunerile de consolidare costă în jur de 300 de euro, metodele prin care se consolidează imobilul, ce trebuie făcut, fără proiect de consolidare”, a mai spus Andrei Maslaev.

Spynews
Cum arată casa prezentatorului de la Insula Iubirii. Radu Vâlcan și Adela Popescu au finisaje premium și au dat pe o baterie de baie 8000 de lei
Bzi.ro
Anca Țurcașiu a făcut furori, în costum de baie, pe Instagram! La 54 de ani, artista arată impecabil!
Fanatik.ro
Afacerea inedită cu care un român simplu a dat lovitura după ce a renunțat la porumb și cartofi. A cultivat fructe, un singur kilogram se vinde și cu 70 de lei
Capital.ro
Se acordă gratuit pentru proprietarii de teren din România. Au extins lista. Lege nouă din 24 iulie
Playtech.ro
Ce acte îți trebuie pentru a pleca în vacanță pe un vas de croazieră
DailyBusiness
Sute de frigărui din carne de câine, scoase la vânzare. Ofițerii de ordine publică au intervenit de URGENȚĂ
Adevarul
Mărturii despre brigada rusă care a fost poreclită „Triunghiul Bermudelor”: „Săracul, a nimerit în cea mai mortală unitate”
Spynews
Am aflat cine este noul iubit milionar al Emei Uta! Și-au dat întâlnire în mare secret la Mykonos | EXCLUSIV
Spynews
Bella Santiago a fost jefuită! Hoții i-au furat banii strânși în câteva luni. Artista a povestit totul, la Știrile Antena Stars |VIDEO
Evz.ro
Tragedia prin care trece Dan Diaconescu. Dumnezeu să te odihnească!
Ego.ro
Andreea Marin a făcut SENZAȚIE într-un costum de baie DECOLTAT. Vedeta are o siluetă perfectă, după ce a slăbit considerabil FOTO
Prosport.ro
FOTO. Ioana Tamaș, apariție incendiară în costum de baie. Imaigni hot cu soția lui Gabi Tamaș în Bali
wowbiz.ro
Suspectul crimei din Brăila a mărturisit tot ce s-a întâmplat în cabinetul stomatologic! Ce confesiune i-a făcut Marina Gavril înainte să fie omorâtă: "Mi-a zis că..."
Cancan.ro
Scenariu HALUCINANT: Andrei Versace, ucis din cauza unui politician?! Fratele lui face dezvăluiri bizare: „Sunt foarte multe ipoteze”
Playsport.ro
Ce i-a făcut Ianis Hagi proaspetei sale soții, pe scările bisericii, imediat după slujbă. Toată lumea a început să aplaude
kanald.ro
Cutremur vineri seara, în România! Ce magnitudine a avut seismul și unde s-a resimțit
Capital.ro
Ungurii au făcut anunțul chiar în România. Ungaria vrea un acord istoric: Am întins mâna
StirileBZI
Izvorul „Elixirul vieții”, secretul nemuririi descoperit de Ceaușescu! Cea mai pură apă din lume!
Prosport.ro
FOTO. Aza Gabriela, apariție spectaculoasă în plină vară! Cum s-a afișat cântăreața
stirilekanald.ro
'O minciună, o înscenare!' Fiica suspectului crimei din Brăila face acuzații grave
substantial.ro
Președintele Klaus Iohannis la recepția organizată de Emmanuel Macron pentru deschiderea Jocurilor Olimpice de la Paris 2024
MediaFlux
CÂT ne COSTĂ VECHIMEA la PENSIE. Calcule pentru UN AN
Shtiu.ro
Care este țara europeană cu cei mai mulți țigani? Nu, nu e România!