Cetăţean marocan, aşa numitul „creier al atentatelor din Paris”, condamnat la 3 ani şi 8 luni de închisoare

Un cetăţean marocan, informator al lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul 'creier' al atentatelor de la Paris din 2015, a fost condamnat vineri la Katowice, în Polonia, la trei ani şi opt luni de închisoare pentru apartenenţă la gruparea Stat Islamic (SI), a anunţat agenţia poloneză de presă PAP.

23 mart. 2019, 07:05
Cetăţean marocan, aşa numitul „creier al atentatelor din Paris”, condamnat la 3 ani şi 8 luni  de închisoare

Procurorul ceruse în cazul lui Mourad T. (legea poloneză interzice publicarea numelui său) şase ani şi jumătate de închisoare, dintre care cinci ani pentru apartenenţă la gruparea Stat Islamic şi pedepse mai uşoare pentru delicte minore (deţinerea unei mici cantităţi de droguri şi utilizarea unui document parţial falsificat în timpul călătoriilor sale prin Europa).

Acuzatul şi apărătorii săi au afirmat că el nu a fost niciodată membru al SI.

Potrivit Parchetului polonez, Mourad T. a fost ‘colaboratorul’ şi ‘iscoada’ lui Abdelhamid Abaaoud, presupusul ‘creier’ al atentatelor din 13 noiembrie 2015, care s-au soldat cu 130 de morţi la Paris şi Saint-Denis, la periferia pariziană. Abaaoud a fost împuşcat de poliţia franceză pe 18 noiembrie în Saint-Denis.

Procesul lui Mourad T., care a durat aproape un an, este primul caz de urmărire în justiţie în Polonia împotriva unui colaborator direct al unui important membru al SI.

Serviciile poloneze, care au fost puse pe urma lui de către serviciile din ţările membre ale Uniunii Europene şi CIA, l-au arestat pe 5 septembrie la Rybnik, în Silezia.A