Chestorul Guran: Nu mi s-a spus că medicul Brădişteanu s-a opus transferului lui Năstase la penitenciar

Fostul şef al Poliţiei Capitalei Lucian Guran a declarat luni, la ICCJ, că niciunul dintre colegii săi nu i-a adus la cunoştinţă că medicul Şerban Brădişteanu s-ar opune transferării în penitenciar a lui Adrian Năstase, după ce fostul premier a încercat să se sinucidă şi a fost dus la spital.

02 sept. 2013, 16:46
Chestorul Guran: Nu mi s-a spus că medicul Brădişteanu s-a opus transferului lui Năstase la penitenciar

Chestorul Lucian Guran, care era la conducerea Poliţiei Capitalei în perioada în care a fost pus în executare mandatul de doi ani de închisoare primit de Adrian Năstase în dosarul „Trofeul calităţii”, a fost audiat ca martor, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ), în dosarul în care medicul Şerban Brădişteanu este acuzat de favorizarea fostului premier, potrivit Mediafax.

Fostul şef al Poliţiei Capitalei a susţinut în faţa magistraţilor că în niciuna din discuţiile purtate cu colegii săi nu i s-a adus la cunoştinţă că medicul Brădişteanu ar fi încerca să se opună punerii în executare a mandatului lui Adrian Năstase.

„Niciun moment în acele zile nu mi s-a adus la cunoştinţă, în discuţiile avute cu domnul Gheorghe Dumitru (fost director adjunct al IGPR, n.r.) că doctorul Brădişteanu s-ar opune transferării lui Adrian Năstase în penitenciar. Numele acestuia nu a fost pronunţat în acele împrejurări. Eu personal nici nu îl cunoşteam, toate discuţiile au fost purtate cu conducerea instituţiei”, a spus Lucian Guran în faţa instanţei.

Guran a povestit cum a aflat despre tentativa de sinucidere lui Adrian Năstase şi ce demersuri au fost făcute pentru punerea în executare a mandatului de doi ani de închisoare primit de fostul premier.

„Până în ziua de luni, când toţi medicii şi-au dat acordul pentru externarea pacientului şi transportul lui la penitenciar, situaţia era neclară. Nu ni se spunea clar care era starea lui de sănătate. Domnul Gavriş Radu (şefului de la Omoruri din Poliţia Capitalei, n.r.) discuta cu cei de la spital, eu personal nu ştiu cine de acolo le spunea poliţiştilor că nu pot lua legatura cu Adrian Năstase. Îmi menţin şi declaraţia dată pe 26 iunie 2012 la urmărire penală, în care am relatat că ofiţerul de poliţie Gavriş a luat legătura telefonic cu doctorul Brădişteanu pentru a afla dacă starea luiAdrian Năstase permite audierea”, a arătat fostul şef al Poliţiei Capitalei.

Tot la termenul de luni al procesului a fost audiată, în calitate de martor, şi avocata Alice Drăghici, care a susţinut că, în opinia ei, doctorul Brădişteanu nu l-a favorizat pe Adrian Năstase.

„Gândurile lui au fost cele mai oneste, să îi salveze viaţa. Avea probleme cardiace grave, vechi, demonstrate cu acte, inclusiv făcute în străinătate analizele. Intenţia doctorului Brădişteanu a fost doar aceea de a-i salva viaţa. (…) Avusese loc tentativa de suicid. Doctorul Brădişteanu mi-a spus, în convorbirile telefonice pe care le-am avut, că ar putea să repete gestul, că este deja în consiliere psihologică. şi că este sedat, prin urmare pericolul de a repeta gestul suicidar era iminent”, a declarat Alice Drăghici, la ieşirea din sala de judecată.

Întrebată de jurnalişti de ce l-a sfătuit pe doctorul Brădişteanu să nu efectueze o intervenţie chirurgicală în cazul lui Năstase, avocata a spus că se temea să nu aibă loc un eveniment nefericit.

„De ce am spus nu? Pentru că mi-a fost teamă de un eşec. Nici doctorul Brădişteanu nu e bunul Dumnezeu, indiferent cât ar fi de competent, şi m-am temut că acest deznodământ posibil nefericit ar putea avea implicaţii groaznice pentru toată lumea”, a spus Alice Drăghici.

Magistraţii au mai audiat la termenul de luni doi poliţişti şi medicul de pe ambulanţa care l-a transportat pe Adrian Năstase la Spitalul „Floreasca”.

Audierile în acest caz vor fi reluate pe 21 octombrie, la acel termen fiind citaţi profesorul Ioan Lascăr, şeful Clinicii de Chirurgie Plastică de la Spitalul Floreasca, Petre Tobă, inspectorul general al Poliţiei Române, Nicolae Marinescu, fost adjunct al şefului IGPR şi Constantin Stan.

Medicul Şerban Brădişteanu, şeful Clinicii de chirurgie cardiovasculară de la Spitalul Floreasca, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în 6 decembrie 2012, iar judecarea cauzei a început în 20 martie.

Şerban Brădişteanu a fost acuzat de procurorii DNA de favorizare a infractorului, infracţiune în legătură directă cu infracţiunile asimilate celor de corupţie.

Procurorii au arătat în rechizitoriul trimis instanţei că, în 20 iunie 2012, Completul de cinci judecători al instanţei supreme l-a condamnat definitiv pe Adrian Năstase la doi ani de închisoare cu executare pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei de preşedinte al unui partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite. În aceeaşi zi, Tribunalul Bucureşti a emis mandatul de executare a pedepsei cu închisoarea, conţinând menţiunea expresă de încarcerare în penitenciar a lui Adrian Năstase.

După decizia instanţei, Adrian Năstase a încercat să se sinucidă, fiind dus la Spitalul de Urgenţă Floreasca.

„În condiţiile în care Adrian Năstase şi-a provocat leziuni prin împuşcare, acesta a fost transportat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca Bucureşti şi, cu această ocazie, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru, prin atitudinea sa, a încercat zădărnicirea punerii în executare a mandatului de executare a pedepsei privindu-l pe Năstase Adrian”, au notat procurorii în rechizitoriu.

Anchetatorii au precizat că medicul Şerban Brădişteanu şi-a folosit prerogativele sale de medic specialist în chirurgie cardiovasculară şi şi-a asumat internarea lui Adrian Năstase în cadrul secţiei pe care o conducea, deşi diagnosticul medical nu impunea internarea în acea secţie, iar primele intervenţii medicale au fost realizate de un alt doctor dintr-o altă secţie.

„În continuare, deşi nu a făcut nicio menţiune cu privire la necesitatea unei intervenţii chirurgicale cardiovasculare în fişa medicală a persoanei condamnate, inculpatul Brădişteanu Şerban Alexandru şi-a arogat fără drept calitatea de a emite opiniile oficiale ale spitalului, a preluat controlul asupra comunicării publice şi a transmis că persoana condamnată are şi alte afecţiuni medicale, care, în realitate, erau secundare celor urgente gestionate deja de un alt medic”, au mai arătat procurorii.

Brădişteanu mai este acuzat că a evitat să comunice oficial reprezentanţilor Direcţiei Generale de Poliţie Municipiului Bucureşti dacă Adrian Năstase poate fi încarcerat.

Adrian Năstase a fost internat la Spitalul Floreasca din 20 până în 26 iunie 2012, când a fost dus la Spitalul Penitenciar Rahova, după ce Tribunalul Bucureşti a stabilit că spitalizarea lui nu împiedică punerea în aplicare a mandatului de executare a pedepsei.

În 18 martie 2013, Năstase a fost eliberat din penitenciar, după ce Tribunalul Bucureşti a admis cererea lui de eliberare condiţionată.