Chelaru, despre Toni Greblă: E nevoie de aprobarea Senatului dacă se doreşte arestarea lui

Vicepreşedintele social-democrat al Senatului, Ioan Chelaru, a declarat că Biroul permanent va fi convocat în situaţia în care este solicitată arestarea sau trimiterea în judecată a lui Toni Greblă, judecător la CCR, faţă de care se efectuează acte de urmărire penală, transmite Agerpres.

22 ian. 2015, 13:00
Chelaru, despre Toni Greblă: E nevoie de aprobarea Senatului dacă se doreşte arestarea lui

Potrivit lui Chelaru, o astfel de măsură trebuie să primească aprobarea din partea Senatului, instituţie care l-a desemnat pe fostul senator PSD Toni Greblă pentru funcţia amintită.

„Cât timp nu se pune problema trimiterii în judecată sau a arestării şi Biroul Permanent al Senatului, care este singurul împuternicit să ia o măsură sau să dea o aprobare, nu este sesizat, aşteptăm să vedem ce se spune. Eu sper în continuare ca domnul Toni Greblă să îşi dovedească nevinovăţia. Dacă există (probe împotriva lui Toni Greblă – n.r.) şi se doreşte o asemenea măsură – sau arestarea sau trimiterea în judecată, atunci este nevoie de aprobarea Biroului Permanent al Senatului, adică este nevoie de aprobarea instituţiei care l-a desemnat judecător la Curte, care se face prin intermediul procurorului general şi al ministrului Justiţiei. Ăsta este pasul procedural, aşa este legea”, a declarat Ioan Chelaru, joi.

Ioan Chelaru a punctat faptul că situaţia judecătorului Toni Greblă afectează imaginea instituţiei pe care acesta o reprezintă.

Toni Greblă, prima reacţie după ce a fost pus sub urmărire penală. Ce spune soţia sa despre rochii

„Nu are cum să nu influenţeze (imaginea CCR – n.r.). În primul rând, influenţează negativ o activitate de viaţă a domnului Greblă, influenţează… chiar dacă sunt numai semne de întrebare. Deja e o problemă. Eu sper să se lămurească foarte repede şi să se închidă subiectul într-un fel sau altul, iar Curtea să îşi vadă mai departe de activitate. (…) Eu nu am cum să ştiu ce a făcut domnul Toni Greblă şi eu păstrez, ca orice cetăţean, ideea că este nevinovat până la dovedirea vinovăţiei”, a mai declarat Chelaru.

Judecătorii Curţii Constituţionale a României pot fi urmăriţi penal fără încuviinţarea autorităţilor, dar nu pot fi arestaţi sau trimişi în judecată decât cu aprobarea Biroului permanent al Camerei Deputaţilor/Senatului sau a Preşedintelui ţării, susţine CCR într-un comunicat.

Plenul Curţii, reunit în şedinţa de joi, a luat act de comunicatul de presă al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, publicat pe site-ul instituţiei, din care rezultă că faţă de judecătorul Toni Greblă se efectuează acte de urmărire penală pentru săvârşirea unor infracţiuni.