Certificatul verde COVID ar putea să nu fie introdus până la finalul anului. E scandal în coaliţie

Coaliţia de guvernare a discutat, joi, la Guvern despre proiectul de lege prin care ar urma să fie introdus certificatul verde COVID, însă PSD şi PNL nu au reuşit să ajungă la o înţelegere. În aceste condiţii, şansele ca acest certificat să fie introdus până la finalul anului sunt foarte mici.

23 dec. 2021, 17:24
Certificatul verde COVID ar putea să nu fie introdus până la finalul anului. E scandal în coaliţie

Surse politice au declarat pentru România TV că s-a renunţat la proiectul de lege privind certificatul verde COVID. Şedinţa coaliţiei a durat aproape o oră, însă fără nicio concluzie.

urse politice susţin faptul că ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a insistat în continuare că varianta propusă de acesta este cea mai potrivită şi anume ca angajaţii neimunizaţi să prezinte certificatul verde la locul de muncă. Pe de altă parte, a fost şi seara trecută o şedinţă la Palatul Cotroceni unde preşedintele Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coaliţiei.

Surse politice susţin că în cadrul discuţiilor s-a luat în calcul ca această prevedere din proiectul de lege să fie eliminată. Social-democraţii susţin că această variantă e una potrivită deoarece conform proiectului iniţiat de medicul Alexandru Rafila s-ar afla câteva elemente de neconstituţionalitate.

Citeşte şi: Nicuşor Dan, dărâmat după votarea bugetului pe 2022. „Veştile pentru Capitală nu sunt deloc bune. Să arate clar de unde și cât să tăiem”

Prezent la şedinţa coaliţiei, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, le-a cerut liderilor coaliţiei să ia o decizie politică cât mai rapid. Această solicitare vine în contextul în care Rafila a cerut insistent introducerea certificatului verde, în caz contrar amenințând cu demisia.

Rafila le-a explicat faptul că actualele măsuri restrictive nu sunt suficiente pentru a face față valului 5 de Covid-19, care este așteptat să înceapă la jumătatea lunii ianuarie sau mai devreme.

Liderii coaliției ezită să ia o decizie și s-a convenit ca o nouă întâlnire să aibă loc după Crăciun. Este posibil ca Guvernul să renunţe la ideea de a mai trimite de urgenţă proiectul în Parlament.

Potrivit unor surse politice, partidele nu se înţeleg în privinţa prevederilor din proiect referitoare la sancţiuni şi la obligativitatea certificatului verde la locul de muncă.

PSD a ieşit, joi, prin vocea preşedintelui partidului, Marcel Ciolacu, cu anunţul că prevederea privind condiţionarea accesului la locul de muncă de certificatul verde este neconstituţională, arătând că au fost consultaţi specialişti în acest sens, conform News.ro.

PSD nu este de acord nici ca aleşii, indiferent că vorbim de parlamentari sau primari, să fie incluşi în acest proiect şi să fie obligaţi să prezinte certificatul verde.

Citeşte şi: Vești bune pentru bugetari. Ce se va întâmpla cu tichetele de vacanță din 2022