Au ridicat avioanele de luptă. Risc uriaş de un nou război, este alertă la Pentagon

China efectuează noi exerciţii de luptă în jurul Taiwanului, axate pe atacuri terestre şi asalturi maritime şi aeriene.

09 ian. 2023, 20:01
Au ridicat avioanele de luptă. Risc uriaş de un nou război, este alertă la Pentagon

Noi tenisuni între China şi Taiwan. Armata chineză anunţă că a efectuat duminică, a doua oară în mai puţin de o lună, exerciţii de luptă în jurul Taiwanului – axate pe atacuri terestre şi asalturi maritime -, iar insula a anunţat că a detectat peste 50 de avioane chinezeşti, relatează Reuters.

Taiwanul tratează zborurile militare chineze în spațiul său aerian ca pe un „prim atac”

Aceste manevre, precizează armata într-un scurt comunicat, au avut scopul să testeze capacităţi de luptă comună şi ”să contracareze în mod hotărât acţiunile provocatoare ale puterilor externe şi forţelor separatiste în favoarea independenţei din Taiwan”.

Vizita lui Nancy pelosi în Taiwan poate avea consecinţe neprevăzute

Ministerul taiwanez al Apărării a anunţat că 57 de avioane şi patru nave chinezeşti au operat în jurul Taiwanului în ultimele 24 de ore.

În total, 28 dintre aceste aeronave au pătrus în zona de apărare aeriană a Tiwanului, acuză ministerul taiwanez.

Beijingul consideră Taiwanul ca parte a teritoriului chinez şi nu exclude să recurgă la forţă pentru a-l readuce sub tutela sa.

Avion prăbuşit în Rusia, primele imagini de la operaţiunea de căutare a epavei

Taipeiul a anunţat la sfârşitul lui decembrie că 43 de aeronave chinezeşti au traversat linia mediană a Strâmtorii Taiwan, o incursiune fără precedent, pe fondul unei intensificări a manevrelor militare chineze de trei ani.

În ultimii ani, navele de război americane şi, uneori, cele din statele aliate, precum Marea Britanie şi Canada, au traversat în mod curent strâmtoarea, provocând furia Beijingului.

China, care revendică Taiwanul drept propriul teritoriu în pofida obiecţiilor guvernului ales democratic din Taipei, a lansat exerciţii militare în apropierea insulei după ce Pelosi a vizitat-o ​​la începutul lunii august, iar exerciţiile au continuat.