Charlie Hebdo, la un an după atacurile teroriste care au luat Franţa pe nepregătite

Un profet arab cu barba însângerată, fugind înarmat cu un Kalaşnikov va apărea, în data de 7 ianuarie, pe coperta revistei de caricatură şi satiră Charlie Hebdo, la un an de la teribilele atentate teroriste care au nimicit redacţia acestei publicaţii şi au continuat cu alte atacuri în Franţa. 

04 ian. 2016, 17:05

Atacul asupra redacţiei Charlie Hebdo a fost primul dintr-o serie de atacuri teroriste care au vizat ulterior Franţa şi au demonstrat vulnerabilitatea acestei ţări în faţa ameninţărilor jihadiste.

Cu un tiraj de 1 milion de exemplare, între care câteva zeci de mii au fost trimise în străinătate, acest număr special al Charlie Hebdo va apărea miercuri, 6 ianuarie, cu o zi înainte de data masacrului din redacţia Charlie Hebdo. De asemenea, publicaţia cu numărul special apare la mijlocul unei săptămâni de comemorări ce va culmina, duminică, cu un mare miting, la Paris.

Francois Hollande va participa la această ceremonie ce va avea loc în Piaţa Republicii din capitala Franţei, pentru a reaminti de manifestaţiile de mare amploare care au urmat în 11 ianuarie 2015, împotriva terorismului.

În total, 4 milioane de persoane au demonstrat pe străzile Parisului, în frunte cu preşedintele Franţei şpi cu alţi şefi de stat şi de guvern din aşte ţări – o manifestaţie nemaivăzută după Eliberarea din 1944. Marşuri de solidaritate cu francezii au fost organizate atunci şi la Londra, Madrid sau Washington, pe străzile acestora răsunând La Marseillaise şi „Eu sunt Clarlie”, scrie presa franceză.

7 Ianuarie 2015, un 11 Septembrie francez

În data de 7 ianuarie 2015, doi fraţi, teroriştii islamişti au atacat redacţia săptămânalului de caricatură şi satiră Charlie Hebdo. Înarmaţi cu două puşti automate Kalaşnikov, ei au pătruns în sediul redacţiei şi i-au masacrat pe redactori, în funte cu directorul publicaţiei.

Întreaga planetă a fost siderată de acest atac condamnat în toată lumea, mai puţin în cea islamică. Atacul a vizat unul dintre pilonii democraţiei  – cel al libertăţii presei. „Un 11 Septembrie francez”, a titrat atunci influentul cotidian Le Monde.

A fost ucis Charlie Hebdo

„Profetul a fost răzbunat! Charlie Hebdo a fost ucis!”, strigau atunci cei doi franţi terorişti, Said şi Cherif Kouachi, care au fugit după ce decimaseră redacţia jurnalului. Opt jurnalişti au fost ucişi în acel atac, între care cinci carircaturişti. Încă patru persoane au fost ucise în urma atacului asupra redacţiei Charlie Hebdo.

Teroriştii îl răzbunaseră astfel de Profetul Mahomed, din cauza caricaturii acestuia postată pe coperta revistei franceze. Nu era însă singura de acest fel. De-a lungul timpului revista franceză mai publicase caricaturi pe această temă încă din 2011.