CHINA: 113 persoane au fost condamnate ÎN MASĂ la închisoare

Tribunalele din regiunea musulmană Xinjiang, din vestul Chinei, au condamnat 113 persoane la pedepse cuprinse între 10 ani de închisoare şi detenţie pe viaţă, în special sub acuzaţia de 'terorism', verdictele fiind pronunţate în bloc şi anunţate de un site guvernamental.

30 iun. 2014, 05:56
CHINA: 113 persoane au fost condamnate ÎN MASĂ la închisoare

O condamnare în masă a trimis în închisoare 113 de persoane în regiunea musulmană Xinjiang. Patru dintre suspecţi au fost condamnaţi la detenţie pe viaţă şi ceilalţi 109 la pedepse mai reduse cu închisoarea, pentru fapte variind de la ‘organizarea de grupuri teroriste’ la ‘bigamie şi trafic de droguri‘, a indicat duminică seară portalul Tianshan al guvernului local din Xinjiang.

Condamnările au fost pronunţate ‘în public’ miercuri în oraşul Kashgar, a precizat site-ul, care a furnizat câteva nume de persoane condamnate, toate de consonanţă uigură.

Joi fuseseră anunţate pedepse grele cu închisoarea pentru nouă persoane acuzate de ‘terorism’, în faţa a 3.000 de persoane adunate în aer liber în Xinjiang.

Aceste sentinţe ilustrează înăsprirea represiunii desfăşurate de autorităţile comuniste împotriva celor pe care îi acuză de islamism şi de separatism în această vastă regiune, a cărei principală etnie, formată din uiguri, este în bună parte ostilă tutelei Beijingului.

Citeşete şi Nouă chinezi acuzaţi de TERORISM, condamnaţi în public

Congresul Mondial Uigur, o organizaţie din exil de apărare a uigurilor, a denunţat ‘aceste anunţuri puse în scenă în locuri publice’, precizând că au fost încălcate drepturile acuzaţiilor şi că pedepsele ‘nu vor face decât să conducă la forme extreme de rezistenţă’.

China s-a confruntat în ultimele luni cu mai multe atentate în locuri publice, imputate de autorităţi uigurilor, şi a anunţat o amplă campanie de luptă antiteroristă.