Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru românii care nu au doza booster. EXCLUSIV! Cum se va intra la mall şi în restaurante

Românii care nu au făcut încă doza booster vor putea intra şi de la 1 februarie la mall şi restaurante, dar vor avea o problemă majoră dacă se decid să meargă în alte ţări. Conform unei decizii, în UE, durata de valabilitate a unui vaccin este de nouă luni.

24 ian. 2022, 19:02
Certificatul verde expiră de la 1 februarie pentru românii care nu au doza booster. EXCLUSIV! Cum se va intra la mall şi în restaurante

Certificatul verde COVID-19 ar putea expira, de la 1 februarie 2022, pentru o parte din românii vaccinaţi împotriva coronavirusului. Momentan, conform unei directive UE, această decizie se aplică doar la nivel interţări, fiecare stat urmând să analizeze şi să legifereze pe propriul teritoriu modul de funcţionare a certificatului verde, ne-au declarat, în exclusivitate, surse oficiale. 

Alexandru Rafila: Certificatul verde expiră la 1 februarie pentru cei care nu şi-au făcut doza booster
Cu alte cuvinte, până la o decizie oficială a CNSU, ratificată printr-o HG publicată în Monitorul Oficial, românii cărora le-a expirat vaccinul vor putea intra în continuare la mall, la restaurant, la teatru sau evenimente sportive

Dar de la 1 februarie 2022, certificatul verde expiră pentru românii care merg în alte ţări ale UE. Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat săptămâna trecută că documentul nu va mai fi valabil pentru cei care au amânat doza booster. Mai exact, este vorba despre cei care nu s-au mai vaccinat împotriva coronavirusului în ultimele 9 luni.  Astfel, certificatul verde ar urma să expire la 1 februarie 2022 pentru cei vaccinaţi cu schema completă, care nu au făcut doza booster şi pentru care au trecut 9 luni de la ultima doză administrată. Aceştia se pot imuniza până la finalul lunii ianuarie, ceea ce va prelungi termenul de valabilitate al documentului.

Potrivit declaraţiilor lui Rafila, măsura a fost discutată în contextul creşterii numărului de infectări zilnice cu SARS-CoV-2. De altfel, estimările specialiştilor arată că la mijlocul lunii februarie în România s-ar putea înregistra peste 70.000 de cazuri de COVID-19 într-un interval de 24 de ore. „Este vorba despre o decizie a Comisiei Europene în care se comunică statelor membre că certificatul care are ca şi scop circulaţia în spaţiul UE este valabil după încheierea schemei de vaccinare pe o perioadă de 270 de zile, iar doza booster prelungeşte pe termen nedefinit perioada acestui certificat. Ştim că folosim acest certificat verde inclusiv în România, de exemplu, când mergem la un restaurant. E o decizie pe care o să o discutam, se va discuta la nivelul guvernului şi CNSU, în funcţie de contextul epidemiologic”, a anunţat vineri ministrul Sănătăţii.

Certificatul verde NU va mai fi obligatoriu. Anunţul aşteptat de toată lumea
„La acest moment nu este în discuţie schimbarea măsurilor pe care le avem şi, urmărim situaţia şi o analizăm din punct de vedere al situaţiei epidemiologice din România, inclusiv situaţia vaccinărilor din România, nici în sensul relaxării, nici în sensul înăspririi lor”, a declarat în aceeaşi zi șeful DSU, Raed Arafat.

”S-ar putea să avem o oarecare revitalizare a campaniei de vaccinare dacă după data de 1 februarie va intra în funcţiune mecanismul european, directiva europeană: valabilitatea certificatului de vaccinare este prelungită dacă persoanele se vaccinează cu doza booster într-un interval care să nu depăşească 9 luni de la încheierea vaccinării”, a mai spus Alexandru Rafila sâmbătă, la Europa FM.

Bilanţ COVID-19. Grupul de Comunicare Strategică a anunțat luni, 24 ianuarie 2022, că, în ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 12.082 cazuri de infectări cu coronavirus şi 40 de decese. Bilanţul din țara noastră a ajuns la 2.029.211 de infectări cu noul coronavirus, iar incidenţa COVID-19 a crescut în mai multe localităţi importante din România. În Bucureşti, incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus a ajuns luni, 24 ianuarie, la 10,23 cazuri la mia de locuitori. Capitala se află în scenariul roșu. Până luni, 24 ianuarie, numărul persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului cu cel puţin o doză anti-COVID a ajuns la 8.050.080. Cu schema completă sunt imunizaţi 7.948.944 de români, iar 2.307.656 de oameni au făcut şi doza booster.


loading...
Partenerii noștri