Cetăţenii americani sunt chemaţi să plece din Yemen cu nave străine

Statele Unite au recunoscut luni că nu sunt în măsură să îi evacueze pe cetățenii americani aflați în Yemen, ale cărui aeroporturi sunt închise, și i-au invitat să părăsească această zonă de război pe cale maritimă, la bordul navelor aparținând altor țări, transmite AFP, citată de Agerpres. 

07 apr. 2015, 05:03
Cetăţenii americani sunt chemaţi să plece din Yemen cu nave străine

„Am trimis mesaje de urgență americanilor care se află în Yemen pentru a-i preveni în legătură cu posibilitățile de a părăsi țara”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, insistând asupra „posibilităților maritime” de a pleca, referindu-se la navele străine care asigură, de exemplu, traversarea între Aden (sud) și Djibouti.

Astfel, Franța a evacuat pe mare, din portul Balhaf (est) spre Djibouti, 63 de persoane, dintre care 23 de francezi. În portul Hodeidah (vest), fregate ale marinei indiene și chineze au evacuat 450 și, respectiv, 100 de persoane, potrivit unei surse portuare yemenite.

Citeşte şi MAE: Încă doi cetăţeni români, evacuaţi din Yemen. Pe lista de evacuare se aflau încă patru conaţionali

Marie Hraf s-a referit explicit la nava marinei indiene.”În prezent, îi îndemnăm pe toți cetățenii americani să își găsească adăpost în locuri sigure până în momentul în care pot pleca. Aeroporturile sunt închise. Uneori, evacuăm persoane cu ajutorul zborurilor comerciale sau închiriate, ceea ce, evident, nu este posibil în acest caz”, a recunoscut purtătoarea de cuvânt, potrivit Agerpres.

Ea a refuzat să precizeze câți americani se mai află în Yemen și câți și-au anunțat prezența prin intermediul site-ului Departamentului de Stat (state.gov) ori a site-ului privat stuckinyemen.com care acuză „guvernul american că i-a abandonat pe americanii yemeniți în februarie 2015”, data închiderii ambasadei la Sanaa.