CFR vrea să scumpească biletele de tren cu 20% de la 1 iulie. Grindeanu: Să vedem dacă Guvernul va aproba

Proiectul de buget pentru compania CFR Călători prevede o majorare a preţului la bilete cu 20%, de la 1 iulie, însă acest lucru trebuie aprobat de Guvern, a declarat, joi, ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

24 mart. 2022, 12:57
CFR vrea să scumpească biletele de tren cu 20% de la 1 iulie. Grindeanu: Să vedem dacă Guvernul va aproba

CFR vrea să scumpească biletele de tren cu 20% de la 1 iulie. Măsura este prevăzută în bugetul CFR Călători, a anunţat ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

„Apropo de creşterea preţului la bilete, ştiţi că nu a mai crescut din 2013. În bugetul CFR Călători, de la 1 iulie, este prevăzută o creştere cu 20%. Ăsta este modul în care cei de la CFR Călători şi-au previzionat bugetul pentru anul 2022. Repet: nu a existat niciun fel de creştere din 2013 la preţul biletelor. Să vedem dacă Guvernul, în înţelepciunea sa, va aproba acest buget”, a spus Sorin Grindeanu.

În ceea ce priveşte bugetele companiilor aflate în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, ministrul a precizat că au fost aprobate patru în şedinţa de Guvern din 23 martie şi urmează încă două în următoarea şedinţă.

„La începutul anului, am avut o discuţie şi cu companiile şi cu sindicatele legat şi de creşterile de salarii şi de toate lucrurile, de acea grevă pe care au făcut-o angajaţii din CFR, la care ne-am angajat, indiferent de ce a apărut după aceea, ne-am angajat la următoarele lucruri toţi – deci şi Ministerul Transporturilor şi companiile din CFR şi sindicatele – că vom face măriri de salarii în limita bugetelor fiecărei companii. Nu ceea ce a apărut după aceea: ‘Grindeanu a fost de acord cu mărire de 10%’ şi aşa mai departe. Nu există acest lucru. Eu, dacă aş putea, aş face mărire de 20%. Problema e să stea în picioare bugetele companiilor din CFR. Au început să fie aprobate bugetele companiilor aflate în coordonarea Ministerului Transporturilor şi ieri au fost aprobate patru în şedinţă de Guvern. Mâine va fi o nouă şedinţă de Guvern şi vom mai avea două bugete aprobate. Bugetele, dacă vorbim de cele din CFR, sunt la Ministerul Finanţelor, iar cel puţin cel al CFR SA a fost avizat, deci trebuie să intre în perioada următoare în şedinţă de Guvern şi să fie aprobate. Au plecat din minister, aşa cum a plecat şi bugetul de la Metrou, care a primit avizele şi de la Ministerul Muncii şi de la Ministerul Finanţelor. Deci, vor intra în perioada imediat următoare în aprobare la Guvern”, a dat asigurări şeful de la Transporturi.

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, participă, joi, la conferinţa „Constructor în România”, unde, împreună cu cei implicaţi în efortul de modernizare a infrastructurii româneşti – autorităţi şi reprezentanţi ai mediului de business – încearcă să identifice probleme şi să găsească soluţii viabile.

La eveniment mai sunt prezenţi, printre alţii, Cristian Pistol – director general CNAIR, Ion Simu-Alexandru – director general CFR SA, Mariana Miclăuş – director general Metrorex, George Dorobanţu – director general CNAB.