CERTIFICATUL VERDE, criticat din toate părţile: „Virusul, în România, se duce la spectacole, concerte şi filme, mai puţin la restaurant”

Certificatul verde a fost pus pe lista de aşteptare de Coaliţia de Guvernare, dar este în continuare criticat de Opoziţie.

06 ian. 2022, 13:53
CERTIFICATUL VERDE, criticat din toate părţile: „Virusul, în România, se duce la spectacole, concerte şi filme, mai puţin la restaurant”
Timişoara introduce certificatul verde

CERTIFICATUL VERDE este criticat din cauza noilor restricţii impuse de starea de alertă. Deputatul USR Iulian Bulai critică propunerile Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă (CNSU), conform cărora participarea la activităţile culturale va fi permisă până la o capacitate de 50%, la o rata de incidenţă a infectărilor mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori.

Pe de altă parte, în cazul restaurantelor şi cafenelelor, activitatea va fi permisă până la 50% din capacitate maximă a spaţiului la o rată de incidenţa mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori.

Starea de alertă, prelungită oficial. Masca devine OBLIGATORIE peste tot. LISTA RESTRICŢIILOR
„După doi ani de pandemie, Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă a descoperit unde se răspândeşte cel mai bine virusul. Nu la revelioanele în aer liber, fără mască, dar cu mii şi mii de participanţi lipiţi unul de altul, nu la petrecerile de revelion din restaurante – pe astea le-a încurajat CNSU toată luna decembrie. Nu în mijloacele de transport în comun, la eternele cozi sau la locul de muncă. Virusul, în România, se duce la spectacole, concerte şi filme. Aşa că CNSU e foarte ok să lase restaurantele – unde nu se mănâncă şi bea cu mască – cu ocupare de 50% până la incidenţa de 3 la mie, dar vrea ocupare de 30% la teatre şi filme când incidenţa e de 1 la mie”, a scris deputatul pe Facebook.

Potrivit lui Bulai, de pe urma unei astfel de hotărâri vor avea de suferit actorii şi muzicienii, afectaţi financiar de restricţiile din ultimii doi ani. El îşi exprimă speranţa ca Ministerul Culturii să pledeze în cadrul şedinţei de guvern pentru cauza acestora.

„Certificat verde nu se poate, fără revelioane cu mii de oameni nu se poate, dar cu siguranţă CNSU va opri pandemia din sălile de spectacol. Acolo pot să-şi arate muşchii, să fie virtuoşi şi eficienţi şi dl Arafat, şi ministrul Sănătăţii. (…) Ministerul Culturii va participa la şedinţă. Iar reprezentantul lui va vota HG-ul stării de alertă. Cu sau fără restricţii asasine pentru cultură. În al 24-lea ceas, mă aştept să-şi descopere şi decidenţii de la Cultură o coloană vertebrală şi un sens pentru care ocupă acele scaune în această coaliţie. Măcar să nu omoare ce-a mai rămas din domeniu”, a adăugat deputatul USR.

Medicul Tudor Ciuhodaru DISTRUGE certificatul verde: Noi vrem să OPRIM pandemia sau vrem să dăm o hârtie?

Certificatul de vaccinare este o formă indirectă de forțare, declară eurodeputatul PSD Tudor Ciuhodaru, medic la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași. Tudor Ciuhodaru spune, despre măsurile anunțate de autorități pentru valul cinci al pandemiei de COVID-19, că „pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă”. Tudor Ciuhodaru afirmă, la RFI, despre pregătirea valului cinci că „pentru prima dată se vine cu o strategie coerentă și este bazată pe trei direcții clare: diagnostic precoce, tratament eficient și asigurarea accesului la tratament pentru toate categoriile de pacienți. Practic, acel plan B de care tot spun de la începutul pandemiei”.

Bilanţ coronavirus 6 ianuarie 2022. Valul 5 vine în ritm galopant, peste 6000 de cazuri în 24 de ore
Întrebat când va introduce coaliția certificatul Covid la locul de muncă, pentru a stimula campania de vaccinare, medicul-europarlamentar a răspuns: „Vreau să întreb și eu retoric, ce vrem să facem, vrem să oprim pandemia sau vrem să dăm o hârtie care nu știu ce valoare are?”.

„Certificatul verde arată doar că posesorul s-a vaccinat, dar el poate fi infectat și poate transmite boala și ne uităm ce se întâmplă la ora actuală în UE, adică suntem pe un teren minat, din acest punct de vedere și atât timp cât nu avem o certitudine că oprim acel lanț de transmitere epidemiologic, restul măsurilor sunt practic o patalama inutilă, care dă drepturi unora, limitează drepturile altora, dar de fapt, nu rezolvă problema pandemiei. În multe țări europene care au introdus și certificat verde, numărul de cazuri crește exploziv, așa că prefer măsurile de abordare din punct de vedere medical, științific, în așa fel încât viața noastră a tuturor să fie protejată”, a spus medicul de la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași, care este și eutoparlamentar PSD.

Întrebat despre diferența dintre țările din Vestul Europei și România, pentru că în Vest este o rată de vaccinare ridicată și implicit puține spitalizări și decese, în timp ce la noi există segmente vulnerabile de populație neacoperite vaccinal, care riscă să ajungă la spital și chiar să moară, dr. Ciuhodaru a spus:

„Diferența este că dacă ne uităm cum au frânat evoluția pandemiei și vă reamintesc că toate măsurile restrictive se fac în funcție de numărul de cazuri, nu în funcție de numărul de spitalizări la ATI sau de numărul de decese și mă uit că două dintre cele mai certificate țări din UE, Franța și Italia, s-a aplatizat această curbă, dar e drept, pe verticală, așa creștere exponențială puține alte țări au mai afișat și se vede treaba că a funcționat excelent! Iar dacă vorbim despre mortalitate sau despre accesul la ATI, iar comparăm mere cu pere. Într-adevăr, noi avem o rată de mortalitate mare și a fost și înainte de introducerea vaccinării în țările europene, dar o putem lua din mai multe perspective: o dată, chiar speranța de viață în țările europene este mult mai mare decât în România (…), iar pe de altă parte, tocmai pentru că testează extins, depistează la timp, tratează la timp, numărul de cazuri severe care ajung în Terapie Intensivă este cu totul și cu totul altfel (…). Și da, suntem pentru vaccinare, dar în baza unui consimțământ informat”, spune Ciuhodaru.

Medicul Tudor Ciuhodaru este de părere că certificatul de vaccinare, până la urmă, rămâne o formă indirectă de forțare la vaccinare.

„Certificatul de vaccinare până la urmă rămâne o formă indirectă de forțare. Din punctul meu de vedere, consimțământul informat rămâne cheia, prezentat beneficiile și riscurile unui astfel de gest, în așa fel încât cine vrea, să o facă, dar în cunoștință de cauză. Sunt vaccinat și cu a treia doză, lucrez într-un spital clinic de urgență, „Nicolae Oblu”, care a fost în permanență spital de suport de coronavirus, dar a restrânge anumite drepturi, inclusiv cel la muncă, în baza unei hârtii, care din punctul meu de vedere arată doar că ești vaccinat, pentru că vaccinații pot transmite boala, se pot infecta, pot fi neimunizați, iar cei nevaccinați pot fi sănătoși complet sau chiar pot dobândi imunitate, este o măsură pe care nu mi-o doresc și cred că acea lege a drepturilor pacientului trebuie să fie în continuare respectată”, a răspuns europarlamentarul PSD.

Întrebat dacă nu crede că prin acest gen de mesaje dă un semnal greșit populației, Ciuhodaru a spus că a nu trebuie înțeles greșit: „V-am spus că există patru lucruri clare, care fac să controlăm această pandemie. (…) Olanda, o țară similară cu noi, în afară că a introdus certificatul verde de pe 25 septembrie, a intrat în lockdown și a făcut restricții. Vă repet, vaccinarea este un act individual și îl promovăm din acest punct de vedere, dar pe de altă parte, există un cumul de măsuri care trebuie luate. Apropo de distanțare, purtatul măștii, uitați-vă și dvs., inclusiv măsurile legate de transportul în comun, dacă mergeți dimineața cu metroul sau cu tramvaiul, veți constata că numai de distanțare nu poate fi vorba. Dacă vorbim despre testare, ea este extrem de importantă și mă uitam că în alte țări europene s-a impus testarea, apropo de pașaportul verde digital, s-a impus testarea, în contextul în care oamenii erau vaccinați”, a mai spus Tudor Ciuhodaru.

În Italia, este nevoie de certificat Covid și în transportul în comun, i-a spus reporterul europarlamentarului, iar acesta din urmă a răspuns: „În schimb, în Portugalia nu poți să intri la ora actuală, chiar dacă ești vaccinat, dar nu ești testat. Așa că din acest punct de vedere, trebuie să mergem pe măsurile bazate pe adevărurile medicale și pe știință, toate cele patru sunt extrem de importante și vă repet, măsurile de prevenție, adică distanțare, mască, regulile individuale de igienă, că văd că nimeni nu mai vorbește despre acestea…”.

„Acest cumul de măsuri, distanțare, testare, acces rapid la medicamente, vaccinare și evident, creșterea capacității de Terapie Intensivă pot face diferența și cred că în acest context, lucrurile pot evolua într-o direcție favorabilă”, a mai spus europarlamentarul PSD, medic la Spitalul Clinic de Urgență „Nicolae Oblu” din Iași..​

Miercuri, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă a propus ca o serie de activităţi, precum competiţiile sportive sau cele culturale, să fie permise la o capacitate de 50%, în cazul în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 1/1.000 de locuitori. Dacă această rată va creşte, participarea va fi permisă doar până la 30% din capacitatea maximă a spaţiilor.

Singura excepţie de la rata de incidenţă de 1/1.000 o reprezintă operatorii economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor. În cazul acestora, activitatea va fi permisă până la 50% capacitatea maximă a spaţiului în intervalul orar 5,00 – 22,00 în judeţele/localităţile în care rata de incidenţa cumulată la 14 zile este mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Dacă rata de incidenţă va fi mai mare de 3/1.000 de locuitori, activitatea restaurantelor şi teraselor va fi permisă până la 30% din capacitatea maximă.

 


loading...
Partenerii noștri