Charlie Hebdo: Moment de reculegere în Franţa în memoria victimelor

Franța a păstrat joi un moment de reculegere în memoria victimelor atacului terorist asupra sediului publicației de satiră Charlie Hebdo, transmite AFP.

08 ian. 2015, 11:23
Charlie Hebdo: Moment de reculegere în Franţa în memoria victimelor

Francezii au păstrat joi un moment de reculegere, întrerupt doar de sunetul clopotelor catedralelor, în memoria celor 12 jurnaliști, funcționari și polițiști uciși în atacul terorist de miercuri, de la Paris, asupra săptămânalului de satiră Charlie Hebdo, informează AFP.

Transportul în comun din Paris a fost oprit în timpul acestui minut de reculegere, ținut de asemenea și în școli. În numeroase întreprinderi, salariații și-au întrerupt activitatea.

Joi a fost declarată „zi de doliu național” în Franța în memoria celor douăsprezece persoane ucise în atacul comis cu o zi în urmă la Paris împotriva sediului redacției publicației satirice Charlie Hebdo, potrivit Jurnalului oficial, citat de AFP, potrivit Agerpres.

Citeşte şi TEROARE la PARIS: Cele mai SÂNGEROASE ATENTATE din Franţa din ultimele decenii

Președintele François Hollande a anunțat miercuri într-o alocuțiune televizată decretarea unei zi de doliu național, precizând că drapelele vor coborâte în bernă timp de trei zile și că „un moment de reculegere se va păstra joi la amiază în toate instituțiile publice”.

„Toți cetățenii noștri trebuie să poată să se alăture acestui omagiu. Angajatorii au fost invitați să permită salariaților să participe”, adaugă o circulară semnată de primul ministru Manuel Valls, publicată de asemenea în Jurnalul oficial.

Catedrala Notre-Dame din Paris va face să sune clopotele, iar apoi o slujbă religioasă va avea loc, a anunțat dioceza.

Douăsprezece persoane au fost ucise, printre care personalități de marcă ale săptămânalului Charlie Hebdo, caricaturiștii Charb, Cabu, Wolinski, Tignous și Honore, în timp ce alte unsprezece persoane au fost rănite, între care patru grav.

Reacțiile de pe rețelele sociale și în adunări spontane s-au multiplicat în noaptea de miercuri spre joi în mai multe orașe din Franța și în străinătate după acest carnagiu.