Şedinţa extraordinară a CGMB pentru prezentarea situaţiei economice a companiilor municipale nu a avut loc din lipsă de cvorum

Şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), în care primarul Capitalei Gabriela Firea şi preşedinţii Consiliilor de administraţie şi directoriI generali ar fi trebuit să prezinte situaţia economică a companiilor municipale şi a RADET şi ELCEN, nu s-a ţinut din lipsă de cvorum, grupurile PSD, ALDE şi PMP boicotând pentru a doua oară o şedinţă convocată de opoziţie. PNL acuză lipsa de transparenţă a PSD şi spune că aceste companii municipale nu funcţionează ca un holding, ci fiecare companie ca o „mică feudă”, în timp ce USR susţine că a atacat cu recurs decizia Tribunalului Bucureşti, care a respins acţiunea împotriva Municipiului Bucureşti, Consiliului General al Municipiului Bucureşti şi SC Ciclop SA, prin care s-a solicitat suspendarea hotărârilor de înfiinţare a celor 22 de companii municipale.
Filip Stan
22 ian. 2018, 04:37
Şedinţa extraordinară a CGMB pentru prezentarea situaţiei economice a companiilor municipale nu a avut loc din lipsă de cvorum

UPDATE: Primăria Capitalei transmite luni, după ce şedinţa extraordinară a Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) în care ar fi trebuit prezentată situaţia economică a companiilor municipale şi a RADET şi ELCEN nu a mai avut loc din lipsă de cvorum, PSD, ALDE şi PMP boicotând şedinţa, că ordinea de zi ar fi trebuit să conţină cel puţin un proiect de hotărâre, aşa cum prevede legea, pentru a putea fi convocat Consiliul. Municipalitatea afirmă că „aşa-zisa şedinţă” de luni a CGMB este un exerciţiu de imagine al consilierilor USR şi PNL.

„Aşa-zisa şedinţă de azi a Consiliului General este doar un exerciţiu de imagine al consilierilor PNL şi USR, care nici măcar nu au catadicsit să fie prezenţi, dintre cei 23 de semnatari ai convocatorului în sală fiind doar 14”, spune Primăria Capitalei.

Şedinţa extraordinară de luni a fost convocată de grupurile PNL şi USR, care au solicitat preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi directorilor generali ai companiilor nou-înfiinţate să pună la dispoziţia consilierilor informaţii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista de achiziţii publice, precum şi planul de afaceri pe anul 2018.

„Eu nu cred ca va fi cvorum la şedinţa de maine, convocată de consilierii din opoziţie, la iniţiativa PNL. Cred că majoritatea PSD-ALDE-PMP nu se va prezenta, deşi bucureştenii au nevoie să afle de ce au plătit în 2017 cate 100 de euro fiecare pe aceste firme”, a scris duminică pe Facebook consilierul general Cătălin Deaconescu, dând asigurări că opoziţia va continua să facă lumină în activitatea acestor companii.

Şedinţa extraordinară a CGMB este programată luni, de la ora 15.00, iar pe ordinea de zi ar trebui să se afle 24 de puncte, în condiţiile în care grupurile PNL şi USR au cerut preşedinţilor Consiliilor de administraţie şi directorilor generali ai companiilor să pună la dispoziţia consilierilor informaţii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista de achiziţii publice, precum şi planul de afaceri pe anul 2018.

Astfel, directorii companiilor municipale şi preşedinţii Consiliilor de Adminsitraţie sunt aşteptaţi să dea detalii despre execuţiile bugetare pe anul 2017, lista achiziţiilor publice realizate şi tipul de proceduri utilizate, numărul de angajaţi pe care i-au avut companiile la sfârşitul anului, cuantumul chiriei lunare pentru sediu, planul de afaceri pentru anul 2018, precum şi previziunea bugetelor companiilor pentru acest an.

De asemenea, consilierii PNL şi USR solicită informaţii şi în ceea ce priveşte situaţia RADET, progresele făcute în transformarea sa din regie în societate comercială, situaţia economică şi planul de afaceri pe 2018, precum şi a ELCEN.

„Ideea este aşa: noi, opoziţia, putem convoca şedinţele CGMB, dar nu avem cvorumul necesar pentru a le asigura desfăşurarea. Acesta este un test pentru Gabriela Firea/PSD/ALDE: dacă nu vor veni la şedinţă şi nu vor asigura cvorumul, atunci toată vorbăria despre transparenţa cheltuirii banilor bucureştenilor face cât o ceapă degerată. Este şansa domniei sale de a-i lăsa pe bucureşteni să-i cunoască pe cei 24 de directori cărora le-a pus în braţe doar în 2017 circa 200 de milioane de euro, peste 20% din bugetul PMB!”, a scris consilierul general PNL Ciprian Ciucu pe pagina sa de Facebook.

CGMB a aprobat, în 11 aprilie, înfiinţarea următoarelor firme: Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA, Compania Municipală Sport Pentru Toţi SA, Compania Municipală Managementul Transportului Bucureşti SA, Compania Municipală Publicitate şi Afişaj Bucureşti SA, Compania Municipală Pază şi Securitate Bucureşti SA, Compania Municipală Iluminat Public Bucureşti SA, Compania Municipală Imobiliară Bucureşti SA, Compania Municipală Întreţinerea Arborilor şi Spaţiului Verde Bucureşti SA, Compania Municipală Protecţie Civică şi Voluntariat Bucureşti SA şi Compania Municipală Eco Igienizare Bucureşti SA.

Consilierii au aprobat, în şedinţa de consiliu din 29 martie, înfiinţarea firmelor: Compania Municipală Dezvoltare Durabilă Bucureşti SA, Compania Municipală Energetică Bucureşti SA, Compania Municipală Consolidări SA, Compania Municipală Străzi, Poduri şi Pasaje Bucureşti SA, Compania Municipală Parking Bucureşti SA, Compania Municipală Managementul Traficului Bucureşti SA, Compania Municipală Medicală Bucureşti SA, Compania Municipală Turistică Bucureşti SA, Compania Municipală Parcuri şi Grădini Bucureşti SA şi Compania Municipală Agrement Bucureşti SA.

De asemenea, proiectul privind înfiinţarea Trustului de Clădiri Metropolitane Bucureşti SA a fost aprobat în şedinţa CGMB din 30 ianuarie.

Firmele Primăriei Capitalei au ca acţionar majoritar Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Acestea au ca activităţi dispecerizarea transportului de persoane în regim de taxi, producerea şi furnizarea energiei electrice şi termice, iluminatul public, administrarea şi dezvoltarea infrastructurii spitaliceşti, servicii în tehnologia informaţiilor, promovarea Bucureştiului ca destinaţie turistică, administrarea parcurilor şi grădinilor publice, administrarea spaţiilor publicitare, întreţinerea arborilor situaţi pe spaţiile verzi publice din Capitală, paza obiectivelor care aparţin Primăriei Municipiului Bucureşti, consolidarea clădirilor cu risc seismic, coordonarea şi consultanţa proiectelor de infrastructură mare ale Capitalei, gestionarea fondul imobiliar al oraşului, administrarea drumurilor, administrarea parcărilor publice, managementul sistemelor integrate de trafic, precum şi activităţi de voluntariat, construcţia de locuinţe sociale şi activităţi de dezinsecţie şi deratizare.

Primăria Capitalei a desfăşurat un târg de joburi pentru a angaja în aceste firme, municipalitatea anunţând că peste 20.000 şi-au depus CV-urile. Edilul spunea atunci că este în căutarea unor „oameni competenţi” – atât cu studii superioare, cât şi cu studii medii şi că înfiinţarea Holdingului Municipal – care cuprinde 22 de societăţi – reprezintă viziunea ei despre administraţie.

DailyBusiness
Pe cine va vota Crin Antonescu în turul 2: Am pierdut singur și aleg liber! Refuz mobilizarea pentru o nouă „salvare a țării”
Spynews
Oksana Ionașcu, mesaj subtil pentru Cezar Ionașcu?!: ”Să fii în viața mea este un privilegiu” | VIDEO
Bzi.ro
INNA și Alexandra Stan, mai mult dezbrăcate pe scenă, la Amsterdam! Publicul a fost în extaz! – GALERIE FOTO / VIDEO
Fanatik.ro
Ce a putut să găsească Piedone la un abator din Popești-Leordeni. Șeful ANPC a rămas fără cuvinte. ”Nu îmi vine să cred”
Capital.ro
Călin Georgescu, în fruntea României. Decizia care răstoarnă viitorul țării: E sigur!
Playtech.ro
Acte necesare leasing auto 2025. Cât este rata dacă vrei o maşină de 25.000 de euro
DailyBusiness
Răsturnare de situaţie, ce se întâmplă cu turul II al alegerilor. ULTIMA ORĂ
Adevarul
Trecutul mai puțin cunoscut al lui George Simion. „Era poreclit «balamuc». Un om alunecos, lipsit de scrupule”
wowbiz.ro
BREAKING! Fostul atacant al „Generației de Aur”, internat în stare critică, după ce a suferit un infarct! Va fi operat de urgență
Spynews
Alertă ANM! Cum ne va afecta furtuna electrică, fenomenul care durează două săptămâni în România! Declarații de ultimă oră
Spynews
Dan Alexa și soția lui divorțează! De ce s-a despărțit concurentul Asia Express de partenera lui, Andrada
Evz.ro
Nenorocirea care a lovit din plin România. Copiii de 14 ani, cei mai afectați
Ego.ro
Motivul pentru care s-au certat Smiley și Pavel Bartoș la Românii au Talent! ”A fost singurul!” EXCLUSIV
Prosport.ro
Donjuanul milionar de 53 de ani se însoară cu iubita cu 21 de ani mai tânără
kanald.ro
Ei sunt polițiștii care au devenit speranța unei familii din Prahova! Cei doi au pornit girofarele și au eliberat traficul pentru un copil care trebuia să ajungă urgent la spital
Cancan.ro
Surpriză URIAȘĂ: cine va câștiga alegerile din 18 mai? Primul sondaj pentru turul 2 dintre George Simion și Nicușor Dan
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
România a pierdut unul dintre cei mai mari actori. A strălucit pe scena Teatrului Național
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
Prezentatoarea TV a apărut în costum de baie, iar soțul ei a fost numit pe loc „cel mai norocos bărbat din lume”
stirilekanald.ro
Răsturnare de situație în cazul tinerei care s-ar fi speriat de urs și a căzut în lacul Frumoasa. "A târât-o până la stâncă și a aruncat-o în lac"
Criza în Grecia! Anunț de ultim moment pentru românii care se pregătesc de concediu: „Nu s-au mai întors”
MediaFlux
Casa de Pensii pune poprire pe pensie. Se taie veniturile pentru 100.000 de pensionari
Shtiu.ro
Ce se întâmplă dacă vreunul dintre candidați moare până la turul al II-lea? Cine ajunge președinte?
Puterea.ro
Făgăduieli obligatorii pentru turul doi: ce-au uitat să promită Nicușor și Georgică înainte de marea finală