Certificatul verde COVID, condiţionat de a treia doză? Comisia Europeană ia decizia în câteva zile

Comisia Europeană vrea să decidă în câteva zile dacă valabilitatea certificatelor verzi ar trebui să aibă legătură cu dozele de rapel după un anumit interval de timp.

21 nov. 2021, 10:09
Certificatul verde COVID, condiţionat de a treia doză? Comisia Europeană ia decizia în câteva zile

De altfel, premierul grec Kyriakos Mitsotakis a declarat că certificatul verde COVID ar trebui să fie condiţionat de doze de rapel după şase luni „pentru a evita orice crăpătură în peretele imunităţii care a fost deja construit pe continentul nostru”.

Şeful Guvernului elen a mai precizat că îi va face o astfel de propunere şefei Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, notează publicaţia Politico, citată de Alephnews.

În schimb, preşedintele francez Emmanuel Macron a venit săptămâna trecută cu o altă propunere –  certificatul verde va fi legat de dozele de rapel pentru cei eligibili să le primească, peste vârsta de 65 de ani.

Citeşte şi: Rezidenţiat 2021: Număr record de candidaţi la concursul de intrare în Rezidențiat. Accesul la examen se face pe baza certificatului verde COVID

Certificatul verde COVID, condiţionat de a treia doză? Reacţia Comisiei Europene

Un reprezentant al Comisiei Europene a dat primele explicaţii despre condiţionării valabilităţii certificatului verde COVID de doza de rapel.

„În prezent nu este prevăzută o perioadă de valabilitate pentru certificatele de vaccinare. Acest lucru face parte din problemele pe care intenţionăm să le abordăm în următoarele două zile.

Dă-ne câteva zile şi apoi vom oferi mai multă claritate din partea noastră cu privire la valabilitatea certificatelor de vaccin… şi la chestiunea rapelurilor”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene

Comisia Europeană urmează să facă o propunere de modificare a normelor UE care apoi trebuie să fie discutate şi adoptate de ţările membre.

Prezentarea unui certificat de vaccin valabil a devenit obligatorie în majoritatea ţărilor UE pentru intrarea în baruri, restaurante, competiţii sportive sau cluburi de noapte, precum şi pentru călătorii.

Citeşte şi: Certificatul de vaccinare obligatoriu ar putea fi ilegal în Uniunea Europeană. Un consilier european trage semnalul de alarmă: România riscă amenzi de un milion de euro pe zi!