Cezar Preda: Propunem ca miercurea viitoare ministrul de Interne să fie audiat de Comisia de control a SRI

Vicepreședintele PNL Cezar Preda propune ca miercurea viitoare Comisia comună permanentă a Camerei Deputaților și Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activității SRI să o audieze pe Carmen Dan, ministrul Afacerilor Interne.

03 feb. 2017, 12:49
Cezar Preda: Propunem ca miercurea viitoare ministrul de Interne să fie audiat de Comisia de control a SRI

„Noi, astăzi la Comisie, așa cum v-a prezentat sau o să vă prezinte domnul președinte, în afară de bugetul pe care trebuie să-l dezbatem trebuie să intrăm și pe agenda zilnică aceea ce se întâmplă în piață, a ceea ce înseamnă acest schimb de replici televizate între responsabilii români. Eu, cu experiența mea în acest domeniu, pot să vă spun că nu am văzut niciodată o asemenea slăbiciune din partea unui ministru de Interne, îmi pare rău de doamna ministru, dar este depășită total. Am văzut-o și acum la întrebările parlamentarilor. Niciodată un ministru de Interne nu comunică în asemenea hal modul în care colaborează instituțiile care asigură securitatea națională. Sper să o invităm la comisie să ne dea detalii. Am înțeles că nu agreează mijloacele de comunicare decât cele clasice, așa a fost obișnuită domnia sa. Eu cred că lucrurile acestea nu fac bine și nu fac bine ministerului, care din punctul meu de vedere și al PNL și-a făcut treaba Jandarmeria atunci când a fost solicitată și când lucrurile au degenerat. De ce au degenerat, ce au căutat acești oameni, trebuie să primim răspunsuri, pentru că strada nu poate să dea răspunsuri. (…) Cred că în acest caz Comisia de control al SRI va putea face lumină și în acest caz. Ne-am propus ca miercurea viitoare să facem o asemenea audiere”, a spus Preda, înainte de ședința Comisiei pentru controlul activității SRI.

Preda a arătat că această propunere va fi înaintată comisiei și că ar trebui solicitate și documente privind comunicarea dintre MAI și SRI, scrie Agerpres.

„Mi-aș fi dorit ca la aceste audieri să fie oamenii care răspund direct de modul de comunicare între instituții”, a arătat vicepreședintele PNL.

El a susținut că modul de comunicare între instituții este stabilit de reprezentanții acestora.

„Sunt gentlemen’s agreement. Nu există o rețetă și un formular tip care arată cum trebuie să comunice”, a spus Preda, susținând că ministrul de Interne trebuia să primească informații chiar din cadrul instituției pe care o conduce.

Întrebat dacă ar trebui ca și șeful SRI, Eduard Hellvig, să vină la aceste audieri, Preda a răspuns că acesta a mai fost prezent la comisie.

„Ce să facă domnul Hellvig? Dacă ne dau răspunsuri și ne comunică… Chiar așa, noi trebuie să chemăm directorul unui serviciu ca să fie bine?. (…) Pe următorul subiect care este de nivelul directorului SRI o să-l chemăm”, a arătat liberalul, susținând că ministrul de Interne are atribuțiuni mult mai mari față de directorul SRI pe linia securizării mitingului care a avut loc miercuri.

Cu privire la fostul deputat Sebastian Ghiță, dispărut de la jumătatea lunii decembrie 2016, vicepreședintele PNL a susținut că toate instituțiile ar trebui să facă lumină în acest caz.

„În primul rând cred cred că Poliția trebuie întrebată unde este Sebastian Ghiță”, a afirmat el, adăugând că aceste chestiuni ar putea fi discutate miercurea viitoare.