Chestorul Liviu Popa, prietenul lui Vasile Blaga, achitat de Înalta Curte

Chestorul Liviu Popa şi foştii săi subalterni din Inspectoratul de Poliţie Bihor au fost achitaţi definitiv, joi, printr-o decizie pronunţată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

28 nov. 2019, 15:10
Chestorul Liviu Popa, prietenul lui Vasile Blaga, achitat de Înalta Curte

Potrivit ebihoreanul.ro, instanţa a stabilit în soluţia adoptată că faptele de corupţie imputate imputate de DNA Oradea poliţiştilor nu există, iar falsurile în declaraţii de care era acuzat Popa, care a omis să-şi asume apartenenţa la masonerie, nu sunt prevăzute de legea penală ori nu au fost săvârșite cu vinovăția prevăzută de lege. Şi judecătorul Ovidiu Galea, de la Tribunalul Bihor, aflat într-o situaţie similară cu privire la ascunderea apartenenţei masonice, a fost exonerat de orice răspundere, la fel şi ceilalţi funcţionari publici inculpaţi în dosar.

Dosarul a fost instrumentat de Ciprian Man, nimeni altul decât fostul șef procurorilor DNA din secția teritorială din Bihor. Acesta a fost revocat de la DNA după ce în spaţiul public a apărut o întregistrare în care, alături de Cristian Ardelean şi alţi colegi, discuta despre metode de a „linişti” judecătorii prin dosare penale.

Liviu Popa este chestorul care, în 2016, a făcut un accident pe centura Braşovului, fiind la volanul maşinii lui Vasile Blaga și în care s-ar fi descoperit bani.

În septembrie 2016, fostul șef al Poliției, Liviu Popa, a fost pus sub control judiciar de procurorii anticorupţie din Oradea pentru luare de mită.

Potrivit DNA, alături de Liviu Popa erau cercetaţi sub control judiciar şi Remus Daniel Indrei, șef al Poliției municipiului Beiuș la data faptelor, fiind acuzat de luare de mită, Dorin Ioan Vesa, acuzat de luare de mită şi instigare la această infracţiune, Gheorghe Bat, la data faptelor șef al Posturilor de Poliție Cărpinet și Pietroasa, cercetat pentru luare de mită şi complicitate, trafic de influenţă şi dare de mită, Raul Ovidiu Raj Rotar, șef al Postului de Poliție Cărpinet la data faptelor, suspectat de complicitare la luare de mită şi dare de mită şi Minodora Ioana Pătroc, consilier superior în cadrul Agenția pentru Protecția Mediului Bihor, cercetată pentru luare de mită.

În aceeaşi cauză erau cercetaţi şi Nicolae Dan Bodea, la data faptei viceprimar al comunei Remetea, acuzat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi Ioan Florian Simea, viceprimar al comunei Roșia, suspectat de efectuare de operaţiuni financiare incompatibile cu funcţia şi dare de mită.

Procurorii anticorupţie susţieau la vremea respectivă că în perioada 2012 – 2014, Liviu Popa şi comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, ar fi protejat o persoană cercetată, martor în actualul dosar.

„Popa Liviu și Indrei Remus au făcut demersuri și au exercitat atribuțiile de serviciu astfel încât să fie soluționate favorabil petițiile/reclamațiile și dosarele penale înregistrate la Poliția mun. Beiuș și la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul I.P.J. Bihor care vizau presupuse infracțiuni comise de persoana respectivă. De asemenea, cei doi inculpați s-au angajat să nu procedeze la sesizarea din oficiu și constituirea de noi dosare penale referitoare la faptele penale comise de către persoana respectivă și despre care aceștia ori subordonații lor ar fi luat la cunoștință în orice mod”, anunţa DNA printr-un comunicat de presă.

În schimb, cei doi ar fi cerut de la persoana respectivă diferite bunuri în valoare totală de 11.979 lei, o parte din sumă, 7.979 lei, constând în „achiziționarea de obiecte de mobilier și prestarea unor servicii/lucrări de renovare la sediul Poliției mun. Beiuș”, spun procurorii.

„Anterior, în vara anului 2012, inculpatul Popa Liviu, în aceeași calitate, a pretins și primit de la aceeași persoană diferite foloase necuvenite, constând în prestarea de servicii/lucrări în vederea racordării, în mod provizoriu, la rețeaua de curent electric a locuinței sale în valoare de 1.500 lei”, se arăta în comunicatul DNA.

Potrivit sursei citate, în cursul lunii iulie 2015, Indrei Remus Daniel, „în calitate de șef al Poliției municipiului Beiuș, a pretins, prin intermediul șefului postului de poliție Cărpinet, Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 5 persoane, cantitatea de 2 (două) tone și 11 (unsprezece) mp de piatră ornamentală pentru pavarea curții de la locuința unei rude. Pentru foloasele respective, cei doi inculpați Indrei Remus Daniel și Rotar Raul Ovidiu Raj s-au angajat să nu ia măsurile prevăzute de lege în ceea ce privește activitatea ilicită de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale de către persoanele respective”.

Indrei Remus Daniel ar fi primit în anul 2015 foloase de la Raul Ovidiu Raj Rotar şi Gheorghe Bat pentru tratamentul preferenţial pe care l-ar fi manifestat faţă de cei doi, mai spun procurorii.

„În perioada decembrie 2014 – aprilie 2015, comisarul șef Indrei Remus Daniel, în calitate de șef al Poliției mun Beiuș, având în subordine Postul de Poliție Pietroasa, a pretins, acceptat și primit de la administratorul unei societăți comerciale, atât în mod direct, cât și prin intermediul agentului șef principal Bat Gheorghe, diferite foloase necuvenite, în schimbul cărora, inculpatul urma să protejeze activitatea infracțională a omului de afaceri”, explica DNA.

În ceea ce îi priveşte pe şefii de la Poliţia Cărpinet şi de la Poliţia Rurală Beiuş, aceştia ar fi primit în decursul anilor mai multe bunuri pentru proteja mai multe persoane.

„În cursul lunii iunie 2015, inculpata Pătroc Minodora Ioana, în calitate de consilier superior în cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Bihor – Serviciul Avize, Acorduri, Autorizații, a pretins și primit, prin intermediul agentului șef principal Rotar Raul Ovidiu Raj, de la 4 persoane, cantitatea de 20 – 22 mp de piatră ornamentală pentru pavaj, pe care a folosit-o cu ocazia construirii unei locuințe personale. În schimbul foloaselor pretinse și primite, inculpata, având atribuții directe în legătură cu eliberarea avizului și acordului de mediu, a susținut demersurile persoanelor respective pentru obținerea avizului de mediu și a acordului de mediu, proceduri premergătoare obținerii autorizației de mediu pentru activitatea de exploatare și comercializare a pietrei ornamentale”, arătau procurorii.


loading...