CFR CLUJ – VIITORUL 0-1. Hagi a câştigat duelul Generaţiei de aur în Supercupa Romaniei 2019

Formaţia FC Viitorul, deţinătoarea Cupei României, a câştigat, sâmbătă, Supercupa, impunându-se cu scorul de 1-0 (0-0) în faţa campioanei CFR Cluj, pe stadionul Ilie Oană, din Ploieşti. Pentru echipa constănţeană este primul astfel de trofeu.

06 iul. 2019, 15:54

UPDATE: FC Viitorul a învins CFR Cluj, scor 1-0, şi a câştigat pentru prima dată Supercupa României. 

FC Viitorul a mai jucat în Supercupă în 2017, dar atunci a pierdut în faţa celor de la FC Voluntari.

Sâmbătă, golul a fost marcat de Andrei Artean, în minutul 86, cu un şut spectaculos din afara careului.

În minutul 90+3, clujenii au ratat o ocazie importantă prin Deac, fază la care mingea a lovit bara.

 

  • CFR Cluj: Arlauskis – Peteleu, Vinicius, A. Mureşan, Camora – Bordeianu, Djokovic, Itu – Deac, Omrani, Costache
  • Rezerve: Vâtcă, Burcă, Păun, Susic, Culio, Ţucudean, Petrila
  • Viitorul: Tordai – Mladen, Ţîru, P. Iacob, De Nooijer – Houri, Artean, Vînă – Măţan – G. Ganea, G. Iancu
  • Rezerve: Cojocaru, Kuipers, Tîrcoveanu, Leca, Calcan, Vl. Achim, Pitu

UPDATE Campionii de la CFR Cluj vor purta tricouri speciale pentru partida de la Ploieşti, cu Viitorul!

Gheorghe Hagi (54 de ani) este pregătit pentru duelul CFR Cluj-Viitorul, duelul din Supercupa României. „Regele” a găsit înlocuitori pentru Ianis și Tudor Băluță.

„L-am pierdut pe Tudor Băluță, iar Ianis e pe drum. Pot apărea astfel de situații, așa că noi trebuie să fim pregătiți tot timpul”, a spus Gică Hagi despre cei doi tricolori „mici”, pe care Viitorul nu se va mai putea baza în meciul cu ardelenii.

CFR CLUJ – VIITORUL LIVE VIDEO ONLINE STREAMING. „Ianis și Băluță sunt printre cei mai tineri jucători pe care îi aveam la echipă, dar niște fotbaliști extraordinari, fantastici pentru mine. O să trebuiască să găsim soluții, am alții în spate și am mai adus alți șapte jucători, care au fost deja în pregătiri cu echipa”.

Gică Hagi va miza pe jucători foarte tineri în confruntarea cu Dan Petrescu, pe care speră să îl învingă pentru prima dată: „Mâine e Pitu pe margine, care e născut în 2002. Va juca Mățan, așa că avem jucători. Mai e Ganea, născut în ’99. Avem doi jucători de 20 de ani în față, poate va fi și un fundaș lateral născut tot în ’99. Avem variante, suntem pregătiți”.

CFR CLUJ – VIITORUL LIVE VIDEO ONLINE STREAMING. Gică Hagi și Dan Petrescu, duel al orgoliilor

Foşti colegi ai Generaţiei de Aur, Dan Petrescu și Gică Hagi se luptă pentru primul trofeu al sezonului.

„Eu cu Dan Petrescu ne-am certat şi la antrenament, vă daţi seama cum o să fie, fiecare o să vrea să câştige!Ambiţia pe care o avem e de ajuns ca să putem transmite echipei un lucru esenţial – să mergem şi să câştigăm,” a declarat Hagi înainte de meci.

CFR Cluj este campioana României, iar Viitorul a câștigat Cupa. Clujenii au deja în palmares trei Supercupe (2009, 2010, 2018) și au mai jucat finala în 2012 și 2016. Echipa lui Gheorghe Hagi nu a câștigat niciodată trofeul și a fost o singură dată în finală, în 2017.

CFR Cluj a câştigat de trei ori Supercupa, în 2009, 2010 şi 2018, în timp ce pentru echipa lui Gheorghe Hagi va fi primul astfel de meci disputat în istoria de 10 ani a clubului constănţean.

Supercupa României va fi arbitrată de Sebastian Colţescu. El îi va avea ca asistenţi pe Ovidiu Artene (Vaslui) şi Daniel Mitruţi (Craiova). Cel de-al patrulea oficial al partidei a fost desemnat George Găman (Craiova), iar observator Aron Huzu.

Supercupa României 2019 CFR – Viitorul. Totul despre Supercupă

  • # S-au disputat 20 ediţii de Supercupă
  • # Au fost 5 situaţii în care în acelaşi sezon campioana a câştigat şi cupa, astfel încât n-a mai fost necesară disputarea supercupei. Din 2010 însă, chiar şi în cazul unui event, Supercupa se dispută, câştigătoarea celor două trofee întâlnind ocupanta locului 2 în clasament.
  • # Steaua a câştigat de cele mai multe ori trofeul, în 6 rânduri, urmată de Rapid în 4, CFR Cluj în 3, Astra şi Dinamo în câte 2, Oţelul, Ardeal şi FC Voluntari câte o dată.
  • # De cele mai multe ori, în câte trei rânduri, finala s-a disputat între Steaua – Rapid şi Rapid – Dinamo. Urmează de câte două ori Steaua – Dinamo, CFR Cluj – Unirea Urziceni şi Steaua – Petrolul. 
  • # Va fi a 6-a finală provincială. Celelalte 5: Unirea Urziceni – CFR Cluj în două rânduri, Astra – CFR Cluj, FC Voluntari – Viitorul Constanţa şi CFR Cluj – U Craiova 1948 CS.
  • # CFR Cluj a devenit prima câştigătoare din Provincie.
  • # Ploieşti va deveni a 7-a localitate care găzduieşte competiţia. Până acum, 14 finale s-au disputat la Bucureşti (8 pe fostul stadion Naţional, 3 pe Naţional Arena şi câte una în Regie, pe Cotroceni şi în Giuleşti), 2 la Cluj (câte una pe CFR-„Dr. Constantin Rădulescu” şi Cluj Arena) şi câte una la Piatra Neamţ, Constanţa, Botoşani şi Craiova.
  • # 13 dintre finale s-au decis după 90 de minute, 5 după lovituri de departajare şi 2 în urma golului de aur. # Scoruri: de 8 ori – 1-0; de 3 ori – 1-1; de 2 ori – 2-1, 2-2; o dată – 5-0, 4-0, 3-0, 2-0, 3-2.
  • # Marius Lăcătuş (numai cu Steaua), Vasile Maftei (de 2 ori cu Rapid, o dată cu FC Voluntari), Ciprian Deac şi Emmanuel Culio (ambii numai cu CFR Cluj) sunt fotbaliştii care au câştigat de cele mai multe ori trofeul, în câte 3 rânduri.
  • # Sergiu Radu a marcat cele mai multe goluri, 3.
  • # Florin Bratu şi Claudiu Niculescu sunt singurii care au marcat în două finale, iar primul dintre ei e unicul care a înscris pentru două echipe (Rapid şi Dinamo).
  • # Tot Sergiu Radu a marcat cel mai rapid gol, în min. 3, în a 4-a finală, cea din 1999.
  • # S-a marcat un singur gol din penalty, cel al lui Culio în finala din 2018.
  • # Dominique Kivuvu (CFR Cluj) a fost singurul care şi-a dat autogol.
  • # La un număr de 7 finale s-au dat cartonaşe roşii, primindu-le tot atâţia jucători: S. Ilie (Steaua) la finala a 2-a (1995), Onuţ (Dinamo) la finala a 6-a (2002), Cl. Niculescu (Dinamo) la finala a 8-a (2005), C. Deac (CFR Cluj) la finala a 11-a (2009), Cadú (CFR Cluj) la finala a 14-a (2012), Enza-Yamissi (Petrolul) la finala a 15-a (2013), Vînă (Viitorul) la finala a 19-a (2017).
  • # Belgianul Manuel Godfroid a fost primul jucător străin care şi-a adjudecat trofeul. L-au mai urmat alţi 58.
  • # Portughezul Cadú a fost primul jucător străin care a marcat. L-au urmat alţi 7.
  • # Dumitru Dumitriu şi Mircea Rednic sunt antrenorii care şi-au adjudecat de cele mai multe ori trofeul, de câte 2 ori.
  • # Cristiano Bergodi a fost primul antrenor străin care l-a câştigat, urmat de „Toni” António da Conceição Silva Oliveira, Andrea Mandorlini şi Dario Bonetti.
  • # Laurenţiu Reghecampf şi Claudiu Niculescu şi-au adjudecat trofeul atât ca jucători, cât şi ca antrenori.
  • # Alexandru Tudor a condus cele mai multe finale, 3.
  • # Iar Cristian Nica s-a aflat de cele mai multe ori la linie, în 6 rânduri.
  • # La 4 finale au fost şi arbitri adiţionali.
  • # La finala a 19-a, cea din 2017, ambii arbitri asistenţi au fost femei, Petruţa Iugulescu şi Mihaela Ţepuşă.
  • # Arbitrul acestei finale va fi Sebastian Colţescu, care va conduce a doua sa finală de Supercupă, după cea din 2017, FC Voluntari – Viitorul Constanţa. Unul dintre asistenţi, vasluianul Ovidiu Artene, este la a doua finală consecutivă, după cea de anul trecut, dintre CFR Cluj şi U Craiova 1948 CS. În schimb, celălalt, Daniel Mitruţi, concitadinul lui Colţescu, este la prima.
  • # Finala din ediţia a 5-a, Steaua – Dinamo 2-1, a avut cea mai mare asistenţă, 45.000, în timp ce aceea din ediţia a 11-a, CFR Cluj – Unirea Urziceni, a înregistrat-o pe cea mai scăzută, 2.000.
  • # Trofeul a fost cucerit de 12 ori de campioană, de 7 ori de câştigătoarea cupei şi o dată de ocupanta locului 2. # Finala din 2015 a fost primul meci din România în care s-a folosit spray-ul de marcat pentru loviturile libere.

Supercupa României 2019 CFR – Viitorul

  • CFR Cluj a câştigat de 3 ori trofeul şi alte 2 finale le-a pierdut. Viitorul a jucat o singură finală, pierdută.
  • Dintre cele două echipe şi-au adjudecat trofeul 13 jucători de la CFR Cluj şi doar unul de la Viitorul. Mai exact, Culio şi C. Deac câte 3, toate cu CFR Cluj, cei doi având şi câteun gol marcat, apoi Ţucudean 2, unul cu Dinamo, celălalt cu CFR Cluj, având şi 2 goluri marcate, iar Arlauskis, Peteleu, Paulo Vinicius, A. Mureşan, Camora, Hoban, Đoković, Costache, Mailat şi Omrani, câte 1. Cel de la Viitorul este G. Iancu, pe vremea când juca la Steaua. De asemenea, Dan Petrescu a mai câştigat ca antrenor trofeul, în 2015, în foarte scurtul său mandat de la Ardeal Târgu Mureş. Gheorghe Hagi a fost prezentă la finala de-acum doi ani, pierdută.
  • Transferurile de până acum ale celor două finaliste
  • CFR Cluj
  • Au venit: Sylla (Strømsgodset IF / Norvegia), Luis Aurélio, Rondón, Mailat (toţi Gaz Metan), Sušić (Sheriff Tiraspol), Burcă (FC Botoşani), Radu (Concordia), Pereira (Malatyaspor), Vâtcă (FC Voluntari). Au plecat: Al. Ioniţă II (U Craiova 1948 CS), Lang (Omonoia / Cipru), Bud (Turris Oltul Turnu Măgurele), Cr.Manea (Apollōn Limassol), Maleš, Thierry Coutinho.
  • Viitorul
  • Au venit: G. Iancu, S. Filip, Keyta (toţi Dunărea Călăraşi), P. Petre (CSMP Iaşi), Dulca (Swansea City / Anglia). A plecat: T. Băluţă (Brighton & Hove Albion / Anglia).

Supercupa României 2019 Toate supercupele de până acum

Ediţia 1994 (1)
17.08.1994, Bucureşti (Naţional, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI   GLORIA BISTRIŢA 1 0 (0 0, 0 0)
Marcator: M. Popa (108 g.a.).
Ediţia 1995 (2)
05.08.1995, Bucureşti (Sportul Studenţesc, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI   PETROLUL PLOIEŞTI 2 0 (1 0)
Marcatori: Militaru (25), Vlădoiu (56)

Ediţiile 1996 şi 1997 nu s-au disputat deoarece în ambele situaţii, Steaua cucerise atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 1998 (3)
09.09.1998, Bucureşti (Naţional, ora 19.30): STEAUA BUCUREŞTI   RAPID BUCUREŞTI 4 0 (2 0)
Marcatori: D. Şerban (19), L. Roşu (27, 69), I. Dumitrescu (87).
Ediţia 1999 (4)
06.10.1999, Bucureşti (Naţional, ora 20.45): RAPID BUCUREŞTI – STEAUA BUCUREŞTI 5 0 (2 0)
Marcatori: Sg. Radu (3, 66, 69), Măldărăşanu (25, 88).

Ediţia 2000 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2001 (5)
02.03.2002, Bucureşti (Naţional, ora 18.00): STEAUA BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 2-1 (1-0)
Marcatori: Trică (30, 85) – Cl. Niculescu (70).
Ediţia 2002 (6)
10.08.2002, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 2-1 (1-1)
Marcatori: Fl. Bratu (18), Perjă (65) – Vl. Munteanu (40).
Ediţia 2003 (7)
02.08.2003, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 1-0 (0-0, 0-0)
Marcator: R. Niţă (92 g.a.).

Ediţia 2004 nu s-a disputat, deoarece Dinamo a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2005 (8)
31.07.2005, Bucureşti (Cotroceni, ora 21.00): DINAMO BUCUREŞTI – STEAUA BUCUREŞTI 3-2 (1-2)
Marcatori: Fl. Bratu (38), Bălţoi (69), Cl. Niculescu (84) – N. Dică (15), V. Iacob (44).
Ediţia 2006 (9)
22.07.2006, Bucureşti (Naţional, ora 21.00): STEAUA BUCUREŞTI – RAPID BUCUREŞTI 1-0 (0-0)
Marcator: Opriţa (89).
Ediţia 2007 (10)
25.07.2007, Bucureşti (Naţional, ora 20.45): RAPID BUCUREŞTI – DINAMO BUCUREŞTI 1-1 (0-0, 1-1) / 6-5 d.l.dep.
Marcatori: Burdujan (109) – Dănciulescu (116).

Ediţia 2008 nu s-a disputat, deoarece CFR Cluj a cucerit atât titlul, cât şi cupa

Ediţia 2009 (11)
26.07.2009, Bucureşti (Giuleşti „Valentin Stănescu”, ora 21.00): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 1-1 (1-0, 1-1), 3-2 d.l.dep.
Marcatori: Cadú (40) – Frunză (49).
Ediţia 2010 (12)
18.07.2010, Cluj (CFR-„dr. Constantin Rădulescu”, ora 20.30): CFR CLUJ – UNIREA URZICENI 2-2 (1-1, 2-2), 2-0 d.l.dep.
Marcatori: Kivuvu (12), Deac (105) – Kivuvu (53a), La. Marinescu (98).
Ediţia 2011 (13)
17.07.2011, Piatra Neamţ (Ceahlăul, ora 20.45): OŢELUL GALAŢI – STEAUA BUCUREŞTI 1-0 (1-0)
Marcator: L. Buş (14).
Ediţia 2012 (14)
14.07.2012, Bucureşti (Arena Naţională, ora 21.00): DINAMO BUCUREŞTI – CFR CLUJ 2-2 (1-0, 1-1), 4-2 d.l.dep.
Marcatori: Ţucudean (61, 100) – Diogo Valente (35), Kapetanos (102).
Ediţia 2013 (15)
10.07.2013, Bucureşti (Arena Naţională, ora 20.45): STEAUA BUCUREŞTI – PETROLUL PLOIEŞTI 3-0 (3-0)
Marcatori: Nikolić (21), Szukała (32), Pintilii (41).
Ediţia 2014 (16)
11.07.2014, Bucureşti (Arena Naţională, ora 21.00): ASTRA GIURGIU – STEAUA BUCUREŞTI 1-1 (0-1, 1-1), 5-3 d.l.dep.
Marcatori: G. Enache (75) – Chipciu (45).
Ediţia 2015 (17)
08.07.2015, Constanţa (Farul, ora 21.00): ARDEAL TÂRGU MUREŞ – STEAUA BUCUREŞTI 1-0 (0-0)
Marcator: Axente (63)
Ediţia 2016 (18)
16.07.2016, Cluj (Cluj Arena, ora 21.45): ASTRA GIURGIU – CFR CLUJ 1-0 (0-0)
Marcator: William Amorim (86)
Ediţia 2017 (19)
09.07.2017, Botoşani (Municipal, ora 21.00): FC VOLUNTARI – VIITORUL CONSTANŢA 1-0 (1-0)
Marcator: C. Lazăr (12)
Ediţia 2018 (20)
14.07.2018, Craiova („Ion Oblemenco” nou, ora 20.30): CFR CLUJ – U CRAIOVA 1948 CS 1-0 (0-0)
Marcator: Culio (79p)

Câştigătoare (20 ediţii, 8 echipe): 6 – Steaua; 4 – Rapid; 3 – CFR Cluj; 2 – Astra, Dinamo; 1 – Ardeal, Oţelul, FC Voluntari
Finale pierdute: 5 – Steaua; 4 – Dinamo; 2 – CFR Cluj, Petrolul, Rapid, Unirea Urziceni; 1 – Astra, Gloria Bistriţa, U Craiova 1948 CS
5 ediţii nu s-au disputat