CFR Marfă, prima reacţie privind ancheta DIICOT: Cele 2.450 de vagoane de marfă îndeplinesc condiţiile de casare

Contractul de vânzare-cumpărare, care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT, are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2.450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai sunt funcţionale, arată CFR Marfă, potrivit News.ro.

03 mai 2017, 08:44
CFR Marfă, prima reacţie privind ancheta DIICOT: Cele 2.450 de vagoane de marfă îndeplinesc condiţiile de casare

Întreaga conducere executivă a CFR Marfă, în frunte cu fostul director general Mihuţ Crăciun, ar fi implicată în gruparea infracţională vizată de percheziţiile care au loc, miercuri dimineaţă, în Bucureşti şi în nouă judeţe, potrivit procurorilor DIICOT.

Potrivit acestora, anul trecut s-a constituit un grup infracţional organizat, implicând factori de decizie de la nivelul central şi teritorial al societăţii de transport, având ca scop subevaluarea bunurilor din patrimoniul societăţii, cu prilejul operaţiunilor de vânzare-cumpărare a 2.450 de vagoane destinate casării, în folosul companiei REMAT Călăraşi.

Referitor la percheziţiile efectuate, CFR Marfă a precizat că vagoanele respective îndeplineau condiţiile de casare.

”Contractul de vânzare-cumpărare care face obiectul dosarului anchetat de DIICOT are ca obiect valorificarea prin vânzare a fierului vechi provenit din tăierea a 2450 de vagoane de marfă care îndeplinesc condiţiile de casare şi care nu mai prezintă utilitate funcţională în condiţiile concrete ale activităţii proprii”, se arată în comunicat.

În contextul în care, la sediile centrale şi teritoriale ale companiei au loc percheziţii şi audieri, fiind o anchetă în curs de desfăşurare, reprezentanţii CFR Marfă au anunţat că ”nu pot face alte declaraţii referitoare la acest subiect”.

Citeşte şi: Ce avere deţine Mihuţ Crăciun, fostul director al CFR Marfă, implicat în vânzarea vagoanelor la fier vechi

Totodată, consiliul de administraţie CFR Marfă ”urmează să adopte o decizie cu privire la numirea unei conduceri interimare a societăţii”. Mihuţ Crăciun a fost revocat din funcţia de director general al CFR Marfă în decembrie 2016.

În luna ianuarie, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că CFR Marfă se află într-o situaţie dificilă, fiind ”un caz delicat” unde nu există progrese, iar ”Sabia lui Damocles” îi atârnă de la Comisia Europeană, din cauză că societăţii i s-ar şters datoriile în urmă cu câţiva ani cu promisiunea din partea statului român că va fi privatizată, ceea ce nu s-a întâmplat.

CFR Marfă a avut pierderi în fiecare an din 2008 până în prezent, cel mai slab rezultat fiind înregistrat în 2009, cu o pierdere de 535 milioane lei. În 2015, afacerile companiei au scăzut cu 13%, până la 800 milioane lei, de la 918,8 milioane lei în 2014.

Citeşte şi: Conducerea CFR Marfă, vizată într-un dosar privind vânzarea de vagoane de tren la fier vechi. Prejudiciul se ridică la 6 milioane euro