Certificatul verde COVID 19, aprobat în România. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie. De unde poate fi descărcat şi când expiră paşaportul COVID

Certificatul verde pentru COVID-19 este aprobat , începând de astăzi în România. Documentul va fi disponibil începând cu data de 1 iulie.

29 iun. 2021, 12:43
Certificatul verde COVID 19, aprobat în România. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie. De unde poate fi descărcat şi când expiră paşaportul COVID

Certificatul verde COVID 19, aprobat în România. Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat, marţi seară, că Guvernul a aprobat o OUG privind punerea în aplicare a certificatului digital privind COVID. Certificatele de vaccinare vor fi valabile până la 1 iulie 2022.

Acest document va avea o valabilitate de aproape șase luni, conform regulamentului european care a hotărât introducerea acestui act. Certificatul verde va ușura călătoriile în țările UE și va fi aplicat în toată Uniunea Europeană de la 1 iulie 2021.

Vicepreşedntele CNCAV, Andrei Baciu, a anunţat, mari seară, că certificatul digital, care va putea fi descărcat de la 1 iulie, este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, plus statele din Spaţiul Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia).

”Guvernul a adoptat Ordonanţa de Urgenţă care creează cadrul legal pentru folosirea certificatului digital al UE privind COVID. Documentul va fi publicat în curând în Monitorul Oficial. Certificatul digital este gratuit şi va fi recunoscut în cele 27 de ţări ale Uniunii Europene, plus statele din Spaţiul Schengen (Elveţia, Liechtenstein, Islanda şi Norvegia). Acest document este menit să ne ajute să ne deplasăm mult mai repede în interiorul blocului comunitar pentru că verificarea lui va dura doar câteva secunde”, a scris, marţi seară, pe Facebook, Andrei Baciu.

Acesta anunţă că, de joi, pot solicita acest document toţi cetăţenii care s-au vaccinat, au trecut prin boală în ultimele 180 de zile sau au un rezultat negativ la un test SARS-CoV2 (antigen rapid-24h sau RT-PCR-72h).

Certificatul verde COVID 19, aprobat în România. Documentul va fi disponibil de la 1 iulie. De unde poate fi descărcat şi când expiră paşaportul COVID

Fiecare persoană își va putea descărca certificatul de pe site-ul certificat-covid.gov.ro, pus la dispoziţie de STS. Persoanele care nu au acces la internet sau nu se descurcă singuri să-l descarce pot solicita documentul şi la medicul de familie sau la direcțiile județene de sănătate publică.

Toţi cei care vor întâmpina probleme în obținerea documentului se vor putea adresa unui call center dedicat special pentru acest lucru, unde va exista un grup de experți care vor putea rezolva problemele neprevăzute care ar putea apărea. Certificatul este un fel de bilet de călătorie care îi scapă pe oameni de anumite restricții atunci când pleacă în vacanță.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a anunțat că marţi se va aproba, într-o şedinţă de lucru, o ordonanţă de urgenţă pentru implementarea certificatelor digitale.

„De exemplu, pentru o persoană testată, valabilitatea certificatului este de 24 de ore dacă vorbim de un test antigen rapid şi, respectiv, de 72 de ore dacă vorbim de un test PCR. Dacă este vorba de situația în care persoana a trecut prin boală, valabilitatea este de 180 de zile de la data primului test COVID pozitiv înregistrat în corona forms. Dacă vorbim de vaccinare, valabilitatea este până în luna iunie 2022 pentru o persoană vaccinată cu schema completă de vaccinare”, a declarat Ioana Mihăilă.

Ce conţine certificatul de vaccinare şi cum îl putem avea

Certificatul verde va putea avea trei forme: certificatul de vaccinare, certificatul de testare și certificatul de vindecare.

Certificatul verde care atestă vindecarea în urma infectării cu SARS-CoV-2 va fi eliberat în urma unui rezultat pozitiv al unui test RT-PCR, LAMP sau TMA. Certificatul se va emite după cel puțin 11 zile de la confirmarea infectării prin testare și va fi valabil până în a 180-a zi de la confirmarea infectării prin testare. Adică va fi valabil aproape șase luni. De menționat că este posibil ca aceste perioade să fie modificate ulterior de autoritățile europene.

Apoi, certificatul de vindecare va conține următoarele informații personale: identitatea titularului, informații privind o infecție anterioară cu SARS-CoV-2 a titularului în urma unui test cu rezultat pozitiv, metadatele certificatului (emitentul certificatului sau un identificator unic al certificatului).

Documentul emis de o țară din UE va fi recunoscut și acceptat în oricare altă țară din UE (inclusiv Liechtenstein, Elveția, Islanda și Norvegia), atunci când cetățenii Uniunii pleacă peste granițe. Verificarea documentului la intrarea într-o țară din UE se va face prin simpla scanare a codului QR care va figura pe fiecare certificat.

Citeşte şi: Guvernul va aproba PAŞAPORTUL COVID. Cum vor putea călători românii în Uniunea Europeană cu certificatul digital COVID de la 1 iulie