CERTIFICATUL VERDE va deveni OBLIGATORIU aproape peste tot. Documentul a fost depus la Parlament

Guvernul Ciucă promite folosirea pe scară largă a certificatului digital Covid în cât mai multe activități sociale și profesionale.

31 oct. 2021, 11:51
CERTIFICATUL VERDE va deveni OBLIGATORIU aproape peste tot. Documentul a fost depus la Parlament

CERTIFICATUL VERDE va deveni OBLIGATORIU! Guvernul Ciucă (PNL-UDMR) își propune, în programul de guvernare făcut public sâmbătă, să îmbine măsurile pe termen scurt pentru depăşirea crizei sanitare şi a celei energetice, cu măsurile pe termen mediu de dezvoltare economică şi socială.

Certificat verde temporar la 10 zile după prima doză de vaccin anti-COVID. Propunerea PSD

Guvernul Ciucă îşi propune să adopte o serie de măsuri rapide pentru depăşirea crizei sanitare. Astfel, certificatul verde va fi utilizat „pe scară largă” a certificatului digital COVID în cât mai multe activităţi sociale şi profesionale.

Potrivit programului de guvernare PNL-UDMR, pe termen scurt pentru gestionarea crizei sanitare se are în vedere implementarea cu celeritate a mai multor măsuri:

* Creşterea continuă a capacităţii spitalelor de a trata pacienţii COVID-19, printr-o mai bună reorganizare a capacităţii spitalelor existente, extinderea numărului de spitale care pot trata pacienţi COVID-19 şi accelerarea proiectelor finanţate cu bani europeni (POIM) pentru construirea de secţii modulare (termen: 2 săptămâni);

* Creşterea capacităţii secţiilor ATI prin finalizarea dotării cu aparatura necesară şi asigurarea personalului medical necesar, inclusiv din afara ţării (termen: 2 săptămâni);

* Accelerarea şi promovarea vaccinării împotriva COVID-19, ca măsură esenţială de protejare a sănătăţii cetăţenilor României şi de oprire a pandemiei prin generalizarea folosirii certificatului digital, campanii de conştientizare a nevoii de vaccinare şi promovare a vaccinării, parteneriat cu personalităţile credibile care pot avea impact pozitiv asupra campaniei (termen 4 săptămâni);

* Testarea corespunzătoare, mai ales a categoriilor de risc (permanent);

* Întărirea rolului şi a capacităţii DSP de a gestiona pandemia prin asigurarea de personal corespunzător, atribuţii clare şi întărirea coordonării de la nivelul Ministerului Sănătăţii (termen: o săptămână);

* Sprijinirea instituţiilor cu atribuţii în materie de sănătate publică la nivel judeţean şi regional (termen: o săptămână);

* Creşterea numărului de medici şi alt personal medical implicat în tratarea bolnavilor COVID-19, inclusiv prin implicarea medicilor de familie sau a oricărui medic cu drept de liberă practică într-un program de tratament naţional la domiciliu pentru formele uşoare şi medii, potrivit protocolului naţional (termen: 2 săptămâni);

Marile magazine din România resping legislaţia care restricţionează accesul clienţilor prin certificatul verde

* Folosirea pe scară largă a certificatului digital COVID-19 în cât mai multe activităţi sociale şi profesionale (permanent);

* Asigurarea de servicii de sănătate atât pacienţilor COVID-19, cât şi celor non-COVID (permanent);

* Coordonarea la nivel european şi bilateral pentru accesarea unor mecanisme de sprijin şi suport.

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunţat sâmbătă, 30 octombrie, că programul de guvernare depus la parlament conţine o serie de măsuri „imediate” pentru gestionarea celui de-al patrulea val al pandemiei de COVID, el afirmând că trebuie găsite soluţii pentru introducerea în farmacii a antiviralului Favipiravir, care să fie eliberat pe bază de prescripţie medicală.

Acesta a prezentat după ce a depus programul de guvernare, principalele măsuri pentru gestionarea pe termen scurt a situaţiei generate de pandemie. Printre acestea se numără, conform lui Ciucă, mărirea capacităţi spitalelor în ceea ce priveşte tratarea pacienţilor infectaţi cu coronavirus, sporirea numărului de call-center pentru facilitarea accesului celor care vor să fie asistaţi în diagnosticarea infecţiei cu SARS-CoV-2.

„Noi am apreciat că este nevoie să avem mai multe centre de diagnosticare să putem să micşorăm presiunea care este în momentul de faţă pe spitale. De asemenea, am discutat ca într-un timp foarte scurt să înfiinţăm un call center pentru medicii de familie ca să poată să primească date şi informaţii de la medicii de specialitate pentru mai multe detalii şi tot ce apare nou în protocolul de tratare a bolii COVID.

De asemenea, este foarte important, am stabilit ca într-un timp foarte, foarte scurt să avem un protocol care să ajungă la medicii de familie legat de ceea ce nu ar trebui să recomande, pentru că există şi această posibilitate, să se recomande medicamente care nu sunt cele mai potrivite în tratamentul bolii şi de asemenea un protocol legat de ceea ce înseamnă tratarea în special în ambulatoriu.

Mai este de asemenea discutată o soluţie prin care să putem să asigurăm Favipiravir în farmacii care să poată să fie eliberat pe bază de reţetă de la medicul de familie”, a declarat Nicolae Ciucă sâmbătă după amiază, după ce a depus la Parlament, lista cu miniştrii propuşi şi programul de guvernare.

Întrebat dacă se simte responsabil pentru criza sanitară, premierul desemnat susţine că „fiecare dintre noi avem responsabilitate ca cetăţean şi în mod deosebit ca persoană implicată în ceea ce înseamnă actul de guvernare”.

„Din punct de vedere al conştiinţei personale, a făcut tot ceea ce e omeneşte posibil să sprijinim toate instituţiile statului responsabile de măsurile necesare pentru a rezolva această criză sanitară”, a arătat Ciucă.

În ceea ce priveşte discuţia de aproximativ o oră pe care a avut-o, sâmbătă, cu medicii Valeriu Gheorghiţă, Raed Arafat, Alexandru Rafila, Adrian Streinu Cercel şi cu ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, premierul desemnat explică faptul că a considerat că „e nevoie de această discuţie tehnică” prin care să fie identificate soluţiile care sunt cel mai la îndemână pentru rezolvarea crizei sanitare. „Parte din aceste soluţii au fost deja cuprinse în anexa pe sănătate (a programului de guevrnare depus – n.r.), singura problemă pe care o mai avem de rezolvat este cea legată de a vedea măsurile pe care noi le avem să fie aliniate la măsurile la nivelul UE”, a explicat Nicolae Ciucă.

Grupul de Comunicare Strategică anunţă duminică, pe baza datelor existente la ora 10.00, că în ultimele 24 de ore s-au înregistrat peste 7.000 de cazuri noi de COVID-19 şi au fost raportate 427 de decese, din care 33 din perioada anterioară. În Bucureşti, rata de incidenţa cumulată calculată la 14 zile este 14,35, fiind în scădere.