Cetăţeancă germană, reţinută în Turcia pentru presupuse legături cu mişcarea clericului Gulen

O femeie de cetățenie germană este ținută în arest de mai multe zile în Turcia din cauza unor presupuse legături cu mișcarea lui Fethullah Gülen, predicatorul exilat în SUA și acuzat de Ankara că se află la originea loviturii de stat eșuate, a anunțat vineri diplomația germană, confirmând informații din presă, potrivit AFP,citată de Agerpres.

05 aug. 2016, 19:16
Cetăţeancă germană, reţinută în Turcia pentru presupuse legături cu mişcarea clericului Gulen

Conform cotidianului Sueddeutsche Zeitung, femeia „a fost arestată în urmă cu mai multe zile deoarece în locuința sa au fost găsite cărți care ar indica legături sau apartenența la mișcarea lui Gülen”. Ministerul german de externe a confirmat pentru AFP veridicitatea informațiilor din presă, fără a face însă alte precizări.

Cotidianul a indicat că nu are nicio informație privind identitatea femeii de cetățenie germană și nu oferă niciun detaliu privind locul arestării sale. Publicația nu a fost în măsură nici să spună dacă este vorba de o femeie care locuiește în Turcia sau care are dublă cetățenie.

„Ambasada Germaniei la Ankara încearcă de câteva zile să intre în contact cu această femeie, însă fără succes până acum”, a mai scris Sueddeutsche Zeitung, citată de Agerpres.

Citeşte şi Clericul musulman Fetullah Gulen ar putea fi lichidat

Relațiile dintre Germania și Turcia au fost tot mai tensionate în ultimele luni, în special din cauza amenințărilor Ankarei că va suspenda acordul crucial privind limitarea afluxului de imigranți spre Europa și a adoptării de către Parlamentul german a unei rezoluții care recunoaște genocidul armean.

Berlinul a criticat de asemenea campania de epurări declanșată de către regimul turc după lovitura de stat eșuată de la 15 iulie, pentru care Ankara îl acuză pe Fethullah Gülen, principalul inamic al președintelui Recep Tayyip Erdogan.